Ivanović: Saobraćaj u Kotoru remeti svakodnevni život

"Pitam se kuda da se u ovom gradu bezbjedno kreću, pješaci, djeca,majke sa kolicima, osobe sa invaliditetom, penzioneri. Da li naša poruka treba da bude: ne krećite se, sjedite doma? Ili je vrijeme da prestanemo zatvarati oči pred problemom i dati rješenje", pita Ivanović

4510 pregleda 26 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Naš grad je valjda jedini grad u regiji, a i šire, u kojem još uvijek nisu adekvatno riješena pitanja zagušenja saobraćaja, parking mjesta u dovoljnom broju i naplate istih na jedan novi praktični način kao i samih šetalista, koja složićemo se postoje, ali zbog već istaknute velike koncetracije u saobraćaju ista postaju “divlja” parking mjesta, rekao je Dragan Ivanović, kandidat za odbornika na lokalnim izborima u Kotoru na listi građana "Čuvari grada".

Ivanović navodi da se u okviru Plana za bolji grad koji su pripremili bave mnogim evidentnim problemima grada, među kojima je i saobraćaj, koji remeti svakodnevni život.

"Zbog svega navedenog vrlo često se dešava kolaps u saobraćaju uslijed čega najviše pate stanovnici grada koji prvenstveno ne mogu obavljati svoje osnovne aktivnosti a da ne govorimo o urgentnim situacijama kao što je nemogućnost Hitne pomoći ili Vatrogasnih službi da pruže pomoć ugroženim građanima. Ukoliko pogledamo širu sliku vidjećemo da samo postojanje trotoara neophodnih prvenstveno za bezbjednost kretanja pješaka, gube smisao a sve zbog parkiranih automobila", kaže Ivanović,

Ujedno, dodaje, mora se paziti da ih ne zakače biciklom, električnim trotinetom, pa čak i motorom.

"Pitam se kuda da se u ovom gradu bezbjedno kreću, pješaci, djeca,majke sa kolicima, osobe sa invaliditetom, penzioneri. Da li naša poruka treba da bude: ne krećite se, sjedite doma? Ili je vrijeme da prestanemo zatvarati oči pred problemom i dati rješenje. Lično vam mogu potvrditi sve istaknuto, jer živjeci na Tabačini koji je da kažem najuži dio grada, ovaj problem je vrlo izražen zbog ogromnog protoka vozila: dostavnih, službenih, turističkih, autobusa i privatnih koji blokiraju taj dio grada", rekao je Ivanović.

On dodaje da za sve navedeno postoje rješenja, a da je jedno od njih uvođenje plaćenog zonskog parkiranja, vremenski ograničenog za koje bi rezidenti imali povlastice, pooštravanje kazni za nepropisno parkiranje, uvođenjem “pauka”, korišćenjem tzv “šapa”, ali i povećanjem broja komunalnih policajaca.

"Ne treba izmišljati “toplu vodu”. Učimo od drugih koji su isti problem imali i uspješno ga riješili. Lokalna vlast mora voditi računa o uređenju svega istaknutog na svojoj teritoriji, koju dnevno posjeti 7, 8 pa i 10 hiljada turista a ne dozvoliti da svako radi što hoće i kako hoće. I ne možete se stalno vaditi da je neko drugi kriv .Biće da je nešto i do vas", zaključio je Ivanović.

Bonus video: