Bajagić: Nema održivih javnih politika bez stvarnog uključivanja građana u donošenje odluka

Građanska participacija je ključni element decentralizacije i izgradnje demokratskog društva, poručuju iz Preokreta

3045 pregleda 33 reakcija 7 komentar(a)
Radmila Bajagić, Foto: Preokret
Radmila Bajagić, Foto: Preokret

Podgorica se ne može razvijati u održivu zajednicu i sprovesti upravne reforme i transformativne promjene sa fokusom na zelenu i digitalnu tranziciju ukoliko njeni građani ne budu aktivno uključeni u odlučivanje, uz poštovanje najviših standarda i vrijednosti demokratije i ljudskih prava, saopštila je Radmila Bajagić, kandidatkinja za odbornicu u Skupštini Glavnog grada ispred liste "Ovako više ne može - Preokret - Srđan Perić".

Kazala je da decenijama političari na lokalnom nivou obmanjuju građane o mehanizmu reformskih dostignuća u lokalnim zajednicama, akcentirajući da su oni tu za i zbog njih i dajući "mnoga nerealna obećanja na koja zaborave čim se završe izbori".

"U lokalnim okvirima o rješenjima za izazove i potrebe zajednice, kao i o projektima, uvijek odlučuje neko drugi umjesto nas, građana. A ko bolje zna šta je našem gradu potrebno? Partijski postavljeni funkcioner sigurno ne", kaže Bajagić.

Navela je primjer izgradnje bulevara kroz Gornju Goricu prema Danilovgradu.

"Niko nije konsultovao stanovnike tog naselja kakvu saobraćajnicu žele i kako će to uticati na njihovo svakodnevno funkcionisanje. Kao posljedica takvog nakaradnog pristupa, bili svjedoci smo bili više protesta mještana, koji su se s pravom bunili, jer ih niko nije uključio u proces izrade idejnog projekta za rekonstrukciju navedene saobraćajnice. Neki građani su, nažalost, platili danak takvog načina implementacije javnih saobraćajnih politika. Nekoliko ljudi je stradalo nakon rekonstrukcije usljed neadekvatne infrastrukture i loših bezbjednosnih uslova, uključujući se na pješačkim prelazima", dodaje ona.

Kaže da je "jedini lijek" za dobro upravljanje - suštinsko uključivanje građana u donošenje odluka i kreiranje javnih politika na lokalnom i državnom nivou. To je, ističe, ujedno i obaveza lokalne samouprave u procesu evropskih integracija. Glavni grad treba bude spreman da sprovodi standarde EU i prepozna svoju ulogu ključnog aktera u pristupnim pregovorima, te da se kroz Mehanizam koordinacije pozicionira u reformskim procesima, poručila je Bajagić.

Rekla je da Glavni grad treba da razvija odgovarajuće kapacitete za donošenje praktičnih politika, sa visokim stepenom autonomije, kako bi efikasno, ažurno i u sinergiji sa građanima radio na izgradnji zajednice, jer je građanska participacija "ključni element decentralizacije i izgradnje demokratskog društva".

Poručila je da se Preokret zalaže za smanjenje demokratskog deficita u odlučivanju, kako bi donesene odluke imale legitimitet.

"Tako bi uključivanje građana u procese donošenja odluka vodilo ka suštinskom participativnom upravljanju. Želimo da građani budu konsultovani u ranim fazama donošenja odluka, kreiranja politika i izrade važnih infrastrukturnih projekata, da javne rasprave budu vidljive i dostupne svakom građaninu i da građani imaju uvid u raspolaganje javnim resursima. Jedino tako ćemo jačati povjerenje građana u Glavni grad kao dio javne vlasti koji praktikuje participativan pristup upravljanju i razvijati kulturu vladavine prava", zaključuje Bajagić.

Bonus video: