Popović: Odgovornost za svaku štetnu odluku

"Nova vlast će ozbiljno razmotriti eventualne inicijative o pokretanju parlamentarne istrage u vezi s lošom realizacijom projekata, uključujući i onaj za odvođenje otpadnih voda za četiri ulcinjska naselja. Skupština će aktivno raditi i pružiti podršku za što prije formiranje preduzeća koje će upravljati Solanom"

33573 pregleda 9 komentar(a)
Ivana Popović, Foto: Privatna arhiva
Ivana Popović, Foto: Privatna arhiva

Novoimenovana predsjednica Skupštine Opštine (SO) Ulcinj Ivana Popović (DPS) poručila je da neće prezati da traži odgovornost za svakog ko je donosio odluke na štetu građana ili pogrešno vodio projekte značajne za razvoj grada.

Ona je u razgovoru za “Vijesti”, kao prva žena u istoriji ulcinjskog parlamentarizma na funkciji predsjednika SO, kazala da će nova vlast ozbiljno razmotriti eventualne inicijative o pokretanju parlamentarne istrage u vezi s lošom realizacijom projekata, uključujući i onaj za odvođenje otpadnih voda za četiri ulcinjska naselja.

“Smatramo da je važno istražiti odgovornost za loše sprovedene projekte i zaštiti interese građana Ulcinja. U saradnji s nadležnim organima i institucijama, razmotrićemo mogućnosti za pokretanje odgovarajućih istraga i preduzimanje adekvatnih mjera kako bi se spriječile slične situacije u budućnosti. Naravno, ukoliko je neko donio pogrešne odluke ili nije dobro upravljao procesima, a građani su pretrpjeli štetu, mi ćemo svakako tražiti odgovornost, jer su nam građani i njihovi interesi u prvom planu, a od građana smo i dobili mandat da upravljamo gradom na najbolji mogući način”, kazala je Popović.

Navela je da je njen cilj da osigura transparentnost u radu Skupštine, da promoviše saradnju među svim političkim akterima i da radi na poboljšanju životnih uslova za sve građane Ulcinja. Smatra da će svojim radom doprinijeti jačanju povjerenja u institucije i unaprijediti razvoj opštine.

“Kao prva žena na funkciji predsjednice SO, osjećam veliku odgovornost i čast. Ovaj trenutak predstavlja značajan korak prema većoj inkluzivnosti i reprezentativnosti u lokalnoj vlasti. Uloga predsjednika Skupštine zahtijeva posvećenost, profesionalizam i rad na unapređenju opštine”, kazala je Popović.

Unapređenje transparentnosti rada SO, poboljšanje komunikacije s građanima i jačanje participacije u donošenju odluka, istakla je kao prioritete u narednom periodu.

“Posebno ću se fokusirati na rješavanje ključnih pitanja poput infrastrukture, obrazovanja i zdravstva. Kao odbornik i predsjednica Skupštine, kandidovaću ova pitanja i posebno ih istaknuti. Da bih prepoznala potrebe građana, planiram otvoriti vrata svog kabineta za građane jednom sedmično. Ovaj pristup omogućava direktan kontakt i efikasno rješavanje stvarnih problema i potreba naše opštine”, navela je.

Istakla je veoma dobru saradnju sa predsjednikom Opštine i ostalim predstavnicima izvršne vlasti.

“Zajednički rad i otvorena komunikacija doprinose donošenju odluka u najboljem interesu naših građana. Smatram da je naš partnerski odnos ključan za postizanje zajedničkih ciljeva i unapređenje kvaliteta života u našoj zajednici”, kazala je Popović.

Dodala je da će Skupština aktivno raditi i pružiti podršku za što prije formiranje preduzeća koje će upravljati Solanom “Bajo Sekulić” kako bi se ponovni razvoj tog preduzeća pokrenuo s mrtve tačke.

“Mi, kao odbornici DPS-a, nastojaćemo da ubrzamo donošenje potrebnih odluka i zakonskih akata, kako bi se omogućilo efikasno upravljanje solanom. Takođe, angažovaćemo se u praćenju implementacije planova i projekata vezanih za solanu kako bi se osiguralo da se proces odvija bez zastoja i u skladu s postavljenim ciljevima”, poručila je.

Kazala je da skoro tri mjeseca obavlja dužnost predsjednice SO Ulcinj i “da joj to predstavlja veliku čast i zadovoljstvo kao prvoj ženi na toj poziciji a time i veliku odgovornost, naročito u vremenu kada se suočavamo s izazovima na centralnom nivou vlasti”.

Što se tiče razvoja grada i infrastrukture, dodala je, radi se o važnim pitanjima koja zahtijevaju koordinaciju i planiranje između lokalnih vlasti, investitora i drugih relevantnih aktera.

“Radovi na novim hotelima i infrastrukturnim projektima mogu biti podložni različitim faktorima koji mogu usporiti ili odložiti njihov početak ili završetak. Unapređenje putne infrastrukture može biti dugotrajan proces koji zahtijeva planiranje, finansiranje i koordinaciju svih relevantnih aktera. Uvođenje novih projekata ili unapređenje postojećih puteva, može doprinijeti smanjenju gužvi u saobraćaju, ali zahtijeva vrijeme i resurse”, istakla je Popović.

Podsjetila je da su tokom turističke sezone gužve naročito velike.

“U špicu sezone u Ulcinju dnevno boravi oko 100.000 ljudi, što je skoro pet puta više od broja stanovnika ovog grada. Važno je naglasiti ovaj podatak jer ukazuje na opterećenje putne infrastrukture tokom sezone i na hitnost potrebe za njenim unapređenjem kako bi se poboljšalo kretanje i sigurnost saobraćaja, olakšao život građanima Ulcinja i osigurao kvalitetan boravak turistima”, kazala je Popović.

Naglasila je da je DPS nakon dvije godine, ponovo dio vlasti u Ulcinju, “ne sticajem okolnosti, nego što su politički aktivni činioci spoznali potrebu za samostalnim partnerom jer svi skupa radimo za interes građanki i građana Ulcinja”.

“Naš grad je mjesto okupljanja svih nas i svaki politički naredni ispit polagaćemo pred građanima. Nemam zebnju da će tvorci sadašnje vlasti opravdati povjerenje i da će ova široka platforma nastaviti uspješno politički kurs koji smo uspostavili”, ocijenila je Popović.

Na pitanje da li ima nepodijeljenu podršku svoje partije, kazala je “da je to ipak pitanje za neozbiljne političke subjekte koji danas provejavaju na političkoj sceni širom Crne Gore i koji su se pojavili u obliku sezonske pojave”. Navela je da je DPS suviše ozbiljan politički subjekt za takva pitanja.

Najave gradnje hotela dio su političkog marketinga

Popović se osvrnula i na najave ranije vlasti o realizaciji velikih i veoma značajnih projekata za grad.

“Prije dvije godine rukovodstvo Opštine, kao i određeni politički subjekti koji su tada činili vlast na državnom nivou, najavljivali su značajne projekte.Tada su u vlasti Ulcinja bili i politički subjekti koji su sada dio naše vladajuće koalicije. Mi se u to vrijeme nijesmo oglašavali u vezi sa tim projektima, a kao što građani Ulcinja mogu vidjeti, danas još uvijek nije započeta nijedna od tada najavljenih investicija. Ne bih željela licitirati o kojim se tačno projektima radi, to najbolje znaju građani Ulcinja, jedino što je evidntno jeste to da su te najave bile motivisane dnevno-političkim potrebama”, ocijenila je Popović.

Najavila je da će građani Ulcinja uskoro biti detaljnije obaviješteni kroz saopštenja za javnost o svim tim dešavanjima, “kako bi se jasno pokazalo da su te najave bile dio političkog marketinga, a ne istinski interes za građane”.

Bonus video: