Buzdovan: Veća nadležnost Mjesnih zajednica u funkciji povezanosti građana i kontrole rada lokalne uprave

"Svaki problem kao i svaku inicijativu na terenu, najbolje mogu prepoznati Mjesne zajednice i zato im treba omogućiti da budu nosioci razvoja svojih naselja, kao i kritičari lažnih obećanja i loših poteza Opštinske vlasti prema problemima koji dolaze iz Mjesnih zajednica"

6201 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Čuvari grada
Foto: Čuvari grada

Kao najefiksaniji način uključivanja velikog broja građana u rad lokalne uprave je reforma rada Mjesnih zajednica u Opštini, obzirom da su to mjesta sa kojih se najbolje može čuti glas građana, kazao je kandidat za odbornika građanske liste "Čuvari grada" Dragan Buzdovan.

Grupa građana Kotora predala je 31. avgusta Opštinskoj izbornoj komisiji izbornu listu "Čuvari grada", u susret lokalnim izborima 29. septembra.

"Svaki problem kao i svaku inicijativu na terenu, najbolje mogu prepoznati Mjesne zajednice i zato im treba omogućiti da budu nosioci razvoja svojih naselja, kao i kritičari lažnih obećanja i loših poteza Opštinske vlasti prema problemima koji dolaze iz Mjesnih zajednica. Osim praćenja realizacije kapitalnog budžeta za njihovo naselje ili mjesto djelovanja, Mjesne zajednice bi bile nosioci i rješavanja ostalih problema sa kojima se stanovništvo suočava. Primjera radi, nedopustivo je da se gradjani po mjesnim zajednicama moraju sami snalaziti i finansirati čistače ulica u svojim naseljima, ili ostajati bez parking mjesta zbog favorizovanja pojedinih privatnika, ili ostajati bez svojih mjesta na obali predvidjenih za kupanje,ili se suočavati sa problemom odvoza smeća, kradje na vodovodnoj mreži,problema u kanalizacionom sistemu, i drugih problema vezanih za održavanje komunalnog reda", rekao je Buzdovan.

Ističe da mjesne zajednice moraju dobiti sasvim novu ulogu.

"Za novi način rada i ovlašćenja treba im pomoći opremom, finansijski i kadrovski. Potrebna nova radna mjesta po mjesnim zajednicama treba popuniti iz redova viška zaposlenih u Opštini ,koji bi se na dobrobit svih nas radno angažovali. Na dnevnom nivou, na jednom mjestu u Opštini, treba prikupljati informacije iz mjesnih zajednica i u odnosu na opravdanost i kvalitet zahtjeva, lokalna uprava mora reagovati sa odgovarajućim službama, kako bi zahtjev bio ispunjen. Uporedo sa prethodnim, sve ove aktivnosti moraju biti popraćene izvještavanjem lokalnog radio servisa na dnevnom nivou, kako bi javnost pratila i ocjenjivala rad svih mjesnih zajednica kao i lokalne vlasti".

Buzdovan ističe da ovakvom transformacijom rada Mjesnih zajednica, građani mogu na transparetan način pratiti realizaciju svojih zahtjeva kao i realizaciju svih obećanja koja se obično daju u raznim kampanjama, a zatim se ne ispunjavaju.

"U slučaju efikasnog rada, vratilo bi se povjerenje velikog broja građana u rad lokalne uprave, koje je danas, ne krivicom građana, izgubljeno. U planu za grad, mi građani okupljeni oko 'Čuvara grada', predvidjeli smo reorganizaciju rada Mjesnih zajednica u našoj Opštini na način njihove obaveze redovnog prikupljana informacija i problema sa terena, ali i praćenje izvršenja istih od strane lokalne uprave. Samo tako građani mogu vidjeti da li zajednice i lokalna uprava rade u korist građana, odnosno da li se promjene u njihovom mjestu dešavaju ili ne. Takvim uključenjem Mjesnih zajednica u rad lokalne uprave jača se zajednica građana, a grad razvija prvenstveno u funkciji zadovoljenja potreba lokalnog stanovništva", zaključio je Buzdovan.

Bonus video: