Đeković: Alarmantan je podatak da građani Podgorice, u prosjeku skoro svaki četvrti dan dišu zagađen vazduh

"Ako želimo zdrav i čistiji vazduh, neophodno je povećanje zelenog
fornda grada, jer tako smanjujemo negativne efekte klimatskih uticaja", rekao je Dragutin Drago Đeković iz Podgoričke liste

5273 pregleda 3 komentar(a)
Đeković, Foto: Podgorička lista
Đeković, Foto: Podgorička lista

Alarmantan je podatak da građani Podgorice, u prosjeku skoro svaki četvrti dan dišu zagađen vazduh, saopštio je danas Dragutin Drago Đeković iz Podgoričke liste.

"Zelena Podgorica je najvažnija programska cjelina u Programu Podgoričke liste. Ako želimo zdrav i čistiji vazduh, neophodno je povećanje zelenog fornda grada, jer tako smanjujemo negativne efekte klimatskih uticaja. Nužna je i urgentna sistematska zaštita brda Gorica, ali kroz adekvatnu protivpožarnu zaštitu, pravilno pošumljavanje, redovno patroliranje i održavanje. Alarmantan je podatak da građani Podgorice, u prosjeku skoro svaki četvrti dan dišu zagađen vazduh. Povećanje broja stanovnika Podgorice je neminovost, s toga je neophodno stvoriti nove zelene površine", istakao je Đeković u saopštenju.

On je dodao da Podgorička lista ima detaljan i ostvariv plan.

"Prvi potez je odmah krenuti sa stvaranjem nove park-šume površine preko 35 hektara na brdu Gorica Lješkopoljska. Kako bi sačuvali prirodne ljepote i vrijednosti na teritoriji Podgorice, ali i kako bi istovremeno ispunili obaveze iz EU Zelene Agende 30/30, potrebno je formirati nova zaštićena područja i parkove prirode. U cilju humanizacije betoniranih površina u City i drugim kvartovima, neophodno ih je ozeleniti i kroz program Zelene kulture edukovati djecu i mlade da poštuju i čuvaju prirodu. Naša velika ideja je formiranje Zelenog prstena oko grada. Tim zelenim poveznicama spojili bi parkove u urbanom jezgru grada", poručio je Đeković.

On je kazao da je neophodno formirati gradski Zeleni fond, koji bi efikasno podržao gradske službe i aktivno uključio građane u zaštitu životne sredine.

"Biće to sprega grada i građana sa ciljem ozelenjavanja Podgorice i očuvanja i održavanja prijeko potrebnog zelenila. Krajnje je vrijeme da se izmijene gradske uredbe, a da se njima stimuliše proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i uvede princip 'koliko betona, toliko i sadnica'. Kroz te uredbe ćemo obavezati investitore da proporcionalno veličini objekta koji grade, doniraju ili zasade određeni broj novih sadnica", zaključo je Đeković.

Bonus video: