Knežević Perišić: Građani Nikšića se guše od smrada, rukovodstvo opštine ne prihvata odgovornost

Kako ističe, mnoga pitanja, poput koliko je još goveda zaraženo i koliko procjenjuju da će biti, da li su građani, koji su imali kontakt sa životinjama, u opasnosti,da li je zemljište i farme na kojim su životinje boravile i uginule kontaminirane, da li je mlijeko zaraženih krava isporučivano trgovinama, šta je sa domaćim sirom, ko će nadoknaditi štetu farmerima, šta će biti sa otkupom mlijeka zdravih krava, ostala su bez odgovora

6335 pregleda 8 komentar(a)
Knežević Perišić, Foto: Privatna arhiva
Knežević Perišić, Foto: Privatna arhiva

Nezavisna odbornica u Skupštini opštine (SO) Nikšić, Tatjana Knežević Perišić, u saopštenju za javnost ističe da "dok se građani Nikšića guše od smrada uginulih životinja, tek zaprškanog Mislovog dola, od smeća iz Željezare, dok je na pomolu prava ekološka katastrofa, obzirom da slijedi nova eutanazija goveda zaraženih Q groznicom, dotle rukovodstvo opštine ne prihvata nikakvu odgovornost za nevjerovatne prizore koje smo gledali prethodnih dana, koje ćemo, na žalost, i dalje gledati".

Kako ističe, mnoga pitanja, poput koliko je još goveda zaraženo i koliko procjenjuju da će biti, da li su građani, koji su imali kontakt sa životinjama, u opasnosti,da li je zemljište i farme na kojim su životinje boravile i uginule kontaminirane, da li je mlijeko zaraženih krava isporučivano trgovinama, šta je sa domaćim sirom, ko će nadoknaditi štetu farmerima, šta će biti sa otkupom mlijeka zdravih krava, ostala su bez odgovora.

"Predsjednik žalosne opštine Nikšić, Marko Kovačević, krivi 'stare radnike komunalnog i prakse iz prošlosti' koje će on, jelte, da istraži i 'vidi', a ne vidi bruku koja mu puca pred očima svih nas i iskreno gađenje pred onim surovim prizorom istovarenih ostataka životinja, koje nijesu bili kadri da ih propisno zakopaju, već, kako ih optužiše mještani Bogetića, pod okriljem mraka, a kako bi drugo, ih istovariše i djelimično prekriše zemljom. Jer mašina im se pokvarila, pa će sjutra dan to da završe. Pri čemu moraju paziti, kako nas informisa veterinarska inspektorka Slavica Sudžum, da ih kakav međed ne napadne, pa je gospođa naredila da svaki drugi dan obilaze mjesto, koje će, tvrdi ona, još malo posuti zemljom, za svaki slučaj i međeda pride. Ima li ovog scenarija iđe, no kod nas", pita se Tatjana Knežević Perišić.

Kako ističe, ni ministar poljoprivrede Vladimir Joković i direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković, u principu, “nemaju pojma,šta se to dešava sa zaraženom stokom”.

"Jer da imaju, ne bi Đaković iz medija i poruka, kako sam reče, saznao da stoka nije propisno zakopana, iako mu je Sudžum javila da jeste, no bi otišao na lice mjesta i saopštio šta je zatekao. Ne bi Vladimir Joković krio eto do danas, da se virus pojavio još 17. avgusta, na osam gazdinstava, i pametovao da će brzo u Nikšiću početi izgradnja spalionice životinja, u naseljenom mjestu, na tri kilometra od centra grada, jer to mirno proći neće. I sigurno veterinar Bojan Adžić ne bi ustvrdio da se ‘virus prenosi rukovanjem sa zaraženom životinjom’", stoji u saopštenju nezavisne odbornice u SO Nikšić.

Kako zaključuje, lokalna i državna vlast je "totalno nesposobna da upravlja ijednom krizom, pa i ovom", jer vlada "totalno neznanje, bahatost, ugrožavanje zdravlja ljudi i životinja, zaraza koja može eskalirati u neslućenim razmjerima".

Bonus video: