Usvojen sporazum između Crne Gore i Francuske o nabavci dva patrolna broda

"U cilju nastavka jačanja saradnje dvije države zaključen je sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Francuske o saradnji u domenu odbrane", istakao je Krapović i dodao da postoji potreba države da zaštiti svoje interese na moru

14062 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Krapović, Foto: Skupština Crne Gore
Krapović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 09.09.2024. 18:19h

Glasovima 43 poslanika za usvojen je sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između Ministarstva odbrane Crne Gore i ministra odbrane Francuske o nabavci dva patrolna broda od strane Crne Gore.

Poslanici su danas raspravljali o tom Predlogu zakona, a sjednici je prisustvovao i ministar odbrane Dragan Krapović.

On je kazao da se saradnja Francuske i Crne Gore u oblasti odbrane prije svega zasniva na saradnji mornarica.

"U cilju nastavka jačanja saradnje dvije države zaključen je sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Francuske o saradnji u domenu odbrane", istakao je Krapović i dodao da postoji potreba države da zaštiti svoje interese na moru.

Krapovć je saopštio da su dosadašnji prioriteti u razvoju Vojske Crne Gore (VCG) i ograničena budžetska sredstva pomjerila fokus razvoja mornarice u prethodnim godinama i dodao da su plovna sredstva u posrerdstvu VCG uglavnom građena 80-tih godina prošlog vijeka.

"Novi patrolni brodovi bi trebalo da posjeduju sposobnost za izvođenje specifičnih operacija na moru kao što su zaštita nacionalnih interesa na moru, kontrola pomorskog saobraćaja, zaštita pomorskih snaga kao i vojne operacije na moru", kazao je Krapović.

On je dodao da je formirana radna grupa koju su činili predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva odbrane koja je vršila istraživanje tržišta i razgovore sa kompanijama od kojih su se potencijalno mogli kupiti patrolni brodovi, a da je ponuda firme Keršiš najbolje zadovoljavala zahtjeve.

Krapović je napomenuo da francuska strana posreduje između Crne Gore i brodogradilišta, a da vrijednost nabavke brodova neće iznositi više od 120 miliona eura.

Knežević: Neko u Dubrovniku obećao Hrvatskoj da će brodovi biti kupljeni od njih

Lider Demokratske narodne partije (DNP) je ukazao da je "neko uzeo pare" i da je "sve počelo sa crnim listama" i upitao zašto opozicija toliko glasno napada vlast zbog kupovine francuskih brodova.

"Dan nakon što je koalicija Za budućnost Crne Gore ušla u Vladu, ja i kolege Bečić i Mandić smo stavljeni na crnu listu", saopštio je i dodao da je neko "u Dubrovniku obećao Hrvatskoj da će brodovi biti kupljeni od njih".

Lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović je pozvao da se skine stepen tajnosti sa izvještaja komisije, a da se ne sjeća da je neka hrvatska kompanija konkurisala.

Knežević je odgovorio da ono što rade hrvatski ministri ide u pravcu toga da su oni ljuti zato što je "iznevjeren neki dogovor ili tal".

Predsjednik poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić je istakao da su Knežević, Mandić i Bečić proglašeni personama non grata od strane Hrvatske zbog "sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa sa tom državom i kontinuirane zloupotrebe te države u unutrašnje političke svrhe".

"Ako neko misli da se u Evropsku uniju (EU) može ući mimo Hrvatske, dovodi građane Crne Gore u zabludu", istakao je.

On je dodao da ratifikovanje ugovora u parlamentu Francuske nije predviđeno, jer se radi o komercijalnom ugovoru.

Nikolić je dodao da javnost ima pravo da zna na osnovu čega je izabran Keršip i koliko košta nabavka.

Krapović je kazao da Nikolić zarad dnevne politike i kampanje za lokalne izbore guraju priče o korupciji.

Šef poslaničkog kluba DPS je kazao da parlament ne treba da ratifikuje komercijalne ugovore, te da je to odgovornost Vlade.

Mugoša: Zašto se tehnički sporazum ratifikuje u državnom parlamentu?

Poslanik Socijaldemorkata (SD) Boris Mugoša ukazao je da ni jedna zemlja ne odlučuje o zakonodavstvu Crne Gore i pitao zašto se tehnički sporazum ratifikuje u državnom parlamentu. On je Krapovića pitao da li je nabavka brodova urađena prema tenderu.

Ministar odbrane je odgovorio da je ranije bilo praksi da se skupa oprema kupuje bez tendera, a da on uvodi praksu da se raspravlja u parlamentu.

Lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović ukazao je da kadeti Vojske Crne Gore ne idu na školovanje u Hrvatsku zbog politike Crne Groe prema toj zemlji, što je Krapovć osporio navodeći primjere oficira koji su trenutno na školovanju i objasnio razloge zbog čega devet kadeta koji su trebali biti upisani ove godine to nisu.

Predsjednik poslaničkog kluba DPS Nikola Rakočević je kazao da Krapovića niko nije optužio da lično učestvuje u "spekulativnom poslu" i da vjeruje da on nije, ali da znajući Vladu, ima sumnje u to.

"Vi ste kao ministar odbili da potpišete određene mutne radnje, već ste ga dali parlamentu. Izbor je sproveden bez tendera. Nikakv udio nije imala Francuska, nego ste napravili jedan komercijalni ugovor sa privatnom kompanijom", poručio je.

Rakočević je Krapoviću kazao ad je potrebno zaštititi nacionalni interes, te da ministar odbrane treba da se ogradi od dijela članova vladajuće većine koji su na crnoj listi u Hrvatskoj.

Krapović je ukazao da je budžet od 120 miliona odradila prethodna Vlada, a da nejedan dio podataka ne može iznijeti jer se radi o vojnim pitanjima koja su pod oznakom tajnosti.

Poslanik Nove srpske demorkatije (NSD) Velimir Đoković je ukazao da će poslanici njegove partije podržati nabavku brodova, kao i da se oni zalažu za dobrosusjedske odnose, ali da put Crne Gore u EU više vodi preko Fancuske nego preko Hrvatske.

Nikolić je na to odgovorio da vladajuća koalicija ima za cilj da sruši odnose sa Hrvatskom, kao i da poslanik NSD poručuje da "postoje važnije i manje važne članice EU".

Đoković je odgovorio da ne dijeli članice EU, ali i da je njegov partijski lider i šef parlamenta Andrija Mandić više puta pozvao hrvatskog kolegu da dođe u zvaničnu posjetu.

Mandić se osvrnuo na današnju konferenciju Milatovića na kojoj je šef države saopštio da je vratio na ponovno glasanje Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dodatu vrijednost i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Šef parlamenta je kazao da ih još uvijek nije dostavio prvom čovjeku države, te da oni nisu mogli biti vraćeni.

"Imali smo brutalne uvrede ovog parlamenta. Pozivam predsjednika da učestvuje u fer kampanji, ali vrijeđanjem se ne može doći do nekog političkog cilja", poručio je Mandić.

Bonus video: