DFC: U blokadi GP Božaj učestovali predstavnici vojnih veterana, pripadnici 7. bataljona i Zavjetnici Tvrdoš Nikšić

"Crna Gora u kontekstu regionalne bezbjednosti, predstavlja plodno tlo za hibridno djelovanje. Pasivnost institucija i donosioca odluka na djelovanja proksi aktera u Crnoj Gori ukazuju na to da se vlast u Crnoj Gori sistemski ne bave pitanjem stranog uticaja"

9810 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Blokada grupe građana na graničnom prelazu Božaj, Foto: DFC
Blokada grupe građana na graničnom prelazu Božaj, Foto: DFC

Digitalni forenzički centar (DFC) sapštio je da je u nedjelju, 8. septembra grupa građana organizovala blokadu graničnog prelaza Crne Gore sa Albanijom Božaj s ciljem pružanja podrške Srbima na Kosovu.

Među okupljenima koji su nosili transparent "Kad se vojska na Kosovo vrati" bili su, navode iz DFC-a, predstavnici vojnih veterana iz ratova 1991. - 2001. godine, pripadnici 7. bataljona vojne policije Vojske Jugoslavije i članovi pravoslavnog bratstva Zavjetnici Tvrdoš Nikšić.

"Ova aktivnost se može tumačiti kao nastavak kampanje iz avgusta 2023. godine kada su se desili sukobi na Kosovu, a u više gradova u Crnoj Gori, Srbiji , ali i Rusiji osvanuli grafiti sa tim sloganom. Ista matrica djelovanja uočena je i nakon oružanog napada na sjeveru Kosova u septembru 2023. godine kada je u određenim nacionalističkim krugovima u Crnoj Gori kreiran narativ da su napadači heroji i žrtve", piše u saopštenju DFC-a.

Podjećaju da je 7.bataljon VP formiran 1999. godine kao jedinica za specijalne namjene pri korpusu 2. Armije. Služila je tadašnjim vlastima u Beogradu, odnosno Miloševićevom režimu za hibridno djelovanje na teritoriji Crne Gore i izazivanje incidenata, provokacija i sukoba.

Grafit „Kad se vojska na Kosovo vrati“ u Nikšiću
Grafit „Kad se vojska na Kosovo vrati“ u Nikšićufoto: DFC

"Zavjetnici Tvrdoš Nikšić je organizacija koja zastupa antizapadne i proruske vrijednosti, sa vidljivim elementima religijskog i nacionalnog konzervativizma. Ta organizacija svoju misiju opisuje kao patriotsku i humanitarnu, dok djeluje sa ikonografijom karakterističnom za desničarske grupacije. Članovi ne skrivaju da su pobornici ideologije četničkog pokreta i da podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu. Oni ne priznaju da se u Srebrenici desio genocid i da je Crna Gora suverena država", saopšteno je iz DFC-a.

Negiranje genocida u Srebrenici na protestu ispred RTCG u organizaciji pravoslavnih bratstava
Negiranje genocida u Srebrenici na protestu ispred RTCG u organizaciji pravoslavnih bratstavafoto: DFC

Iz ove organizacije ukazuju da su i ranije u svojim analizama ukazivali na propagandne kampanje i djelovanje ruskih i srpskih proksija tokom važnih društveno-političkih događaja.

"Osim zbivanja na crnogorskoj političkoj sceni i regionalna dešavanja često su okidač za aktiviranje i djelovanje krajnje desničarskih organizacija i pojedinaca. Na taj način u turbulentnom periodu za cijeli region Zapadnog Balkana, krajnje desničarske organizacije dodatno manipulišu i podgrijavaju atmosferu u cilju radikalizacije i moblizacije crnogorskih građana koji se izjašnjavaju kao Srbi. Crna Gora u kontekstu regionalne bezbjednosti, predstavlja plodno tlo za hibridno djelovanje. Pasivnost institucija i donosioca odluka na djelovanja proksi aktera u Crnoj Gori ukazuju na to da se vlast u Crnoj Gori sistemski ne bave pitanjem stranog uticaja. Naprotiv, sa najviših adresa u državi je u proteklom periodu često ignorisan ili relativizovan problem stranog malignog uticaja", zaključuju iz DFC-a.

Bonus video: