Čelanović: Novi udar parlamentarne većine na turizam

"Samo neznanje ili zla namjera može tvrditi da se poreskom stopom od 15 odsto na smještaj neće promjeniti cijene smještaja u Crnoj Gori"

9429 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Evropski savez
Foto: Evropski savez

Turizam će usvajanjem novog seta zakona pretrpjeti i treći udarac od koga će se teško oporaviti, ocijenio je nosilac liste "Evropski savez (SD, SDP, LP i građani) – Zasjat’ će Kotor" Miloš Čelanović.

"Naime, nakon gašenja Montenegro Airlinesa i nakon gubitka velikog broja low-cost prevoznika na redu je u povećanje PDV-a za hotelijere, restorane i privatni smještaj. Samo neznanje ili zla namjera može tvrditi da se poreskom stopom od 15 odsto na smještaj neće promjeniti cijene smještaja u Crnoj Gori. Činjenice govore drugačije, pa od ukupnih prihoda poslovanja hotela, prihodi od smještaja čine 85 odsto, što znači da će povećanjem poreza za više od duplo na ovi stavku cijene smještaja znatno rasti i samim tim dodatno smanjiti konkurentost naših hotelijera i uopšte Crne Gore kao turističke destinacije", rekao je Čelanović.

Dodaje da će ovim mjerama Vlada "baciti na koljena i sektor turizma nakon što su prethodne dvije to uradile sa energetskim sektorom".

"Podsjećam da su ove dvije grane privrede, uz poljoprivredu strateške za razvoj ekonomije Crne Gore", rekao je Čelanović.

Bonus video: