INTERVJU Mujović: U Podgorici branimo dostignuća Vlade

"Koalicija sa DPS-om i njihovim partnerima, koji su udruženim snagama srušili vlast u Podgorici, nije opcija. Pobornik sam džentlmenstva u politici, ali politički protivnici su mi stavili do znanja da o tome nema ni govora. Bez podrške Olivere Injac ne bih prihvatio kandidaturu"

50211 pregleda 285 reakcija 91 komentar(a)
"Podgoricu ćemo učiniti čistijom kroz sprovođenje rigoroznije kaznene politike": Mujović, Foto: BORIS PEJOVIC
"Podgoricu ćemo učiniti čistijom kroz sprovođenje rigoroznije kaznene politike": Mujović, Foto: BORIS PEJOVIC

Izbori u Podgorici su pokušaj testiranja Vlade Crne Gore i otvaranje vrata za prekompoziciju vlasti na državnom nivou, ocijenio je nosilac liste koalicije Pokret Evropa sad (PES) – Demokrate, Saša Mujović.

On je u intervjuu ‘’Vijestima’’ rekao da očekuju pobjedu na izborima u Podgorici 29. septembra, jer je to rezultat oko kojeg su se okupili u koaliciji.

Mujović je ministar energetike, ali poručuje da će se, ‘’kada osvoje vlast’’, držati date riječi i biti gradonačelnik, jer bi “sve drugo bila prevara biračkog tijela’’.

Odgovarajući na optužbe iz Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je da nikada nije bio član DPS-a i nikada nije učestvovao u bilo kakvim izbornim aktivnostima te partije.

Ponovio je da neće sa DPS-om praviti post-izbornu koaliciju, jer je tako definisano koalicionim sporazumom između PES-a i Demokrata.

’’Takođe, koalicija sa DPS-ovim partnerima, koji su udruženim snagama srušili vlast u Podgorici, nije opcija’’, rekao je Mujović.

Zašto ste prihvatili da predvodite listu PES-a i Demokrata na lokalnim izborima i kandidujete se za gradonačelnika Podgorice, s obzirom na to da ste ministar energetike? Zašto kandidat koalicije nije sadašnja gradonačelnica Olivera Injac?

Ovo su sve samo ne lokalni izbori. Ovo je pokušaj testiranja Vlade Crne Gore i otvaranje vrata za prekompoziciju vlasti na državnom nivou. To pokušavaju dokazano neuspješni, pomognuti beskrajno velikom, a neutemeljenom ambicijom. Žele “točak istorije” vratiti unazad. Kao ministar u 44. Vladi, kao član PES-a, kao neko ko želi biti dio tima i u “dobru i u zlu” prihvatio sam ovaj izazov i spreman sam dati posljednji atom snage da odbranimo dostignuća Vlade i od Podgorice napravimo evropsku metropolu.

Koleginica Olivera Injac je istinsko bogatstvo PES-a. Dama, intelektualka, beskompromisan borac, beskrajno korektna. Čast mi je što dijelimo iste ideje i što pripadamo istoj partiji. Gradonačelnica je, kao i svaka uspješna i ostvarena osoba, lišena sujete. Funkciju ne doživljava kao nasljedstvo. Dala je svoj maksimum u najtežim mogućim i neregularnim uslovima, ostvarila zavidne rezultate, a većinu tih rezultata ubiraće onaj koji će je naslijediti na funkciji. Partijski organi su analizirali situaciju u Podgorici i došli smo do zaključka da nam treba “svježa krv” za borbu u novoj prljavoj političkoj utakmici i koja će kasnije sprovoditi plan razvoja grada. Naglašavam da bez podrške koleginice Injac ne bih prihvatio kandidaturu. Srećom, imam nju uz sebe i siguran sam da ću uz takvu nesebičnu i prijateljsku pomoć ostvariti rezultat koji priželjkujem.

Ako na osnovu rezultata izbora budete u prilici da budete izabrani za gradonačelnika Podgorice, hoćete li to prihvatiti ili ćete ostati ministar Zašto?

Ne bih ulazio u kampanju da nijesam spreman da ispunim ono što obećavam građanima. Dakle, kada osvojimo vlast, ja ću se držati date riječi i biti gradonačelnik. Sve drugo bi bila prevara biračkog tijela.

Saša Mujović
foto: Boris Pejović

Iz DPS-a tvrde da ste prisustvovali njihovim partijskim sastancima i da ste bili “dio te partije”. Da li ste ikada bili član, aktivista, glasač DPS-a? Ako jeste, kada i zašto?

Biću vrlo jasan. Nikada nisam bio član DPS-a i nikada nisam učestvovao u bilo kakvim izbornim aktivnostima te partije. U politiku sam ušao misleći da ipak postoji određen nivo časti ispod kojeg se ne ide, da nema prostora za političku ostrašćenost. Nestvarna mi je da se čovjek diskredituje samo zarad sitno-dnevnih političkih poena. Pobornik sam džentlmenstva u politici. Napadi i vraćanje u prošlost, isticanje grešaka protivnika nisu moj manir. Svjedoci ste da sam imao hrabrosti da pohvalim dobre projekte koji su urađeni u prethodnom periodu. Međutim, počela je kampanja i moji politički protivnici jasno su mi stavili do znanja da o džentlmentstvu nema ni govora. Od danas, DPS mi je na mojoj koži jasno pokazao kako nisko umije udarati i kakvu prljavštinu umije sijati, što sam ranije nebrojeno puta mogao vidjeti u odnosu na neke druge njihove političke protivnike. Moj poraz bi bio da “mržnjom na mržnju” uzvratim. Gledaću svoje dvorište i pokušati da budem što bolji.

Vaš bivši partijski kolega Andrej Milović tvrdi da je jedan poslanik PES-a prijetio da neće glasati za 44. Vladu ako Vi budete ministar jer ste “kadar DPS-a”? Ako je to tačno, možete li pojasniti šta se desilo i o kojem poslaniku se radi?

Već sam naveo da je kampanja protiv mene započela niskim udarcima, neistinama i podmetanjima. Sa tim se teško boriti i nositi, ali to mi daje snagu da ne odustanem i to govori samo jedno, da građani najviše povjerenja imaju u listu koja nosi moje ime. Zbog toga oni žele iskoristiti ovih dvadesetak dana da se moje ime uprlja. Evo “lijepog” primjera kako se u Crnoj Gori može postići kohezija i kako se sjajno razumiju deklarativno različite partije i marginalni pojedinci. Kako se istrajno može biti na istom zadatku, pa makar on bio i nečastan. Neću tome pridavati veliki značaj. Projekti i razvoj Podgorice, uz tekuće aktivnosti u Ministarstvu energetike je ono što mi okupira pažnju.

Kakav rezultat očekujete na izborima u Podgorici? S kim ste spremni da pravite postizbornu koaliciju? Rekli ste da nećete praviti vlast sa DPS-om. Zašto? Je li moguća koalicija sa doskorašnjim partijskim drugovima iz Pokreta za Podgoricu, koji je blizak predsjedniku države i/ili GP URA?

Ne volim neodmjerenost i pretencioznost u izjavama, ali moram reći da očekujemo pobjedu. To je cilj oko kojeg smo se okupili u koaliciji i to bi bila mjera našeg zadovoljstva. Što se tiče post-izbornih koalicija, jasno sam rekao da nećemo sa DPS-om i to je definisano koalicionim sporazumom između nas i Demokrata. To je stavljeno na papir kao završena priča, a kao direktni odraz volje članstva oba politička subjekta. Takođe, koalicija sa DPS-ovim partnerima, koji su udruženim snagama srušili vlast u Podgorici, nije opcija. O ostalim partijama ne želim da razmišljam, jer mi je jedini cilj da postignemo što bolji izborni rezultat i smanjimo mogućnost za pravljenje “trulih kompromisa”.

Saša Mujović
foto: Boris Pejović

Ako budete dio lokalne vlasti, kako namjeravate da riješite neke glavne probleme Podgorice, kao što su odlaganje otpada i nedostatak vode u pojedinim djelovima?

Ispravno ste detektovali probleme grada. Obećavamo da ćemo Podgoricu učiniti čistijom kroz sprovođenje rigoroznije kaznene politike, posebno za divlje deponije, kroz izgradnju novih podzemnih kontejnera sa senzorima koji detektuju nivo ispunjenosti, kroz nabavku novih vozila za odvoz smeća, kroz pokretanje pogona za tretman otpadnih guma i građevinskog materijala. Problem sa vodosnabdijevanjem je izražen u naseljima Donja Gorica, Beri, Murtovina, Kakaricka gora i Lješanske nahije uslijed neplanske ili dinamične izgradnje, koja nije praćena i razvojem vodovodne mreže. Dakle, ne treba biti previše mudar i reći da se mora unaprijediti i pojačati postojeće mreža. Problem može biti oko eksproprijacije zemljišta i to je ono što generalno usporava projekte i njihovu realizaciju. Dio Bratonožića, Klopot, Potkrš i Pelev brijeg imaju iste probleme, ali planiramo da ih u saradnji sa Monteputom riješimo. Vrlo je važno da napomenem da ću insistirati na nabavci uređaja za detekciju gubitaka na vodovodnoj mreži, jer su trenutno na nedopustivo visokom nivou.

Nedostatak parking mjesta i nepropisno parkiranje vozila takođe su problemi koji godinama opterećuju Glavni grad. Na koji način biste to riješili i do kada?

Reda će biti i red se mora poštovati. Komunalne inspekcije moraju raditi ono što im je u opisu posla. Problem parkiranja i saobraćaja je ozbiljan. Pratio sam izjave ostalih kandidata za gradonačelnika po ovom pitanju i poštujem to što imaju eksplicitna rješenja i smatraju da se izgradnjom nekoliko novih ulica ili parking garaža može riješiti ovo složeno pitanje. Ja imam drugačiji stav, a to je da se pitanje saobraćaja rješava izradom Strategije, a ne nikako parcijalnim pristupom, jer tako prividno rješavate jedan problem, a otvarate čitav spektar novih. Dakle, Strategija je ta koja mora definisati šta nam je prioritet, koga moramo obuhvatiti i uvažiti. Nekada su ulicama Podgorice dominirali automobili. Sada je sve više biciklista, sugrađana koji koriste električne trotinete, sve je više onih koji su pobornici pješačenja (ja im pripadam). Dakle, svi mi moramo naći svoje “mjesto pod suncem” u ovom gradu. Samo kvalitetno i inkluzivno urađena Strategija daje šansu da riješimo pitanje saobraćaja na održiv način. Ono sa čime se apsolutno slažem sa ostalima je da se mora obezbijediti besprekorno funkcionisanje gradskog saobraćaja. To je zaista osnova za uspjeh.

Kako mislite da riješite problem kolektora čije se izmještanje najavljuje godinama, čemu se protive stanovnici Botuna?

Svjestan sam da je to možda i najveći izazov u Glavnom gradu, jer je Podgorici neophodan novi kolektor koji će biti urađen u skladu sa najsavremenijim dostignućima u toj oblasti i zaštiti životne sredine, kao i da su obezbijeđena sredstva i donacije za taj projekat. Razumijem naravno i stavove mještana Botuna koji se tome protive. Ono što je moj princip rada jeste dijalog i kompromis i na taj način ću pristupiti i tom problemu. Neću obećavati ništa dok ne čujem šta su dileme mještana Botuna, sagledam sve opcije i moguća rješenja, kao i alternative.

Otpuštanje radnika u gradskim preduzećima je posljednja opcija

Da li biste smanjili broj zaposlenih u Čistoći, Vodovodu, Parking servisu i drugim gradskim preduzećima, s obzirom na to da u njima postoji višak radnika, posebno u administraciji, ali poslove zbog kojih postoje ne obavljaju efikasno?

Preduzeća koja posluju u okviru lokalnih uprava su obavezna da rade u skladu sa principima tržišta i vode politiku zapošljavanja i odgovornog vršenja poslova u skladu sa zakonima. Glavni grad ne smanjuje broj zaposlenih u tim preduzećima, niti ima zakonsko pravo na to. Međutim, ono što građani očekuju je da se ti poslovi obavljaju kvalitetno, što je odgovornost rukovodnog kadra. Svakako ću tražiti da menadžment tih kompanija napravi planove za finansijski održivo poslovanje, ali ne na uštrb građana i zaposlenih. Dakle, ne prihvatam da se ne mogu uposliti svi kapaciteti u ovim preduzećima, a Podgorica se stalno razvija i raste. Otpuštanje je posljednja opcija, a prva je povećanje naplate pružene usluge, smanjenje nepotrebnih gubitaka, jačanje performansi kompanija, ali i preusmjeravanje zaposlenih na ona radna mjesta na kojima za to postoji potreba. Dakle, da detektujemo gdje su najveći problemi i da ih rješavamo u skladu sa zakonima. Nama radnici nijesu samo broj, i vodićemo računa o svakom zaposlenom, a optimizacija radnih mjesta može da se vrši na različite načine. Ukoliko bude neophodno, Glavni grad će inicirati razne programe kako niko ne bi ostao na ulici.

Bonus video: