Pisonero: Evropska komisija i Crna Gora rade zajedno na identifikaciji poglavlja koja se mogu zatvoriti

„Komisija je spremna da podrži Crnu Goru u njenoj ambiciji da brzo napreduje", rekla je portparolka EK

7326 pregleda 34 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska komisija pozdravlja ambiciozan vremenski okvir Crne Gore za napredak na putu pristupanja Evropskoj uniji i zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja, kazalaj e Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije.

„Proširenje jeste i nastaviće da bude strateški prioritet, kao što je predsjednica fon der Lajen navela u političkim smernicama za sljedeću Komisiju i ponovila na nedavnom Bledskom strateškom forumu“, rekla je Pisonero za European Western Balkans

Komentarišući izvještaj RTCG-a da je Evropska komisija izradila mapu puta prema kojoj Crna Gora treba da zatvori četiri poglavlja u svojim pregovorima do kraja godine, Pisonero podsjeća da je poslije Međuvladine konferencije, na kojoj je Savjet postavio završna mjerila za poglavlja o vladavini prava, popločavajući put da Crna Gora počne privremeno zatvarati nova poglavlja, Komisija i Crna Gora rade zajedno na identifikaciji poglavlja koja se mogu zatvoriti u kratkom i srednjem roku.

„Komisija je spremna da podrži Crnu Goru u njenoj ambiciji da brzo napreduje. Vremenski okvir zavisi od sposobnosti Crne Gore da nastavi da napreduje u potrebnim reformama, koje će, kako ih Crna Gora bude usvajala i sprovodila, omogućiti proceduru za privremeno zatvaranje poglavlja“, podvlači Pisonero.

Ona zaključuje da će, sveukupno, kao i do sada, Komisija izvještavati o napretku u Crnoj Gori, uključujući svoje preporuke, kao dio svog sljedećeg paketa proširenja na jesen.

„Paket će procijeniti Savjet, koji odlučuje o sljedećim koracima u vezi sa proširenjem“, kaže Pisonero za EWB.

Bonus video: