DPS predstavio program: Besplatan vrtić i prevoz u Podgorici, nova bolnica, žičara, solarna elektrana...

"Ono što čvrsto obećavam - nikada mimo naroda", poručio je kandidat za gradonačelnika Nermin Abdić

19066 pregleda 546 reakcija 91 komentar(a)
Foto: Aljoša Turović
Foto: Aljoša Turović
Ažurirano: 10.09.2024. 14:12h

Nermin Abdić, kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) za gradonačelnika Podgorice i nosilac izborne liste “I riječju i djelom", kazao je da njihov izborni program ima sedam cjelina.

On je, na predstavljanju programa DPS-a, u susret izborima 29. septembra, između ostalog obećao građanima da će imati vodu i da se nikad više neće desiti da Fudbalski klub Budućnost igra van gradskog stadiona.

Nermin Abdić
foto: Aljoša Turović

"Ovi sjajni ljudi će predstaviti djelove programa, a građani će nakon 29. septembra imati panoramsku žičaru, besplatan javni prevoz... Ono što čvrsto obećavam - nikada mimo naroda", poručio je Abdić.

Kandidat za odbornika Andrija Klikovac je kazao da će, u sklopu ekonomije i preduzetništva, izgraditi sajamski park, novu bolnicu, prestižne hotele.

"U naredne četiri godine najmanje 50 odsto budžeta Glavnog grada će biti određeno za kapitalne investicije. Imaćemo i za 200 odsto veću podršku preduzetnicima i zanatlijama", naveo je on.

Andrija Klikovac
foto: Aljoša Turović

Rekao je da žele da se grad ravnomjerno širi, pa će smanjiti komunalne takse u prigradskim naseljima.

"Želimo da Podgorica bude grad u koji dolaze turisti i koji će biti centar provoda, zabave i kulture. U Podgorici želimo bar dva puta godišnje koncerte evropskih i regionalnih zvijezda", dodao je on.

Kazao je i da žele ugostiteljima obezbijediti duže radno vrijeme u nestambenim objektima.

Klikovac je poručio i da će stati na kraj neracionalnim troškovima.

Kandidat za odbornika Vladan Arsović je u sklopu kapitalnih infrastrukturnih projekata izdvojio panoramsku žičaru, koja bi povezala izletišta poput Trijepča i Malog Brda.

"Jako važan segment je legalizacija objekata. Moramo insistirati da svaki objekat može biti legalizovan, osim onih koji su u zaštićenim zonama. Postojeće umanjenje od 50 odsto za objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 ćemo povećati na 70 odsto", naveo je on.

Kazao je da će formirati Agenciju za legalizaciju Podgorica.

Vladan Arsović
foto: Aljoša Turović

"Završićemo radove na Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Projekat smo počeli u prethodnom mandatu, ali ga nova vlast nije završila. Proširićemo kanalizacionu mrežu za Tološe, Vraniće, Donju i Gornju Goricu", dodao je.

Arsović kaže da će izgraditi solarnu elektranu na Veljem brdu i novu autobusku stanicu.

Kandidat za odbornika Stefan Ćulafić poručio je da će obezbijediti besplatan prevoz za sve građane Podgorice.

"U prethodnom mandatu smo započeli rešavanja problema u saobraćaju. Tad smo uveli nove saobraćajne linije. U volji smo da nastavimo rješavanje. U sklopu projekta 'Podgorica na dva točka' smo subvencionirali kupovinu bicikala i na taj način razvili alternativne vidove prevoza. I kao opozicija, inicirali smo besplatan prevoza autobusima. Podsjetiću da smo rekonstruisali Njegoševu i Bokešku ulicu koje su sad pešačke zone. Iza nas su stajali i riječ i djelo, i tako će biti u budućnosti."

Stefan Ćulafić
foto: Aljoša Turović

Ćulafić je rekao da će kroz nabavku 40 autobusa "promijeniti krvnu sliku" gradskog prevoza, rekonstruisati autobuska stajališta, te obezbijediti da autobus bude na svakih pet do sedam minuta.

Poručio je i da će nedostatak parking mjesta riješiti sa pet podzemnih i pet nadzemnih garaža.

"Nastavićemo sa rekonstrukcijom ulica i bulevara. Zapadna obilaznica je obećana da će biti početa prošle godine. Ispravićemo te stvari. Nastavićemo rekonstrukciju Bulevara Veljka Vlahovića. Ući ćemo u rekonstrukcije u naseljima Zabjelo, Stari Aerodrom... Izgradićemo Bulevar Branka Deletića. Proširićemo Dalmatinsku i rekonstruisati Kozaračku ulicu", naveo je on.

Ksenija Aranitović, kandidatkinja za odbornicu, kazala je da će izgraditi još jedan dom za stara lica i uvesti besplatan vrtić za svu djecu na teritoriji Podgorice.

Ksenija Aranitović
foto: Aljoša Turović

"Osnovaćemo centar za samostalan život za osobe sa invaliditetom. Osnovaćemo kancelariju za penzionere. Poboljšaćemo kroz subvencije za zapošljavanje položaj OSI", navela je ona.

Kandidatkinja za odbornicu Maša Vučinić je rekla da je Podgorica grad sa prirodnim potencijalima.

"Mi smo u prethodnom mandatu osnovali agenciju za upravljanje zaštićenim područjima. Naš cilj je i integracija prirodnih elemenata u urbani razvoj. Želimo da uključimo građane u edukativne programe. Svaki građanin mora biti dio ovog procesa. Mi se zalažemo za UNESCO program 'Čovjek i biosfera'. Učešće u ovom prostoru donosi veću participaciju lokalne zajednice koja živi na zaštićenim područjima. Projekti poput zelenih krovova i zelene infrastrukture unaprijediće položaj građana", rekla je ona.

Maša Vučinić
foto: Aljoša Turović

Poručuje da je njihova vizija "čista i pametna Podgorica".

"Insistiraćemo na postavljanju polupodzemnih kontejnera, što će unaprijediti higijenu grada. Konačno, ono što želimo da uradimo su i uvođenje čistih tehnologija. Naša politika nije samo vizija, to je obaveza prema sadašnjim i budućim generacijama", kazala je ona.

Kandidatkinja za odbornicu Maša Šturanović je rekla da vide Podgoricu kao moderan grad.

Maša Šturanović
foto: Aljoša Turović

"Želimo da povećamo broj digitalnih nomada i jačamo brend Podgorice na digitalnom tržištu. U planu nam je da povećamo broj digitalnih dozvola. Ključni resurs su naši građani i nastojaćemo da zadržimo najtalentovanije kroz garantovano zapošljavanje, pripremu tržišta rada, otvorenu politiku u jednaku šansu za sve", kazala je ona.

Anja Popović, kandidatkinja za odbornicu, rekla je da će kreirati dom mladih, kako bi se ta populacija učila preduzetništvu.

Anja Popović
foto: Aljoša Turović

"Osnovaćemo muzej antifašizma i Atletski klub Budućnost. Kulturalno ćemo mapirati grad. Insistiraćemo na obnavljanju festivala narodne muzike Podgorički melos. Kao poklon novom atletskom klubu, insistiraćemo na izgradnji atletskog stadiona", poručila je.

Na pitanje novinara da li se neke tačke ponavljaju od izbora do izbora i zašto nisu riješene dok je DPS bio na vlasti, Klikovac je rekao da su od 2020-2022. imali opstrukcije od strane Vlade u nabavci autobusa.

"Što se tiče nekih projekata, kao npr. ulica Vojislavljevića - da smo pobijedili, već bi bili gotovi. Danas smo u situaciji da ih ovakva gradska uprava neće realizovati", saopštio je.

Abdić: Na fašističke izjave odgovaram osmijehom

Na pitanje novinara da prokomentariše tekst objavljen na portalu Borba, Abdić je rekao da na sve fašističke izjave odgovara osmijehom, kao i da ima prijatelje, kumove, rođake, kolege svih vjera i nacija.

Bonus video: