Krnić: Glavnom gradu neophodna uprava koja će umjesto partijskog štiti javni interes

"Gotovo sve prethodne vlasti tretirale su lokalnu upravu, a naročito lokalna preduzeća, kao partijski plijen umjesto kao servis u službi građana"

4145 pregleda 32 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Pokret Preokret
Foto: Pokret Preokret

Kandidat za odbornika liste "Preokret - Ovako više ne može - Srđan Perić" na lokalnim izborima u Podgorici Mirza Krnić kaže da je Glavnom gradu neophodna uprava koja će umjesto partijskog štiti javni interes, te da će se to ostvariti tako što bi na odgovorne pozicije u lokalnoj upravi biti imenovani najkompetentniji kadrovi.

"Naš plan je da svi intervjui za imenovanje rukovodilaca lokalnih preduzeća i starješina organa lokalne uprave budu otvoreni i za posmatrače iz nevladinih organizacija. Zatim da se svi članovi odbora direktora lokalnih preduzeća, čiji je osnivač Glavni grad, imenuju na osnovu transparentnog javnog poziva, nakon koga bi bili sprovedeni intervju od strane stručne i nezavisne komisije", dodao je Krnić.

Da ne bi bilo manipulacija ugovorima o djelu, radu ili o privremenim i povremenim poslovima, dodaje, spisak angažovanih u svim organima lokalne uprave, javnim službama i lokalnim preduzećima, treba da bude javno dostupan na sajtu Glavnog grada, organa ili službe.

Takođe, ističe Krnić, sve diplome o stručnoj spremi imenovanih lica u organima lokalne uprave, javnim službama i preduzećima moraju biti javno dostupne, uz poštovanje i zaštitu ličnih podataka.

Time se, rekao je Krnić, zalažu za sistem koji će biti zaštićen od političkog uticaja i korupcije, kroz transparentne i pravedne javne konkurse.

"Jer, gotovo sve prethodne vlasti tretirale su lokalnu upravu, a naročito lokalna preduzeća, kao partijski plijen umjesto kao servis u službi građana. Brojna imenovanja su realizovana u cilju ispunjenja partijskih kvota, pri čemu su na mnoge odgovorne funkcije postavljani nestručni kadrovi. Takođe, zaključuje Krnić, postupci za zasnivanje radnog odnosa i angažovanje lica po osnovu različitih ugovora su često netransparentni, što za posljedicu ima kontinuirani i u mnogim slučajevima neopravdan rast broja zaposlenih, a ujedno i manjak efikasnosti i produktivnosti", zaključio je Krnić.

Bonus video: