Delić i Janketić poručili da će projekata biti, ali i da ne bježe ni od izbora

Predsjednik Opštine i predsjednik SO komentarisali izjavu potpredsjednika Opštine o skraćenju mandata

4289 pregleda 14 komentar(a)
Delić i Janketić, Foto: Luka Zeković, Privatna arhiva
Delić i Janketić, Foto: Luka Zeković, Privatna arhiva

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić (Za budućnost Mojkovca) kazao je da ne želi “previše da se osvrće” na izjavu potpredsjednika Ivana Ašanina (URA), koji je najavio mogućnost prijevremenih lokalnih izbora, ukoliko Vlada ne intenzivira aktivnosti na ključnim projektima u tom gradu.

Ašanin je minule sedmice kazao da je nezadovoljan dinamikom realizacije više projekata, a prije svega onih koji se odnose na Ski centar Žarski, ali i zbog prolongiranja radova na komunalnoj i ostaloj infrastrukturi. Ukoliko se takvo stanje ne promijeni, poručio je da je “moralno da aktuelna lokalna vlast podnese ostavku”.

Delić poručuje da je politički subjekt iz kojeg dolazi spreman i na mogućnost izbora. On tvrdi da lokalna vlast u Mojkovcu stabilno funkcioniše uprkos, kako je rekao, “određenim opstrukcijama sa kojima se suočava”.

“Nastavljamo predano da radimo u interesu građana, fokusirani na realizaciju planiranih projekata i unapređenje uslova života u opštini. Zahvaljujući odgovornom pristupu i saradnji sa svim relevantnim institucijama, uspijevamo da prevaziđemo izazove i obezbijedimo kontinuitet u radu, čime potvrđujemo našu posvećenost razvoju Mojkovca i dobrobiti lokalne zajednice. Naravno, ukoliko neko smatra da to nije dovoljno i želi da nastavi sa opstrukcijama,mi smo u potpunosti spremni za prijevremene izbore”, kaže predsjednik Opštine.

On smatra da je aktuelna vladajuća većina “kroz transparentan i odgovoran rad ostvarila značajne pomake u razvoju opštine”. Istovremeno, objašnjava, spremni su da se suoče “sa mišljenjem građana i pruže im priliku da izraze svoje stavove”.

“Naša primarna obaveza je da radimo u interesu građana Mojkovca, i ukoliko je potrebno, spremni smo da to potvrdimo na izborima. Ono na šta želim da stavim akcenat su projekti koje je aktuelna većina realizovala u protekle tri godine a koji su značajno doprinijeli unapređenju infrastrukture, poboljšanju kvaliteta života građana, kao i razvoju lokalne zajednice. Istovremeno, započete su novi koje će dodatno osnažiti razvoj opštine u narednom period”, kaže Delić.

On očekuje “da će ovi novi projekti, kroz saradnju sa relevantnim institucijama, prije svega, Vladu i podršku građana, doprineti daljoj modernizaciji i unapređenju Mojkovca”. Prioritet Opštine, najavljuje Delić, u narednom periodu biće realizacija projekta izgradnje skijališta, koji smatra ključnim za razvoj turističkog potencijala te opštine.

“Taj projekat ne samo da će doprinijeti diversifikaciji turističke ponude, već će otvoriti nova radna mjesta, unaprijediti lokalnu ekonomiju i pozicionirati Mojkovac kao atraktivnu destinaciju za zimski turizam. Uz podršku aktuelne Vlade radimo na tome da se ovaj projekat realizuje u najkraćem mogućem roku, na zadovoljstvo svih naših građana”, kaže predsjednik Opštine.

I predsjednik Skupštine opštine (SO) Mojkovac Marko Janketić (Demokrate) vjeruje da će Vlada, u saradnji sa lokalnom upravom, intenzivirati i završiti sve započete projekte u tom gradu, uključujući i one vezane za budući ski-centar na Bjelasici. On je rekao da su “različita mišljenja dio demokratskog procesa”.

“Imamo čvrsta uvjeravanja nosioca državne vlasti da će nastaviti realizaciju strateških projekata u našoj opštini. Siguran sam da će aktuelna Vlada, za vrijeme svog mandata, u saradnji sa lokalnom upravom, intenzivirati i završiti, između ostalog, i započeti projekat skijališta na mojkovačkoj strani Bjelasice”, rekao je Janketić “Vijestima”.

On podsjeća da su “Demokrate pojedinačno najjača stranka vladajuće većine u lokalnom parlamentu, al i najorganizovanija sa jakom stranačkom infrastrukturom, koja je u svakom trenutku spremna za izbore”. Janketić tvrdi da je njegova stranka trenutno usmjerena na poboljšanje sveukupnog stanja u Mojkovcu.

“Naše djelovanje isključivo je usmjereno na izvlačenje našeg grada iz ekonomskog ćorsokaka, u koji ga je dovela prethodna vlast. Činioci smo jedne heterogene koalicije koju prate razlike u mišljenjima i povremena mimoilaženja, što je i prirodno kad vlast čini više političkih subjekata. To je dobro za demokratske procese, kako na državnom tako i na opštinskom nivou. Važno je da je vrijeme jednoumlja iza nas”, kaže Janketić.

On podsjeća da je “na državnom nivou drugačiji raspored snaga u odnosu na prije tri-četiri godine”. Zbog toga, kako objašnjava, “oni koji su bili vlast sad su opozicija i traže svoj politički prostor, koji je sužen”. Janketić tvrdi da sa pozicije predsjednika SO ima dobru saradnju sa koalicionim partnerima. Kaže da su odluke koje donose “najboljem interesu građana Mojkovca”.

Lokalnu vlast u Mojkovcu čine koalicija Za budućnost Mojkovca (Nova, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene, Radnička partija, Socijalistička narodna partija), Demokrate, URA, Ujedinjena Crna Gora i grupa građana “Ne damo Mojkovac”. Posljednji lokalni izbori u tom gradu održani su u decembru 2021. godine kada je Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila vlast. Lokalni parlament čini 31 odbornik, a trenutnu vlast omogućava 17 odbornika. URA ima dva odbornika i ukoliko bi uskratili podršku, nova vlast ne bi mogla da se konstituiše.

Bonus video: