Za domaću javnost - trobojka, za srbijansku - državna zastava

Vlada o susretu Aleksića sa Selakovićem obavijestila javnost fotografijom na kojoj nema državne zastave. Iz njegovog kabineta “Vijestima” dostavili fotografije na kojima se vidi da je ipak bila istaknuta, ali je nejasno zašto ih nisu objavili

36026 pregleda 297 reakcija 168 komentar(a)
Aleksić i Selaković, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade
Aleksić i Selaković, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade

Potpredsjednik Vlade Budimir Aleksić boravio je prethodna dva dana u službenoj posjeti Beogradu, a izvršna vlast je crnogorsku javnost o njegovom susretu s tamošnjim ministrom kulture Nikolom Selakovićem obavijestila saopštenjem i propratnom fotografijom njih dvojice na kojoj nema zastave Crne Gore, već se vide državna i narodna zastava Srbije.

Saopštenje koje je dostavljeno medijima objavljeno je juče i na sajtu Vlade (gov.me), s istom fotografijom, nastalom u Selakovićevom kabinetu.

“Vijesti” su, imajući u vidu njen sadržaj, pitale Vladu zašto prilikom susreta Aleksića i Selakovića nije bila istaknuta zastava Crne Gore, ali je, umjesto od nje, odgovor stigao iz Aleksićevog kabineta, koji je naveo da je državna zastava bila “uredno istaknuta”.

“Što potvrđuju brojne fotografije iz gotovo svih medija, što demantuje zlonamjerna tumačenja”, poručio je kabinet potpredsjednika, dostavivši “Vijestima” dvije fotografije s Aleksićevog i Selakovićevog sastanka na kojima se vidi i zastava Crne Gore.

Nejasno je, međutim, zašto fotografije na kojima se vidi državna zastava nisu poslate medijima, kao ni zašto ih Vlada nije objavila.

Aleksić i Selaković
Aleksić i Selakovićfoto: Screenshot

Državna zastava vidi se i na fotografijama s jučerašnjeg susreta Aleksića i premijera Srbije Miloša Vučevića, koje se nalaze u okviru saopštenja koje je objavljeno na sajtu Vlade Srbije (srbija.gov.rs).

Aleksić je funkcioner Nove srpske demokratije (NSD), a za potpredsjednika Vlade za obrazovanje, nauku i odnose s vjerskim zajednicama izabran je krajem jula.

On je, kako piše u saopštenju povodom sastanka sa Selakovićem, ocijenio da Crna Gora i Srbija “pripadaju istoj kulturološkoj tradiciji koju je vjekovima oblikovala hrišćanska pravoslavna vjera, kao i da se cjelokupna kultura i stvaralaštvo kroz vjekove odvija na jedinstvenom srpskom jeziku”.

U Selakovićevom i Vučevićevom saopštenju to se ne pominje, a “Vijestima” nisu odgovorili iz Vlade da li je to lični stav Aleksića ili i njen stav.

Aleksić je, kako se navodi u njegovom saopštenju, istakao da mu je posebno zadovoljstvo što je njegova prva međudržavna zvanična posjeta upravo Srbiji i zahvalio se Selakoviću “na lijepom i toplom prijemu, kao i otvorenom i sadržajnom razgovoru o mogućnostima saradnje između dvije zemlje u oblasti nauke, umjetnosti, kulture i obrazovanja”.

Aleksić i Vučević
Aleksić i Vučevićfoto: srbija.gov.rs

Na sastanku je, piše, dogovorena intenzivnija saradnji i održavanje zajedničkih manifestacija, a Selaković je uputio poziv Aleksiću za učešće “u konkretnim događajima u oblasti kulture, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu”.

“Ministar Selaković je tom prilikom naveo da je jezik osnova svake kulture, te naglasio da ’Vukov (Karadžić) srpski jezik jeste ono što spaja i Srbiju i Crnu Goru, i ono čime se srpski narod ponosi’. Napomenuo je da je Ministarstvo kulture Republike Srbije otvoreno za saradnju na institucionalnom nivou uz pokretanje novih inicijativa na polju pozorišne umjetnosti, međumuzejske saradnje i izdvačke djelatnosti, te upoznao Aleksića s velikim infrastrukturnim projektima koje Srbija planira u okviru održavanja izložbe Ekspo 2027. godine u Beogradu”, stoji u saopštenju.

U Vladinom predlogu platforme o Aleksićevoj posjeti Srbije piše da dvije države razvijaju tradicionalno dobre odnose u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, te da će posjeta “biti prilika za dalji razvoj tih veza, ali i dobrosusjedskih odnosa...”.

Troškove Aleksićevog službenog putovanja snosi Generalni sekretarijat Vlade.

Bonus video: