INTERVJU Tuzović: Podgorica mora da bude čist grad

"U ovom trenutku naš fokus je da razgovaramo sa našim sugrađanima, da prezentujemo naš izborni program koji je sveobuhvatan. Želimo da obiđemo što više naših građana i da pošaljemo jasnu poruku - da Podgorica mora i treba da bude svih nas", poručuje Edin Tuzović

13693 pregleda 68 reakcija 24 komentar(a)
Tuzović, Foto: Bošnjačka stranka Fejsbuk
Tuzović, Foto: Bošnjačka stranka Fejsbuk

Prvi na listi Bošnjačke stranke (BS) za predstojeće lokalne izbore u Podgorici Edin Tuzović smatra da se gradska uprava mora voditi javnim interesom kad je u pitanju kolektor.

On je u razgovoru za “Vijesti” putem elektronske pošte poručio da očekuje dobar rezultat i podsjeća da je njegova partija na parlamentarnim izborima osvojila oko 2.000 glasova u glavnom gradu.

“Podgorica mora da bude čist grad. Znam da je to veliki izazov, jer grad se svakodnevno širi. Ipak, ne smijemo dozvoliti da se na raznim djelovima grada formiraju nelegalne deponije, a da turisti koji dolaze u naš grad, umjesto da uživaju u ljepotama Podgorice, gledaju kontejnere pune smeća. Nakon izbora treba studiozno sagledati stanje u ova dva velika gradska preduzeća i preduzeti neophodne korake”, ocijenio je Tuzović.

On je istakao da nisu razmatrali nijedan drugi oblik izlaska na izbore osim samostalnog nastupa.

Zašto ste odlučili da budete prvi na listi Bošnjačke stranke na izborima u Podgorici?

Zahvalan sam Opštinskom odboru BS Podgorica i Predsjedništvu stranke što su mi ukazali veliku čast da predvodim našu listu na ovim izborima. Kao neko ko je zajedno sa drugim kolegama prije više od 18 godina osnivao odbor BS u Podgorici, moram reći da sam potpuno ubijeđen u dobar izborni rezultat. Stoga vjerujem da će Podgoričani i Podgoričanke 29. septembra u velikom broju dati podršku našoj listi.

Imajući u vidu da lider stranke Ervin Ibrahimović neće biti odbornik i ne glasa u Podgorici, zbog čega je njegovo ime u nazivu liste, a ne Vaše?

Gospodin Ibrahimović je predsjednik naše stranke, neko ko je najzaslužniji za rezultate koje bilježi BS, a podsjećam javnost da smo na posljednjim parlamentarnim izborima ostvarili najbolji rezultat od osnivanja. Potpuno je prirodno da lista ima u nazivu ime predsjednika partije. Ja sam prvi na odborničkoj listi i mislim da je tu stvar potpuno jasna. Ovakve prakse imali smo i u prošlosti, bilo da je riječ o lokalnim ili parlamentarnim izborima.

⁠Odlučili ste se za samostalan izlazak na izbore u Podgorici. Da li je bilo pregovora sa nekim o zajedničkom nastupu, i ukoliko jeste sa kim?

Od trenutka kada je postalo jasno da će se ići na vanredne izbore, mi u BS nijesmo razmišljali ni o jednoj drugoj opciji izlaska, osim samostalnog nastupa.

Kakav rezultat očekujete na izborima? Šta ćete uraditi ukoliko BS ne pređe cenzus?

Očekujemo dobar rezultat. Podsjećam da smo na parlamentarnim izborima osvojili skoro dvije hiljade glasova u Podgorici. U najmanju ruku očekujem da ponovimo taj rezultat, a vjerujem da ima prostora da se taj rezultat i popravi. Na to ukazuju posljednje ankete javnog mnjenja, ali i izvještaji sa terena. Nailazimo na odličan prijem kod građana Podgorice.

Sa kim biste ušli u postizbornu koaliciju?

U ovom trenutku naš fokus je da razgovaramo sa našim sugrađanima, da prezentujemo naš izborni program koji je sveobuhvatan. Želimo da obiđemo što više naših građana i da pošaljemo jasnu poruku - da Podgorica mora i treba da bude svih nas!

Ako budete dio buduće vlasti, kako namjeravate da riješite glavni problem Podgorice - smeće i nedostatak vode u pojedinim djelovima? Da li ćete smanjiti broj zaposlenih u Čistoći i Vodovodu, s obzirom na to da imaju veliki broj radnika, ali poslove zbog kojih postoje ne obavljaju efikasno?

Podgorica mora biti čist grad. Znam da je to veliki izazov, jer grad se svakodnevno širi. Ipak, ne smijemo dozvoliti da se na raznim djelovima grada formiraju nelegalne deponije, a da turisti koji dolaze u naš grad, umjesto da uživaju u ljepotama Podgorice, gledaju kontejnere pune smeća. Nakon izbora, treba studiozno sagledati stanje u ova dva velika gradska preduzeća i preduzeti neophodne korake.

Kako ćete riješiti problem nedostatka parkinga i nepropisnog parkiranja vozila?

Mislim da je centar grada najviše pogođen ovim problemom. Koliko sam upoznat, već se krenulo sa idejnim projektom izgradnje podzemne garaže u centru grada. To jeste dobra ideja, ali ne i dovoljna. Mora se sagledati i mogućnost da se dodatno povećaju kapaciteti preduzeća Parking servis. Naravno, moramo voditi računa i o tome kako se parkiramo u glavnom gradu.

Jedan od gorućih problema Podgorice je i kolektor čije izmještanje se godinama najavljuje. Da li imate rješenje za to?

Nova lokalna vlast mora ovaj problem da riješi, jer nerješavanje ovog problema, stvara ogromne ekološke probleme gradu, građanima i okolini. U prethodnom periodu odrađene su sve studije i mislim da gradska uprava mora da se vodi javnim interesom.

Da li imate plan unapređenja turističke ponude u glavnom gradu?

Podgorica bilježi porast turista. To je nešto što nas raduje. Međutim, mislim da nijesmo kao grad iskoristili sve naše potencijale u turizmu. Nedopustivo je da je zapostavljena Stara varoš, koja sa svojom istorijom predstavlja jedan od simbola Podgorice. Podgorica je nezamisliva bez Stare varoši, bez Drača, jer oni su simbol stare Podgorice.

Bonus video: