Saradnja sa IOM doprinosi unapređenju upravljanja migracijama

Gjorgjiev je kazao da je saradnja sa institucijama u Crnoj Gori odlična i da IOM nastoji, kroz podršku institucionalnim reformama, da pomogne Crnoj Gori u dostizanju međunarodnih standarda u oblasti upravljanja migracijama

3983 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Saradnja Crne Gore i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) doprinosi podizanju standarda, jačanju kapaciteta i unapređenju upravljanja migracijama, kazao je ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović.

On je to rekao u razgovoru sa šefom Misije IOM-a u Crnoj Gori Vladimirom Gjorgjievim.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova navodi se da su Ibrahimović i Gjiorgijev ocijenili da saradnja u inicijativama koje za cilj imaju prevazilaženje izazova iz oblasti migracija, donosi benefite i u pogledu reformi koje Crna Gora sprovodi u okviru pregovaračkog procesa s Evropskom unijom (EU).

Ibrahimović je kazao da su zajednički napori posebno važni u vremenima rastućih migracija na globalnom nivou, a na koje utiču brojni faktori.

“Dugogodišnja saradnja koju ostvarujemo i podrška IOM-a doprinose podizanju standarda, jačanju kapaciteta i sveukupnom unaprjeđenju upravljanja migracijama, uključujući integrisano upravljanje granicama i borbu protiv krijumčarenja i trgovine ljudima“, kazao je Ibrahimović.

On je dodao da je podrška IOM-a značajna s aspekta jačanja kapaciteta i unaprjeđenja institucionalnog okvira, ali i kroz učešće u brojnim regionalnim projektima i inicijativama.

Gjorgjiev je kazao da je saradnja sa institucijama u Crnoj Gori odlična i da IOM nastoji, kroz podršku institucionalnim reformama, da pomogne Crnoj Gori u dostizanju međunarodnih standarda u oblasti upravljanja migracijama.

A na taj način, kako je dodao, doprinese napretku u ključnim poglavljima pregovora s EU.

„Projekti koje realizujemo kompatibilni su sa aktivnostima koje Crna Gora realizuje u pravcu ostvarenja svog ključnog vanjskopolitičkog cilja- članstva u EU”, naveo je Gjiorgijev.

On je dodao da je to njihovo programsko i strateško opredjeljenje.

“I u tom pravcu možete računati na punu podršku IOM-a“, kazao je Gjorgjiev.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Ibrahimović i Gjiorgijev su ukazali na uspješnu realizacijom ovogodišnjih Dana dijaspore Crne Gore.

U saopštenju se podsjeća da je organizaciju te manifestacije podržao IOM.

Ibrahimović i Gjiorgijev su, kako se navodi, razgovarali i o važnosti proaktivnog djelovanja u pravcu pune valorizacije potencijala dijaspore i zajedničkog adresiranja izazova koji utiču na porast migracija, kao i kvalitet institucionalnog odgovora na njihove posljedice.

Bonus video: