Jelić: Podrška za izgradnju Crnogorske Saborne crkve

"Sabornost jača osjećaj pripadnosti vjernika crkvi i tradiciji Crne Gore. Ona podrazumijeva zajedničko slavljenje liturgije i učešće u sakramentima, čime se stvara i jača kolektivni identitet pravoslavnih Crnogoraca", istakla je kandidatkinja CEP-a za odbornicu

3787 pregleda 6 komentar(a)
Sa predaje liste Crnogorske evropske partije, Foto: Aljoša Turović
Sa predaje liste Crnogorske evropske partije, Foto: Aljoša Turović

Građanski pokret Uspravno stojmo daje podršku Crnogorskoj evropskoj partiji Novaka Adžića za izgradnju Crnogorske Saborne crkve, saopštila je Svetlana Jelić, članica predsjedništva GP Uspravno stojmo i odbornički kandidat CEP-a na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici.

"Sabornost u kontekstu Crnogorske saborne crkve ima duboko duhovno, kulturno i društveno značenje. Sabornost, kao temeljno načelo pravoslavne crkve, odnosi se na jedinstvo svih vjernika, kao i na međusobno zajedništvo unutar crkve. To znači da crkva ne djeluje kao hijerarhijska institucija izolirana od naroda, već je zajednica svih vjernika koji dijele vjeru i tradiciju", navodi se u saopštenju koje je Jelić dostavila medijima.

Crnogorska saborna crkva, kao i druge pravoslavne crkve, stavlja veliki naglasak na ovu sabornost, kazala je ona i dodala da to ima nekoliko ključnih aspekata.

"Sabornost jača osjećaj pripadnosti vjernika crkvi i tradiciji Crne Gore. Ona podrazumijeva zajedničko slavljenje liturgije i učešće u sakramentima, čime se stvara i jača kolektivni identitet pravoslavnih Crnogoraca. Crnogorska saborna crkva je kroz vijekove bila čuvar narodnih običaja, jezika i kulturnih vrijednosti, te je kroz svoju sabornost imala ulogu u očuvanju crnogorske samobitnosti, posebno u periodima stranih dominacija", objasnila je Jelić.

Ona je istakla da je uloga crkve u crnogorskom društvu je često bila prožeta sa narodnim životom i državnom politikom.

"Sabornost odražava način na koji je crkva bila bliska narodu, te kako su i vjernici imali značajnu ulogu u odlučivanju o crkvenim pitanjima. Crnogorska saborna crkva pruža moralno i duhovno vodstvo zajednici, a sabornost osigurava da to vođstvo nije autokratsko, već prožeto zajedničkim djelovanjem i konsenzusom", kazala je Jelić.

Ona je zaključila da u savremenom kontekstu, sabornost Crnogorske saborne crkve može biti viđena kao način očuvanja jedinstva pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, posebno u vrijeme društvenih i političkih izazova.

"Zato pozivamo narod da na sledećim izborima glasaju za listu "CEP -Novak Adžić" i njihovog nosioca liste Borisa Marinovića", kazala je Jelić.

Bonus video: