Kotrel rekao da je kockajući u kazinu izgubio 53 miliona u jednoj noći

Kotrelova bivša djevojka, mis Crne Gore Anđela Vukadinović saopštila je početkom jula da je priča da je Kotrel izgubio 20 miliona u njenom prisustvu u kazinu Maestral "potpuno izmišljena i nema dokaza koji podupiru takvu tvrdnju"

93077 pregleda 90 reakcija 61 komentar(a)
Džordž Kotrel, Foto: Privatna arhiva
Džordž Kotrel, Foto: Privatna arhiva

Džordž Kotrel, britanski finansijer i osuđivani kriminalac rekao je magazinu Tatler u intervjuu da je kockajući u kazinu izgubio 53 miliona dolara u jednoj noći, nakon izvještaja da je izgubio 20 miliona dolara, piše britanski list Gardijan.

Kotrelova bivša djevojka, mis Crne Gore Anđela Vukadinović saopštila je početkom jula da je priča da je Kotrel izgubio 20 miliona u njenom prisustvu u kazinu Maestral "potpuno izmišljena i nema dokaza koji podupiru takvu tvrdnju".

Kotrel živi u Tivtu, a doskorašnji ministar pravde i bivši visoki funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Andrej Milović, a prije njega još neki crnogorski političari, tvrde da je finansirao tu stranku i njene kampanje.

Milović je sredinom avgusta na Iksu saopštio da će Spajić i premijerov šef kabineta Branko Krvavac negirati da Kotrel finansira PES, pa je zbog toga, kako je naveo, objavio fotografije na toj društevnoj mreži, na kojima je navodno čelnik PES-a s "Kotrelovim timom", odnosno Gavejnom Taulerom (Gawain Towler), "ključnim Kotrelovim čovjekom za kampanje", koji je "bio glavnokomandujući čovjek za Bregzit" (povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz EU).

Kotrelov advokat Dominik Garner demantovao je da je Kotrel finansirao PES i da je angažovao Taulera, ali je potvdio da su britanski državljani, uključujući Taulera, učestovavali u izradi spotova za neuspjelu predsjedničku kampanju aktuelnog premijera Milojka Spajića početkom prošle godine.

Spajić je u ljeto 2022. organizovao sastanak šefa države Jakova Milatovića i potpredsjednika Vlade Filipa Ivanovića sa Kotrelom, kojeg su takođe optuživali da je bio vlasnik nelegalnog kriptomata u Tivtu.

Sa Faražom gotovo deceniju

Džordž Kotrel je redovno bio uz Faraža tokom predizborne kampanje, uključujući i kad je na njega u Klaktonu bačen milkšejk.

Bivši šef odeljenja za prikupljanje sredstava za bivšu Faražovu Stranku nezavisnosti Ujedinjenog kraljevstva (UKIP), Kotrel je proveo osam meseci u američkom zatvoru 2016. i 2017. godine nakon što je optužen da je nudio usluge pranja novca na Dark vebu.

Odležao je kaznu zbog jedne tačke optužnice za prevaru nakon što je odbačeno 20 drugih optužbi u sklopu sporazuma o priznanju krivice.

To krivično djelo je, kako piše Gardijan, počinjeno 2014. godine, prije nego što je radio za UKIP ili Faraža.

Sakuplja Van Goga, Benksija, Pikasa...

Kotrel je Tatleru rekao da sakuplja umjetnička djela Kanaleta, Vinsenta Van Goga i Pabla Pikasa, kao i da posjeduje Benksija, rekavši: „To je slika tri majmuna, od kojih svaki ima natpis: 'Smij se sada, ali jednog dana ćemo biti glavni.' Banksi će mrzjeti što ja posedujem njegovo djelo".

Kotrel, čiji su advokati ranije rekli Gardijanu da njegovo bogatstvo dolazi iz portfelja investicija, a ne porodičnog novca, nikada nije donirao Reformskoj partiji.

Međutim, registar interesa poslanika pokazuje da je on platio Faražov put od 9.250 funti na Konferenciju nacionalnog konzervativizma u Briselu u aprilu ove godine.

U intervjuu za Tajms 2017. godine, Fiona Kotrel je rekla da su izvještaji da je njen sin dovoljno bogat da ima fond od 250 miliona funti „smješno, apsolutno smeće“.

Kotrelova majka donirala Faražu pola miliona funti

Kotrelova majka, Fiona nedavno je donirala Reformskoj stranci Ujedinjenog kraljevsta Najdžela Faraža 500.000 funti.

Fiona Kotrel dala je novac u dvije tranše neposredno prije parlamentarnih izbora, što ju je učinilo jednim od najvećih donatora za tu kampanju, zajedno sa Ričardom Tajsom, bivšim liderom stranke, koji je dao istu sumu.

U mjesecima prije izbora, Reformska stranka je takođe dobila 200.000 funti od biznismena Zije Jusufa, koji je prošle godine postao novi predsjednik stranke.

On je suosnivač domarske firme "Velocity Black".

Džeremi Hosking, koji je finansirao stranku "Reclaim" Lorensa Foksa, donirao je 125.000 funti Reformskoj stranci u junu.

Bonus video: