PES: Milatović sa DPS-om srušio većinu u Podgorici, neistinama priprema javnost za nastavak saradnje

PES saopštio da će obavijestiti javnost o tome kako predsjednik države zahtijeva "dodatna i ogromna sredstva" za potrebe rada svog kabineta

17010 pregleda 283 reakcija 82 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad (PES) saopštio je da predsjednik države Jakov Milatović, koji, "pored toga što je predsjednik Crne Gore, želi da bude i predsjednik Vlade, Skupštine i gradonačelnik Podgorice", priprema teren da nastavi saradnju sa konstituentima "antivladinog bloka" i nakon lokalnih izbora.

Rekli su da Milatović "izmišlja" da je lider PES-a Milojko Spajić predlagao saradnju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

"Saradnju koju je započeo u gradskom parlamentu Podgorice, te konstantnim sabotiranjem parlamentarne većine, pravdajući se da time štiti Ustav, nekadašnji predsjednik svih građana više i ne krije", saopštio je PES.

Kazali su da Milatović, dok optužuje Spajića da je krajem 2021. godine "nešto dogovarao" sa tadašnjim predsjednikom države Milom Đukanovićem, sada sarađuje sa čovjekom koji je baš u to vrijeme sa Đukanovićem "tajno dogovarao manjinsku vladu, uključujući njegovu i Spajićevu smjenu".

"Jasno je da Milatović, koji je sa DPS-om srušio većinu u Podgorici, sada neistinama priprema javnost za nastavak saradnje. Dok se brine za visoke cijene, nastupa u koaliciji sa Abazovićem, čija je Vlada, prema podacima Eurostata, imala najveći rast inflacije. Dok izmišlja da je Spajić predlagao saradnju sa DPS-om, Milatović sa tom partijom pravi većinu u Podgorici", navodi PES.

Rekli su da Milatović, dok se zalaže za transparentnost, izbjegava da komentariše dodjelu pasoša Naseru Ramaju od strane prethodne Vlade. Dok se zalaže za racionalnost troškova, dodaju, istovremeno zahtijeva "dodatna i ogromna sredstva" za potrebe rada svog kabineta, "o čemu će javnost biti obaviještena".

"Dok se zalagao za inkluzivnost Vlade sa dvotrećinskom većinom, uključujući koaliciju Za budućnost Crne Gore i Bošnjačku stranku, sada, udružen sa antivladinom koalicijom, kritikuje taj koncept", piše PES.

Milatović takođe, kako su kazali, dok se zalaže za povećanje plata, vraća zakone koji to omogućavaju.

"Dok se u javnosti distancira od nepotizma, u pozadini kandiduje rođenu tetku na odborničku listu", rekli su.

Ističu i da, dok Vlada dobija priznanje za rezultate od Evropske komisije, Milatović potcjenjuje Evropsku uniju tvrdnjom da nije dobro informisana o stanju u državi.

"Dok sebe predstavlja borcem protiv DPS-a, istovremeno se zalaže da zajednički kadrovi Đukanovića i Abazovića ostanu na visokim pozicijama u sistemu", navodi PES.

Pozvali su Milatovića da dokumentuje sadržaj i pruži dokaze o navodnoj konverzaciji između Spajića i nekadašnjeg šefa kabineta Đukanovića, kao i da transparentno navede izvor.

"U suprotnom, građanima će biti jasno da je i ova priča kredibilna koliko i Milatovićevo obećanje da će biti predsjednik svih građana i da će savjetnike birati transparentno putem javnog konkursa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: