Matković: Potpunom digitalizacijom poboljšaćemo rad lokalne samouprave u Kotoru

"Napravićemo mobilnu aplikaciju koja će građanima omogućiti da lako i brzo pristupe osnovnim uslugama opštine, od plaćanja poreza do dobijanja informacija o aktuelnim projektima i saobraćajnim promjenama",kazala je kandidatkinja za odbornicu liste "Da se Kotor pita - Demokratska alternativa"

2619 pregleda 1 komentar(a)
Tatijana Matković, Foto: Demokratska Alternativa
Tatijana Matković, Foto: Demokratska Alternativa

Digitalizacija predstavlja ključni korak ka modernizaciji, povećanju efikasnosti i transparentnosti administrativnih procesa. Demokratska alternativa ima rješenja koja će poboljšati rad lokalne samouprave implementacijom potpune digitalizacije, saopštila je Tatijana Matković, kandidatkinja za odbornicu liste "Da se Kotor pita - Demokratska alternativa" na predstojećim lokalnim izborima u Kotoru.

Ona je obećala da će kreirati jedinstveni digitalni portal gdje građani i preduzetnici mogu lako pristupiti svim uslugama lokalne uprave.

"To bi uključivalo podnošenje zahtjeva za građevinske dozvole, prijavu prebivališta, plaćanje poreza, pristup informacijama o imovini i statusu predmeta, kao i druge usluge.

Portal će omogućiti digitalnu predaju i obradu dokumenata, čime će se značajno smanjiti potreba za fizičkim odlaskom u opštinske kancelarije. Sistem bi takođe omogućio praćenje statusa podnijetih zahtjeva u realnom vremenu", objasnila je Matković.

Ona je istakla da će uvođenje elektronskih potpisa za validaciju dokumenata omogućiti brže rješavanje administrativnih procesa.

"Građani će dobiti digitalne verzije sertifikata, odobrenja i drugih potrebnih dokumenata putem interneta, bez potrebe za ličnim dolaskom", dodala je.

Najavila je i uvođenje automatizovanih chat servisa ili botova koji će odgovarati na osnovna pitanja i usmjeravati korisnike ka odgovarajućim službama. Uz to, omogućiće podršku uživo putem video ili tekstualnih konsultacija za specifične zahtjeve, dodala je.

"Uvešćemo sistem automatskih obavještenja koji bi građane i službenike podsjećao na rokove, potrebne radnje ili dostavu dokumenata, smanjujući mogućnost kašnjenja i zastoja.

Kroz digitalne platforme omogućićemo građanima učešće u odlučivanju o lokalnim pitanjima putem anketa, javnih konsultacija i prijedloga. Na taj način, građani bi imali direktan uticaj na donošenje odluka vezanih za budžet, urbanizam, obrazovanje i druge važne teme", istakla je Matković.

Digitalna povezanost između različitih odjeljenja gradske uprave omogućiće efikasniju međusektorsku komunikaciju i smanjiti vrijeme rješavanja predmeta i dupliranje rada, dodala je ona.

"Napravićemo mobilnu aplikaciju koja će građanima omogućiti da lako i brzo pristupe osnovnim uslugama opštine, od plaćanja poreza do dobijanja informacija o aktuelnim projektima i saobraćajnim promjenama. Ova aplikacija može uključivati i funkcionalnost za prijavu problema u zajednici (npr. kvarovi, komunalni problemi)", zaključila je članica Demokratske alternative.

Bonus video: