Ruge: Crna Gora visoko vrednovana članica NATO-a

Ibrahimović se sastao sa v.d. zamjenikom generalnog sekretara NATO-a

2247 pregleda 3 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Crna Gora je visoko vrednovana članica NATO-a, koja u kontinuitetu pokazuje punu posvećenost politikama i ciljevima Alijanse, poručio je vršilac dužnosti zamjenika generalnog sekretara NATO-a Boris Ruge.

On je to rekao na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore i ministrom vanjskih poslova Ervinom Ibrahimovićem.

Ruge je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, kazao da su saradnja i zajedničko djelovanje saveznica važni u pravcu suočavanja sa rastućim globalnim izazovima.

On je, govoreći o nedavnoj posjeti Sarajevu, Prištini i Beogradu, ukazao da je važno očuvanje bezbjednosti evroatlantskog prostora.

Ruge je poručio da je NATO spreman da nastavi da doprinosi jačanju stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, što je potvrđeno i na julskom Samitu u Vašingtonu.

„Alijansa prepoznaje značaj ovog područja i u saradnji sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim organizacijama, nastavićemo da radimo na izgradnji trajne regionalne stabilnosti, kao preduslova za dalji razvoj i prosperitet“, rekao je Ruge.

Ibrahimović je kazao da je Crna Gora pouzdana članica Alijanse i da će nastaviti da doprinosi jačanju savezničkog jedinstva.

On je istakao da je aktuelna Vlada fokusirana na kontinuirani napredak na planu ostavrivanja glavnih vanjskopolitičkih ciljeva.

Crna Gora, kako je naveo Ibrahimović, kao kredibilna saveznica na djelu potvrđuje posvećenost ispunjavanju svih obaveza koje proističu iz članstva u Alijansi.

„Evroatlanstke vrijednosti za nas nemaju alternativu“, dodao je Ibrahimović.

U razgovoru je ocijenjeno da je intenziviranje političkog dijaloga i kontinuitet posjeta NATO zvaničnika regionu posebno značajno u trenutku kada se se Evropa suočava sa pogoršanjem bezbjednosnog okruženja usljed ruske agresije na Ukrajinu.

“Rat u Ukrajini je potvrdio značaj koji NATO ima za širu globalnu bezbjednost, naročito kroz jedinstvo kakvo nije viđeno, iskazanu solidarnost sa partnerima ali i državama članicama, kao i kroz odluke o jačanju vojnog prisustva na istoku, povećanje izdvajanja za odbranu, podršku Ukrajini u okviru NATO mehanizama i na bilateralnom planu“, zaključio je Ibrahimović.

Bonus video: