Ivanović sa Živković: "Saradnja s UNDP-om doprinosi demokratizaciji i razvoju zemlje"

Iz kabineta Ivanovića su kazali da je tokom sastanka obostrano potvrđena spremnost za dalju saradnju, usmjerenu ka realizaciji zajedničkih ciljeva u pogledu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i implementacije ciljeva održivog razvoja (Agenda 2030)

2352 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade Filipa Ivanovića
Sa sastanka, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade Filipa Ivanovića

Aktivnosti Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori doprinose demokratizaciji i cjelokupnom razvoju države, saopšteno je na sastanku potpredsjednika Vlade za vanjske i evropske poslove Filipa Ivanovića sa direktoricom Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Centralnu Aziju, Ivanom Živković.

Ivanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zahvalio za dosadašnju saradnju Crne Gore sa sistemom Ujedinjenih nacija, i istakao posebno plodonosnu saradnju s UNDP-om, kako na političkom, tako i na praktičnom planu.

„On je pohvalio aktivnosti UNDP-a u Crnoj Gori, koje direktno doprinose demokratizaciji i cjelokupnom razvoju zemlje“, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta Ivanovića su kazali da je tokom sastanka obostrano potvrđena spremnost za dalju saradnju, usmjerenu ka realizaciji zajedničkih ciljeva u pogledu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i implementacije ciljeva održivog razvoja (Agenda 2030).

Navodi se da su te dvije agende prepoznate kao kompatibilne u oblastima od zajedničkog interesa, poput demokratskog upravljanja, zelenog rasta, održivog razvoja, borbe protiv klimatskih promjena, socijalne inkluzije i smanjenja siromaštva.

Ivanović je kazao da Crna Gora računa na podršku Ujedinjenih nacija, posebno u smislu jačanja administrativnih kapaciteta i ekspertske pomoći, kako bi uspješno ispunila ciljeve obje prioritetne agende.

On je istakao značaj jačanja međunarodne vidljivosti Crne Gore i njene saradnje s međunarodnim organizacijama, posebno sa UN-om i naglasio da je to jedan od vanjskopolitičkih prioriteta zemlje.

Živković je pohvalila gotovo dvodecenijsku saradnju UNDP-a sa Crnom Gorom, koja je rezultirala značajnim reformama.

Ona je kazala da je, kao jedna od najvećih UN agencija, UNDP posvećen daljem jačanju saradnje sa Crnom Gorom na putu unapređenja poštovanja ljudskih prava, fokusirajući se na zelenu ekonomiju, socijalnu inkluziju i jačanje kapaciteta javne uprave.

„Od osnivanja kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori 2006. godine, UNDP je sproveo razvojne projekte u vrijednosti od 120 miliona dolara i raduje me zajednička posvećenost partnerstvu na putu prema dostizanju Ciljeva održivog razvoja”, poručila je Živković.

Na sastanku je istaknuto da, osim izvrsne saradnje i partnerskih odnosa na nacionalnom nivou, postoje redovni kontakti na najvišem političkom nivou, i da će se ti odnosi dodatno osnažiti tokom predstojeće Generalne debate u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Bonus video: