Barba: Perast i Risan da budu gradovi sa pet zvjezdica, prioritet izrada kanalizacionog sistema

Perast i Risan su "dva grada kojim se ponosimo", ali sve lokalne uprave godinama unazad, "sasvim neopravdano, u njih ulažu beznačajnu sumu kapitalng budžeta", kaže kandidatkinja za odbornicu sa liste "Čuvari grada"

6861 pregleda 30 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Čuvari grada
Foto: Čuvari grada

Kotorska opština je prepuna posebnih i jedinstvenih djelova koji nisu adekvatno tretirani u prethodnom periodu, po pitanju ulaganja u infrastrukturu i obnovu kulturne baštine, i "Čuvari grada" smatraju da se to pod hitno mora promijeniti, saopštila je Adela Barba, kandidatkinja za odbornicu na toj listi grupe građana.

Kaže da su Perast i Risan dragulji te opštine, podjednako slavne istorijske i kulturne prošlosti kao grad Kotor, ali da su "neopravdano zapostavljeni po mnogim osnovama".

"Perast, grad nevjerovatne prošlosti čije ime potiče od ilirskoga plemena Pirusta koje je osnovalo najstarije naselje na mjestu današnjega Perasta. U najstarijim kotorskim notarskim knjigama (1326. g.) Perast se spominje kao Perastum. lako prastaro naselje, Perast se tek od sredine 15. vijeka ekonomski, politički i kulturno počeo jače razvijati. To je vrijeme kada Boka kotorska ulazi u sastav Mletačke Republike (1420. g.). Perast grad dragulj sa svoja dva ostrva, Perast grad pomoraca i ratnika, Perast grad urbanog i arhitektonskog stila. Perast grad palača i crkava i sa nekad 300 porodica (1.500-2.000 stanovnika) koje su čuvale i njegovale duh grada, danas jedva da ima stotinjak stanovnika, a veliki dio kuća i palata pretvoreni su u hotele,aprtmane i restorane", navodi se u saopštenju.

Na svega nekoliko kilometara udaljenosti, ukazuje, nalazi se grad Risan, najstarije naseljeno mjesto u Boki kotorskoj.

"Prastari Risan datira iz II vijeka prije nove ere. Grad su osnovali Iliri, tacnije ilirsko pleme Rizoniti, po kome danasnji Risan dobija naziv, Risinium. Risan je bio centar pomorstva, trgovine i zanatstva Ilira, pa se za njihovo vrijeme tu nalazila i kovčnica novca, što nam svjedoči o velikom bogatstvu grada. Do 229. godine p.n.e. Risan je bio prestonica Ilirske kraljice Teute", dodaje ona.

Kaže da su Perast i Risan "dva grada kojim se ponosimo", ali da sve lokalne uprave godinama unazad, "sasvim neopravdano, u njih ulažu beznačajnu sumu kapitalng budžeta".

"Nedopustivo je da ova dva grada u 21. vijeku nemaju riješen kanalizacioni sistem i to je priritet koji smo sebi postavili i uvrstili u naš dokument Plan za grad. Izrada kanalizacionog sistema je ključna za dugorčno održiv turizma, zaštitu kulturne baštine i očuvanje prirodnog okruženja. Suprotno od ovog, degradiraju se se ovi gradovi - biseri, uništava lokalna ekonomija i srozava se njihov imidž kao poželjne destinacije", rekla je Barba.

Poručuje da je krajnji cilj "Čuvara grada" da i Perast i Risan budu "gradovi sa pet zvjezdica", gradovi kulture i elitnog, a ne masovnog i jeftinog turizma.

"Pored navedenog projekta, kao prioritetnog, uradićemo projekte revitalizacije i stavljanje u funkciju kulture, mnoge palate, tvrđave i zdanja kojima gazduje opština Kotor, a nalaze se u Perastu i Risnu: palata Viskovića i palata Mazarevića, tvrđava Sv. Križa iznad Perasta, revitalizacija starog Ilirskog dvorca na brdu Gradina iznad Risna, afirmacija najstarije ulice Gabela. Pored navedenog, u našim programskim ciljevima su još: povratak parking prostora kod Perasta, na upravljanje lokalnom komunalnom preduzeću, izgradnja Marine Risan i stavljanjem u funkciju ruiniranog i zapuštenog objekta Doma kulture u Risnu. Naš krajnji cilj je da i Perast i Risan budu gradovi sa 5 zvjezdica, gradovi kulture i elitnog, a ne masovnog i jeftinog turizma", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: