Kadić: Neposrednim izborom gradonačelnika vratiti upravljanje gradom građanima

"Građani bi u slučaju direktnog izbora znali ko je kandidat i odlučivali bi na osnovu konkretnih planova za razvoj grada", kaže kandidat Pokreta Naprijed za gradonačelnika Podgorice

4806 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Dr Vuk Kadić - Pokret Naprijed - Za Podgoricu i porodicu
Foto: Dr Vuk Kadić - Pokret Naprijed - Za Podgoricu i porodicu

Vuk Kadić, kandidat za gradonačelnika i nosilac liste „Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu“, kažao je da se zalažu za neposredan izbor gradonačelnika.

Smatraju da će na taj način vratiti upravljanje gradom građanima i da će tako izabrani gradonačelnik imati i legitimitet i suverenitet "da se odupre, prije svega, različitim stranačkim pritiscima".

Po njima, kako navodi, to je najdemoratskiji način izbora, jer isključuje mogućnost političke trgovine ili "dilova između političkih partija, čemu smo danas svi zajedno svjedoci".

“Građani bi u slučaju direktnog izbora znali ko je kandidat i odlučivali bi na osnovu konkretnih planova za razvoj grada. Ovakav način izbora bi povećao odgovornost izabranog gradonačelnika prema građanima, jer bi on/ona direktno odgovarao za svoje odluke pred onima koji su ga izabrali”, kaže Kadić.

Dodaje da većina evropskih metropola praktikuje direktan izbor gradonačelnika i da se to pokazalo kao uspješan model koji doprinosi stabilnosti i efikasnosti lokalne uprave.

"Podgorica, kao glavni grad Crne Gore, treba da slijedi ovaj primjer kako bi se osigurala moderna, efikasna i demokratska uprava koja reflektuje volju njenih građana. Zbog toga, pozivamo sve sugrađane da izađu na izbore 29. septembra i svojim glasom podrže listu broj dva – Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu”, zaključio je Kadić.

Bonus video: