Vuk Kadić: Želimo da stvorimo nadu da je bolja budućnost moguća

Ambicije Pokreta Naprijed u političkom djelovanju nisu ograničene samo na predstojeće izbore, već težimo da postanemo trajna snaga koja će oblikovati budućnost Podgorice i Crne Gore.

6628 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pokret Naprijed - Za Podgoricu i porodicu
Foto: Pokret Naprijed - Za Podgoricu i porodicu

Lista broj 2 dr Vuk Kadić - Pokret Naprijed - Za Podgoricu i porodicu temelji se na jasnom principu – mi smo pokret građana koji žele pravednije i stabilnije društvo.

Šta još želimo?

Barijera koju želimo da prevaziđemo jeste barijera nepovjerenja između građana i političara. Vjerujemo da politika treba da bude transparentna, odgovorna i u službi građana. Pokret Naprijed želi da se građani osjećaju uključenim u proces donošenja odluka i da imaju povjerenje u one koji ih predstavljaju. Zbog toga smo i predložili direktan izbor gradonačelnika.

Želimo da utičemo na negativnu retoriku koja je predugo dominirala političkom scenom i Podgorice i Crne Gore. Nastojimo da pobijedimo ljutnju i frustraciju koja vlada među nama, i umjesto toga, da stvorimo nadu u bolju budućnost, izgrađenu na međusobnom poštovanju i saradnji.

Želimo da garantujemo stabilnost našeg društva, kroz promišljene i odgovorne ekonomske politike koje će obezbijediti dugoročan razvoj i sigurnost za sve nas. Naš pokret želi da pokaže moć i snagu zajedništva i solidarnosti, kroz koje se mogu prevazići svi izazovi. Vjerujemo da samo kroz zajednički rad i međusobno uvažavanje možemo postići prave promjene.

Konačno, odlučni smo da se borimo protiv podjela koje slabe naše društvo i usmjeravaju energiju u pogrešnom smjeru. Naš pokret zagovara jedinstvo u različitostima, vjerujući da nas raznolikost čini jačim i bogatijim.

Ambicije Pokreta Naprijed u političkom djelovanju nisu ograničene samo na predstojeće izbore, već težimo da postanemo trajna snaga koja će oblikovati budućnost Podgorice i Crne Gore. Naša vizija je društvo u kojem svi mi imamo priliku da živimo dostojanstveno, sigurno i s nadom u bolju budućnost.

Pokret Naprijed smatra da je jedna od bitnih stavki za demokratizaciju našeg društva prelaz na direktan izbor gradonačelnika. Trenutni sistem, u kojem se gradonačelnik bira unutar Skupštine grada/opštine, nije u potpunosti u skladu sa demokratskim principima koje zaslužujemo. Ovako postavljen mehanizam često ne reflektuje volju građana, već volju političkih partija i koalicija. Direktan izbor gradonačelnika će omogućiti građanima da sami odluče ko će ih voditi, bez političkih postizbornih dogovora iza zatvorenih vrata. Iz mnogih primjera u Crnoj Gori vidimo da gradonačelnik više gleda kako da zadovolji apetite prema foteljama koje postoje u partijama i koalicijama, a mnogo manje razmišlja o građanima i njihovim potrebama.

Građani bi u slučaju direktnog izbora znali ko je kandidat i odlučivali bi na osnovu konkretnih planova za razvoj grada. Ovakav način izbora bi povećao odgovornost izabranog gradonačelnika prema građanima, jer bi on/ona direktno odgovarali za svoje odluke pred onima koji su ih izabrali.

Većina evropskih metropola praktikuje direktan izbor gradonačelnika, što se pokazalo kao uspješan model koji doprinosi stabilnosti i efikasnosti lokalne uprave. Podgorica, kao glavni grad Crne Gore, treba da slijedi ovaj primer kako bi se osigurala moderna, efikasna i demokratska uprava koja reflektuje volju njenih građana.

Zbog toga pozivamo sve sugrađane da izađu na izbore 29. septembra i svojim glasom podrže listu broj dva – DR VUK KADIĆ – POKRET NAPRIJED – ZA PODGORICU I PORODICU.