Kover: Crna Gora čekala na pridruženje duže nego što je trebalo, raspoloženje se promijenilo

"Apsulutno ćemo sve da uradimo da podržimo zatvaranje četiri poglavlja do kraja godine i otvaranje kancelarije Evropskog parlamenta u Crnoj Gori", rekao je predsjednik Skupštine Mađarske

11197 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Bez obzira na sve okolnosti, zbog nevoljnosti Brisela Crna Gora je čekala na pridruženje Evropskoj uniji više nego što je trebalo, kazao je predsjednik Skupštine Mađarske Laslo Kover, koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici.

On je, nakon sastanka sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Andrijom Mandićem, kazao da se raspoloženje posljednjih godina promijenilo.

"Raduje nas što je komesar za prosirenje Oliver Varhelji u tome odigrao va\nu ulogu. Apsulutno ćemo sve da uradimo da podržimo zatvaranje četiri poglavlja do kraja godine i otvaranje kancelarije Evropskog parlamenta u Crnoj Gori", rekao je Kover.

Poručio je da je Mađarska privržena integraciji zemalja Zapadnog Balkana i da je veoma važno iz aspekta stabilnosti i bezbjednosti i ekonomskog razvoja Evrope da se region sto prije pridruži.

Istakao je da je u cijelom postupku Crna Gora najviše napredovala.

Mandić je podsjetio da Crna Gora očekuje da će do kraja godine zatvoriti četiri pregovaračka poglavlja: 7 (Pravo intelektualne svojine), 10 (Informatičko društvo i mediji), 20 (Preduzetništvo i industrijska politika), 31 (Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika), kao i da se Crna Gora kandiduje da kancelarija Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan bude u otvorena u Podgorici.

U tome, kako je kazao, očekuje pomoć Mađarska koja trenutno predsjedava Savjetom EU.

Bonus video: