INTERVJU Borovinić Bojović: Partneri sa državnog nivoa biće vlast i u Podgorici

"Po stupanju na funkciju gradonačelnice tražiću urgentnu analizu ljudskih resursa u svim gradskim sistemima. Zbog želje za par funkcija neki neodgovorni ljudi pružili DPS-u priliku da nakratko blokira Podgoricu"

95560 pregleda 443 reakcija 118 komentar(a)
"Ako svi želimo da radimo, onda nema viška zaposlenih", Foto: Za budućnost Podgorice - Grad svih nas
"Ako svi želimo da radimo, onda nema viška zaposlenih", Foto: Za budućnost Podgorice - Grad svih nas

Kandidatkinja za gradonačelnicu Podgorice Jelena Borovinić Bojović ocijenila je za “Vijesti” da će koalicioni partneri iz državne vlasti pobijediti na predstojećim izborima u glavnom gradu, a da Demokratska partija socijalista (DPS) i oni koji su je, kako je rekla, podržali u privremenom zaustavljanju promjena, treba da prihvate rezultate i odluku birača.

Borovinić Bojović, nositeljka liste “Za budućnost Podgorice - Grad svih nas”, kazala je u intervjuu rađenom elektronskom poštom da je opozicioni DPS odgovoran i za neke aktulene probleme u glavnom gradu.

“Naravno da je odgovoran, i tu nema dileme. Ako, npr. pogledate Čistoću, imali su tri decenije na raspolaganju, a šta su uradili? Ostavili su uništeno preduzeće bez adekvatne opreme. I danas tamo postoje kadrovi bivšeg režima. Toliko o odgovornosti i toliko o partijskom zapošljavanju. Nismo sprovodili politički revanšizam. A oni koji nisu htjeli ili umjeli da prate promjene za koje su građani glasali, uglavnom su sami otišli”, navela je ona odgovarajući na pitanje - je li DPS odgovoran i za nečistoću u Podgorici u proteklom periodu i za partijska zapošljavanja u gradskim preduzećima u mandatu aktuelne vlasti.

Listu “Za budućnost Podgorice - Grad svih nas” čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, te Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora.

Izbori u Podgorici zakazani su za 29. septembar.

Koliki procenat podrške očekujete na izborima i zašto mislite da bi građani trebalo da podrže listu “Za budućnost Podgorice”?

Decenije neispunjenih obećanja bivšeg režima stvorile su u javnosti jednu tradiciju rezervisanosti, a ponegdje čak i nepovjerenja ili cinizma u odnosu na izborna obećanja generalno. Oni nisu kompromitovali samo sopstvena izborna obećanja, već i politički sistem uopšte, jer su ga oteli i prisvojili, pretvorili ga u servis za lične potrebe i bogaćenje određene grupe ljudi. Međutim, paralelno s tim razvijala se i druga tradicija zasnovana na neprestanom zalaganju i borbi za slobodu, ljudska prava, ekonomske i socijalne reforme, i nju su stvarali politički faktori, pokreti, nezavisni mediji, i mnogo, mnogo ljudi. Ona proističe iz osjećaja da smo kao građani upućeni jedni na druge, iz načela da Podgorica i Crna Gora pripadaju svima nama, a ne samo privilegovanima.

JBB
foto: Za budućnost Podgorice - Grad svih nas

Mi smo kao koalicija utemeljeni u toj tradiciji i predvodili smo u nekoliko navrata pobjedu nad snagama prošlosti, s namjerom da građanima vratimo institucije, da obnovimo povjerenje u datu riječ, u obećanje, da osnažimo nadu, da se zajedno borimo za budućnost Crne Gore i Podgorice. Očekujem da će nas građani podržati jer pobjeda za nas nije trofej ili plijen kojim se hvalimo pred drugima. Imamo iskustvo izbornih pobjeda i pokazali smo da ih ne doživljavamo kao ličnu nagradu, nego kao obavezu da saslušamo svakoga. Predvodim listu koja donosi političku stabilnost. Mi smo sigurna opcija i pouzdan partner. Zato ćemo pobijediti i preuzeti odgovornost za budućnost Podgorice.

S obzirom na to da tvrdite da će koalicija “Za budućnost Podgorice” biti “stožer buduće vlasti”, očekujete li da nju oformite s dosadašnjim partnerima u glavnom gradu ili mislite da će vam biti potrebna podrška još nekih partija? Ako smatrate da hoće, koje su to, imenom, ostale stranke s kojima ćete biti spremni da sarađujete?

Vlada i Skupština obavljaju veoma važan i odgovoran posao u ovom procesu tranzicije i oporavka Crne Gore od štete koju je nanio bivši režim. I ostvaruju rezultate. Isti partneri na državnom nivou, i u Glavnom gradu imaće za rezultat uspješnu i stabilnu Podgoricu. Nije dobro ako se Podgorica tretira kao poligon za izazivanje političke krize na državnom nivou, a upravo takve poruke možemo čuti iz opozicije, oni to ne kriju. To je neodgovoran odnos prema našim sugrađanima i sugrađankama.

Mi smo u ovoj kampanji, kao što možete da vidite, potpuno posvećeni Podgorici i namjera nam je da odblokiramo razvoj grada. Pojedini analitičari primijetili su kako se u kampanji ne bavimo visokom politikom, odnosno tzv. “velikim temama”. Ja na to uzvraćam pitanjem - po kojim to parametrima nisu velike teme bezbjedan saobraćaj oko škola i vrtića, asfaltiranje puteva, organizacija gradskog prevoza, čišćenje divljih deponija, očuvanje zelenila, besplatan vrtić za samohrane majke. “Veličina” i važnost politike mora se mjeriti svakodnevnim potrebama ljudi.

Vidite li ikakvu mogućnost saradnje sa savezom “Za bolju Podgoricu”, čiji su odbornici učestvovali u skraćenju mandata aktuelnom sazivu podgoričkog parlamenta? Ako ne vidite mogućnost saradnje s tim savezom, iza kog je stao šef države Jakov Milatović, da li je ona moguća s nekim konstituentima te liste? Ako jeste, s kojim?

Građani nisu tražili ove izbore, a više sam puta ranije istakla da je godina i nešto dana suviše kratak period da se ponovo izlazi na birališta. Ipak, s pozicije predsjednice Skupštine, kao što je poznato, nisam vršila bilo kakvu opstrukciju ili odugovlačenje. Za mene i ljude s liste “Grad svih nas - za budućnost Podgorice” zna se ko smo, čime se bavimo, kako radimo. Mi ne bježimo od izborne volje, naprotiv, izašli smo sa svojim planom i programom i spremni smo da preuzmemo odgovornost za vođenje Podgorice. A DPS, koji je privremeno zaustavio promjene, ali i oni koji su ga u tome podržali i inicirali izbore, treba da prihvate rezultate i odluku birača.

JBB
foto: Za budućnost Podgorice - Grad svih nas

Šta smatrate da je najveći uspjeh odlazeće vlasti, a na kojim pitanjima mislite da je podbacila?

Odlazeća vlast prethodnih godina je DPS, kom su neki neodgovorni ljudi, zbog želje za par funkcija, pružili priliku da još jednom, ovaj put nakratko blokiraju Podgoricu na putu razvoja i reformi. Mi smo otvorili institucije za građanke i građane i krenuli da usmjeravamo Podgoricu ka slobodi i opštem razvoju. Pokazali smo efikasnost i na terenu. Primjera radi, za samo godinu dana smo asfaltirali 56 kilometara puteva, što prethodna vlast nije ni za četiri godine. Inspekcija je obišla sve mjesne zajednice, a prethodnici to nisu uradili nikad.

Istakla bih odluku o osnivanju Centra za razvoj Podgorice, na čemu sam posebno insistirala, jer to može donijeti značajna sredstva iz EU fondova za zaštitu životne sredine, ljudska prava i unapređenje kulturnog razvoja Podgorice. Jedna od najvažnijih ambicija tiče se namjere da Podgorica osvoji kandidaturu za Evropsku prijestonicu mladih. Organizovala sam niz panela i okruglih stolova na temu ženskog liderstva, nasilja nad ženama, vršnjačkog nasilja. Takođe i panele na temu vjerskog suživota, jer želimo da se u Podgorici svaki građanin osjeća uvaženo. Želimo ovdje da živimo, stvaramo, radimo i ostarimo zajedno.

U jednom intervjuu ste ocijenili da su svi ključni problemi u Podgorici nasljeđe bivšeg, trodecenijskog režima. Je li DPS odgovoran i za nečistoću u Podgorici u proteklom periodu i za partijska zapošljavanja u gradskim preduzećima u mandatu aktuelne vlasti?

Naravno da je odgovoran, i tu nema dileme. Ako, npr. pogledate Čistoću, imali su tri decenije na raspolaganju, a šta su uradili? Ostavili su uništeno preduzeće bez adekvatne opreme. I danas tamo postoje kadrovi bivšeg režima. Toliko o odgovornosti i toliko o partijskom zapošljavanju. Nismo sprovodili politički revanšizam. A oni koji nisu htjeli ili umjeli da prate promjene za koje su građani glasali, uglavnom su sami otišli.

JBB
foto: Za budućnost Podgorice - Grad svih nas

“Vijestima” ste prije dvije godine, uoči izbora u Podgorici, kazali da ćete u saradnji sa Savjetom Evrope uvesti “moderan način upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi, koji je zasnovan na preciznom mjerenju ostvarivanja radnih ciljeva i ostvarenih rezultata”. Zašto taj model nije uveden, već se nastavilo s praksom partijskog kadrovanja?

Građanima i građankama Podgorice je poznato da je u prvih šest mjeseci od oktobarskih izbora 2022. godine, Podgorica bila oteta od strane bivšeg režima poslije njihovog poraza na izborima. Ne može se za godinu dana u kući sanirati šteta koju je korumpirani bivši režim stvarao trideset godina. Upravljanje ljudskim resursima je krov na toj kući, a mi smo postavili temelje. Nastavićemo započete projekte i naravno da ćemo u naredne četiri godine ispuniti i to obećanje za koje ste pitali.

Namjeravate li da smanjite broj zaposlenih u Čistoći, Vodovodu, Parking servisu i drugim gradskim preduzećima?

Odmah po stupanju na funkciju gradonačelnice, tražiću urgentnu analizu ljudskih resursa u svim gradskim sistemima. Uvjerena sam, a to sam i ranije isticala - da, ako svi želimo da radimo, onda nema viška zaposlenih. Poenta je u tome da li mi koji smo izabrani od građana želimo da radimo ili da ne radimo? Ako radimo, onda ima posla za sve koji žele da budu dio velikog tima koji donosi promjene i grad svih nas.

Ako vaš savez bude dio nove podgoričke vlasti, da li biste se zadovoljili ostankom na poziciji šefice gradskog parlamenta ili Vas prvenstveno zanima mjesto gradonačelnice?

Izbore ne doživljavam kao juriš na fotelje, već kao šansu da iznesemo rezultate, plan i program i napravimo dogovor s građanima. Prema funkcijama se ne odnosim kao prema fotelji u kojoj će mi biti najudobnije, već to tretiram kao poziciju s koje mogu najviše da uradim za budućnost našeg grada. Mi smo jedina lista na ovim izborima na čijem je čelu žena. I drago mi je što smo i na taj način pokazali kompletnost, jer Glavni grad ne smije biti zatvoren za žensko liderstvo. Predvodim pobjedničku listu za jaku i stabilnu Podgoricu. Vjerujem da će Podgoričani i Podgoričanke glasati za one u koje imaju povjerenje, za one koji donose stabilnost i napredak. Glasaće za one koji su im pouzdan partner i od kojih znaju šta mogu da očekuju. S nama nema neizvjesnosti.

Prethodnici najodgovorniji

Podgorica se u Studiji Evropske komisije za 2023. godinu našla među deset gradova u Evropi u kojima su ljudi najmanje zadovoljni životom, radnom situacijom, lokalnom upravom... Šta će, ako budete na vlasti, biti Vaši prvi koraci na planu rješavanja tih problema?

Čitala sam i to baš na vašem portalu. To je još jedna potvrda svega što sam govorila o posljedicama koje su proizveli prethodnici. Podgorica je u budućnosti grad efikasnih gradskih servisa koji ne ignorišu građane, već redovno sve probleme rješavaju. Podgorica je u budućnosti grad jednakih šansi za sve, s modernom infrastrukturom, otvoren ka svijetu, grad po mjeri i mladih i starih.

Predugo je na snazi bila politička kultura koja je bila usmjerena na to gdje se naše suštinske vrijednosti sukobljavaju. Sad je važno da to preformulišemo i da pažnju usmjerimo na suštinske vrijednosti oko kojih se okupljamo. Na temeljima tog okupljanja stvorićemo grad svih nas.

Bonus video: