Crna Gora posvećena regionalnoj stabilnosti i solidarnosti u pružanju humanitarne pomoći

Ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović u odvojenim susretima danas razgovarao sa ambasadorom Rumunije Viorelom Ardeleanuom i predstavnicom UNHCR-a Stefani Kraus

1718 pregleda 0 komentar(a)
Ibrahimović i Ardeleanu, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ibrahimović i Ardeleanu, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora i Rumunija, kao NATO saveznice, blisko sarađuju i daju značajan doprinos regionalnoj stabilnosti i sprovođenju reformi u ovoj oblasti, poručeno je sa sastanka potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Ervina Ibrahimovića sa ambasadorom Rumunije Viorelom Ardeleanuom.

Ibrahimović se danas sastao i sa predstavnicom UNHCR-a Stefani Kraus, a zajedno su ocijenili da je Crna Gora je prepoznata kao država koja pokazuje posvećenost zajedničkim aktivnostima, ali i otvorenost i solidarnost u pružanju humanitarne pomoći.

Na sastanku Ibrahimovića i Ardeleanua je konstatovano da Crna Gora i Rumunija njeguju tradicionalno prijateljske odnose, koje karakteriše dinamičan politički dijalog na visokom i najvišem nivou, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Uz osvrt na značaj dobijanja IBAR-a i ulaska u završnu fazu pregovora sa Evropskom unijom, ministar Ibrahimović je zahvalio na dosadašnjoj podršci Rumunije evropskoj integraciji Crne Gore.

Rumunski ambasador je, prema navodima iz MVP-a, kazao da Crna Gora i ostale države regiona ostaju u vrhu liste prioriteta rumunske vanjske politike i da rumunska podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana ni u narednom periodu neće izostati.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unapređivanje bilateralne saradnje u oblastima ekonomije, investicija, poljoprivrede i saobraćajne povezanosti.

Ibrahimović i Kraus
Ibrahimović i Krausfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

U razgovoru ministra Ibrahimovića sa novoimenovanom predstavnicom UNHCR-a Stefani Kraus je ocijenjeno da intenzivna saradnja Crne Gore sa UNHCR-om značajno doprinosi jačanju institucionalnog okvira i nacionalnih kapaciteta na planu zaštite raseljenih lica, tražioca azila i migranata, navodi se u saopštenju MVP-a.

Ibrahimović i Kraus su ukazali i na komplementarnost aktivnosti koje Crna Gora realizuje u saradnji sa UN agencijama i procesa evropske integracije, uz obostrano iskazanu spremnost da se sadržajna saradnja nastavi i u narednom periodu, kroz zajedničke inicijative, kao i ekspertsku i tehničku podršku UNHCR.

Bonus video: