Ognjanović: Parking zone van urbanog dijela grada omogućavaju efikasnije korišćenje prostora

"Ograničavanjem kretanja i parkiranja velikih vozila u užem gradskom području, smanjuje se saobraćajna gužva i povećava protočnost saobraćaja"

6849 pregleda 5 komentar(a)
Kotor (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kotor (ilustracija), Foto: Shutterstock

Kandidatkinja za odbornicu Demokratske alternative Crne Gore (DA) na lokalnim izborima u Kotoru Sanja Ognjanović kazala je da je uspostavljanje parking zona van urbanog dijela grada za izletničke autobuse i kampere racionalno iz nekoliko razloga.

"Ograničavanjem kretanja i parkiranja velikih vozila u užem gradskom području, smanjuje se saobraćajna gužva i povećava protočnost saobraćaja. Manje velikih vozila u centru grada povećaće sigurnost za pješake i bicikliste. Manje vozila u centru grada znači manje emisija štetnih gasova, što doprinosi boljem kvalitetu vazduha. Manje saobraćaja u blizini istorijskih i kulturnih spomenika pomaže u njihovoj zaštiti od vibracija i zagađenja", kazala je Ognjanović.

Povećanjem taksi za autobuse, kako je dodala, generisaće se dodatni prihodi koji se mogu koristiti za održavanje i unaprjeđenje saobraćajne infrastrukture.

"Parking zone van urbanog dijela grada omogućavaju efikasnije korišćenje prostora u centru za druge namjene, kao što su pješačke zone i zelene površine. Planiranje i izgradnja adekvatnih parking zona van urbanog dijela grada, sa dobrim pristupom javnom prevozu do centra. Ove mjere će značajno doprinijeti poboljšanju saobraćajne situacije u Kotoru, zaštiti kulturne baštine i unaprjeđenju turističke ponude. Podsticanje korišćenja javnog prevoza u Kotoru može značajno doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi, zagađenja i poboljšanju kvaliteta života građana", rekla je Ognjanović.

Bonus video: