Demokrate Berane: Amfilohije, otac svih nas, život je proveo mireći Crnu Goru i zavađenu braću

"Ipak, bez obzira na bijedne pokušaje da se manipulacijom mitropolitovim imenom poneko iskobelja iz političkog blata koje je odabrao, budimo svjesni da je jedan od najvećih Evropljana svoga doba i teže nosio na svojim snažnim plećima, ali da je uvijek imao snage da oprosti i pomiri"

7156 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Moramo priznati da sa indignacijom, danas, posmatramo političke lesinare, kako napadaju ministarku kulture i medija, Tamaru Vujović, zbog stava da treba dati saglasnost za podizanje spomenika mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora (OO) Demokratske Crne Gore Berane.

"Iako je ministarka pojasnila proceduru, da je, koristeći svoje pravo (ne i obavezu) ministarke, proslijedila Vladi Crne Gore na saglasnost predlog da se velikom crnogorskom mitropolitu podigne spomenik u Beranama, na mjestu koje smo kao aktuelna lokalna vlast sa koalicionim partnerima dogovorili i odredili, ipak je na udaru opskurnih (a marginalnih) pojava u političkom životu Crne Gore, a posebno zaljubljenika u DPS, od kojih su neki i 42. Vladu Crne Gore (koja je imala blagoslov Mitropolitov), srušili koalicijom sa DPS-om. No, dobro, teško se lesinarskim postupanjem može oprati njihova bruka koja nije i neće biti zaboravljena", ističe se u saopštenju beranskih Demokrata.

Oni su dodali "ipak, neka nam učitelj bude mitropolit i ljudi poput njega".

"Mitropolit Amfilohije, otac svih nas, život je proveo mireći Crnu Goru i zavađenu braću. U tome je bio bez premca i nasličniji Svetom Petru Cetinjskom. Sjetimo se samo njegovog odgovora na pitanje novinara na dan 30. avgusta 2020. godine da li očekuje nemire, kada je naš pastir kazao: 'Ma kakav nemir, samo mir i ljubav Hristova.' Ipak, bez obzira na bijedne pokušaje da se manipulacijom mitropolitovim imenom poneko iskobelja iz političkog blata koje je odabrao, budimo svjesni da je jedan od najvećih Evropljana svoga doba i teže nosio na svojim snažnim plećima, ali da je uvijek imao snage da oprosti i pomiri", kazale su beranske Demokrate.

Oni poručuju da zato apeluju na "mir i ljubav", i "zahvaljuju ministarki Vujović što koristi svoja ministarska ovlašćenja i prava da na zakonit način omogući da podignemo spomenik Mitropolitu Amfilohiju, kako smo Berancima i najavili i obećali, svjesni da ministarka na taj način otvara i krci put za sve naredne inicijative za podizanje spomen-obilježja ovoj velikoj ličnosti, bilo gdje u Crnoj Gori".

"Postovana Ministarko, Vašim odgovornim odnosom i ljubavlju prema Mitropolitu, daćete novi povod za opstenarodnu proslavu", zaključuje se u saopštenju beranskih Demokrata.

Bonus video: