Mandić zaposlio Milorada Gogić

Penzionisani sudija angažovan je po ugovoru o djelu

14841 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Gogić na dočeku predsjednika mađarskog parlamenta ove sedmice, Foto: Skupština Crne Gore
Gogić na dočeku predsjednika mađarskog parlamenta ove sedmice, Foto: Skupština Crne Gore

Bivši sudija Ustavnog suda Milorad Gogić angažovan je kao saradnik u kabinetu predsjednika Skupštine i lidera Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića.

To su ''Vijestima'' rekli iz Mandićevog kabineta.

Objasnili su da Gogić nije imenovan za savjetnika, pa zbog toga nije bilo potrebe za procesom imenovanja.

Savjetnika predsjednika bira Skupština na predlog Administrativnog odbora.

''Predsjednik Skupštine Andrija Mandić bivšeg predsjednika Ustavnog suda Milorada Gogića doživljava svojim najbližim savjetnikom, iako je on formalno stručni saradnik predsjednika Skupštine na poslovima pravne ekspertize i pružanja visoke stručne pravne podrške u vezi sa zakonodavnim procesom, ustavnim pitanjima i pravnim aktima, kao i davanju mišljenja o usklađenosti međunarodnih ugovora i drugih međunarodnih akata sa Ustavom i zakonodavstvom. Stoga, nije bilo potrebe za procesom imenovanja'', rekli su iz Mandićevog kabineta.

Prema informacijama ''Vijesti'', Gogić, penzionisani sudija Ustavnog suda, je angažovan po ugovoru o djelu.

Gogić je krajem maja stekao uslov za penziju na osnovu čega mu je prestala funkcija sudije Ustavnog suda. Parlamentarna većina je ove godine, kroz izmjene Zakona o Ustavnom sudu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), pokušala da podigne granicu za odlazak sudija Ustavnog suda u penziju.

Parlamentarna većina je pokušala da ''sačuva'' Gogića i time što mu predsjednik parlamenta nije konstatovao prestanak funkcije tri mjeseca.

Gogić je krajem maja napunio je 66 godina i stekao uslov za penziju u skladu sa Zakonom o radu, koji je nedavno izmijenjen pa je granica za odlazak u penziju podginuta na 67 godina.

Ustavom je propisano da sudiji prestaje funkcija kad ispuni uslove za penziju. Većinski stav u Ustavnom sudu je da u tom slučaju primjenjuju Zakon o radu, a ne Zakon o penzijskom invalidskom osiguranju (PIO), prema kojem "osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja i 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života" (člana 17 stav 1 i 2). Na sudije redovnih sudova primjenjuje se Zakon o PIO.

Bonus video: