Marković: Reformisati Ženski klub Skupštine, nije opravdao svoje mjesto i ulogu u borbi za ravnopravnost žena

"Nažalost, čini se da političarke u Skupštini usljed snažnog uticaja svojih partija ne mogu da sagledaju interese žena, pa ne mogu niti smiju da iznesu svoj čvrsti stav po ovom pitanju", rekla je funkcionerka Evropskog saveza i potpredsjednica LP-a

2571 pregleda 93 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Evropski savez
Foto: Evropski savez

Jelena Marković, funkcionerka Evropskog saveza i potpredsjednica Liberalne partije, ocijenila je da Ženski klub Skupštine Crne Gore do sada nije opravdao svoje mjesto i ulogu u borbi za ravnopravnost žena.

Kaže i kako se čini da poslanice, usljed snažnog uticaja svojih partija, ne mogu sagledati interese žena, pa ne mogu niti smiju iznijeti svoj čvrsti stav po tom pitanju.

"Vrijeme je da se stane na kraj institucionalnom fingiranju rodne ravnopravnosti. Zrelo je vrijeme da na odlučujućim mjestima u Crnoj Gori bude žena i to na mjestu premijerke i mjestu predsjednice Crne Gore. Žene više neće da budu samo političke ikebane za poziranje i lijep izgled", saopštila je Marković.

Kaže da je na liderima svih partija u Crnoj Gori da se "konačno otrgnu od ustaljenih stereotipa koji su uzrok nejednakosti, dok su istovremeno svima puna usta rodne ravnopravnosti".

"Moramo priznati da su žene političarke u našoj državi u mnogome krive za to jer dozvoljavaju da djeluju po zahtjevima svojih partija bespogovorno, što u ovom slučaju ima za posljedicu da žena još uvijek nije prepoznata kao ravnopravni faktor u našem društvu, naročito u politici. Zato podsjećam da su sve zemlje u okruženju imale ili imaju ženu na mjestu predsjednice ili premijerke, koje su faktor koji odlučuje, pa jedino još Crna Gora nije svjedočila tome uprkos svim iskoracima, što dovoljno govori", dodaje ona.

Marković kaže da, sve dok Crna Gora ne smogne snage da napravi takav iskorak sa ženama u politici, ne možemo smatrati sebe razvijenim, evropskim i savremnim društvom.

"To je valjda svima jasno, a naročito Ženskom klubu u Skupštini Crne Gore koji do sada nije opravdao svoje mjesto i ulogu u borbi za ravnoprsvnost žena. To pokazuju rezultati kluba koji nijesu konkretni jer nijesu važni samo seminari, obuke ili puko donišenje zakona, već i implementacija stečenog znanja ili usvojenih akata, a to se u praksi ne vidi. Nažalost, čini se da političarke u Skupštini usljed snažnog uticaja svojih partija ne mogu da sagledaju interese žena, pa ne mogu niti smiju da iznesu svoj čvrsti stav po ovom pitanju", navodi se u saopštenju.

"Uvjerena sam, zato, da nakon ovakvog iskustva to tijelo u Skupštini CG mora biti reformisano i popunjeno sa istaknutim i prepoznatim borkinjama za ženska prava u Crnoj Gori, koje će dati snagu tom klubu, i imati nezavisnost u mišljenju i suštinskom reprezentovanju stvarnih potreba žena i njihovog mjesta u politici", zaključuje Marković.

Bonus video: