Spajić: Crna Gora je spremna da ispuni ciljeve iz Plana rasta i tako uspješno završi finalnu fazu pregovora

"Reformska agenda za nas će biti od najveće važnosti u narednom periodu, zato što se glavni cilj Plana rasta potpuno poklapa sa našim nastojanjem da unaprijedimo standard građana", kazao je Spajić nakon sastanka

6789 pregleda 4 komentar(a)
Učesnici sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Učesnici sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je spremna da ispuni ciljeve iz Plana rasta i tako uspješno završi finalnu fazu pregovora i postane prva sljedeća članica Evropske unije (EU), poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić nakon radnog ručka, koji je za lidere Zapadnog Balkana organizovala predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

Iz Vlade je saopšteno da činjenica da je sastanak organizovan već na startu novog mandata Ursule fon der Lajen, jasno pokazuje da politika proširenja ostaje na vrhu agende, te da je to predsjednica EK saopštila i nakon sastanka, uz poruku da je zemljama regiona mjesto u EU i da će se na tome posebno raditi.

Milojko Spajić, Brisel
foto: Vlada Crne Gore

U saopštenju se dodaje da "plan rasta, koji se zasniva na finansijskoj podršci na osnovu ispunjenih reformi, donosi zemljama Zapadnog Balkana fond od šest milijardi eura, ali još veći benefit je pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu".

"Imali smo izuzetno prijateljski sastanak sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i liderima zemalja Zapadnog Balkana. Ovdje nema konkurencije, ali je istaknuto da je Crna Gora napravila značajne rezultate i da može biti primjer svima. Reformska agenda za nas će biti od najveće važnosti u narednom periodu, zato što se glavni cilj Plana rasta potpuno poklapa sa našim nastojanjem da unaprijedimo standard građana. Kroz ovaj instrument Evropske komisije ekonomski rast Crne Gore i zemalja regiona trebalo bi da bude udvostručen, što će ubrzati ekonomsku konvergenciju Zapadnog Balkana i približavanje zemljama Evropske unije i najvažnije unaprijediti standard I kvalitet života naših građana", rekao je Spajić nakon sastanka.

Milojko Spajić, Brisel
foto: Vlada Crne Gore

U saopštenju Vlade se navodi da je Crna Gora prva od država regiona koja je pripremila svoju Reformsku agendu i da je prva ovaj sveobuhvatni i ambiciozni dokument dostavila Evropskoj komisiji, koja ga je kako piše u saopštenju od samog starta ocijenila najzrelijim.

"Veoma odgovorno smo pristupili kreiranju agende, kako bi na pravi način iskoristili sve benefite i podsticaje, koje ovaj instrument nudi. Nakon redovnih konsultacija sa Evropskom komisijom došlo se do konačne Reformske agende, koju ćemo usvojiti na narednoj sjednici Vlade, tako da budemo spremni da odmah krenemo u reforme I napravimo odlučujući korak ka punopravnom članstvu u EU, što je san velike većine naših građana. Crna Gora želi da 2028. postane 28. članica. Moramo da zadržimo intenzivan tempo rada i da nastavimo da implementiramo sve reforme", kazao je Spajić.

Spajić je zaključio da je Crna Gora u savršenoj poziciji da bude prva sljedeća članica EU, jer ima izuzetnu dinamiku na EU putu, posvećena je regionalnoj saradnji, potpuno usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU I kredibilan je član NATO.

"Na sastanku se razgovaralo i o posjeti Ursule fon der Lajen Crnoj Gori i regionu u najskorijem roku", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Bonus video: