Albanski forum: Amfilohije je sijao mržnju, hvalio osuđene ratne zločince...

U saopštenju Albanskog foruma navodi se da su razlozi napuštanja sjednice Vlade Crne Gore formalni i suštinski

14160 pregleda 42 reakcija 41 komentar(a)
Albanski forum, Foto: Albanski forum
Albanski forum, Foto: Albanski forum

Albanski forum saopštio je danas da je pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović sijao mržnju, nazivajući pogrdnim i uvredljivim imenima Albance, Bošnjake i Muslimane, ali i Crnogorce koje kao naciju nije priznavao.

"Vijesti" su ranije danas objavile da su ministri iz redova Bošnjačke stranke (BS) i albanskih partija napustili danas sjednicu Vlade zbog namjere izvršne vlasti da da saglasnost na podizanje spomenika pokojnom mitropolitu Amfilohiju.

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić je saopštio da je na današnjoj sjednici izvršne vlasti donijeta odluka o davanju saglasnosti Opštini Berane za izgradnju spomenika Amfilohiju, koji je preminuo 2020. godine.

U saopštenju Albanskog foruma koje je objavljeno na njihovoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk navodi se da su razlozi napuštanja sjednice Vlade Crne Gore formalni i suštinski.

"Formalni: Materijal koji je Vladi dostavljen na razmatranje je nepotpun i neuredan, ne sadrži ono što je propisano da dokument koji Vlada razmatra mora da sadrži. Nema ni dokumenta o stavljanju van snage Rješenja koje se pominje. Novi materijal nije razmatran na komisijama… Suštinski: Amfilohije Radović je sijao mržnju nazivajući pogrdnim i uvredljivim imenima Albance, Bošnjake i Muslimane, ali i Crnogorce koje kao naciju nije priznavao", istakli su iz Albanskog foruma.

Oni su dodali i da je Amfilohije "iskazivao i širio mržnju prema Zapadu i demokratskim državama i društvima i prema našim susjedima, a podržavao najnazadnije i najretrogradnije države i režime".

"Negativno se izražavao ne samo prema nacionalnim, već i svim drugim manjinama. Hvalio je osuđene ratne zločince i umanjivao njihove zločine. Nije bez razloga u svakom demokratskom društvu i red i propis da do podizanja spomenika bilo kome treba da prođe vremena jer se svačije djelo ispravno cijeni tek sa istorijskom distancom. Dakle, dovoljno je i formalnih i suštinskih razloga da akt ne bude razmatran na sjednici Vlade", poručili su iz Albanskog foruma.

Naveli su da je pored toga, predlog u suprotnosti sa sporazumom koji su potpisali da će "po svakom pitanju koje nas dijeli imati koordinaciju s ciljem postizanja dogovora".

"Kada su iz dnevnopolitičkih razloga ignorisani i propisi, i dogovor i običaji i tradicija i dosadašnji odnos unutar vladajuće koalicije nije ostalo ništa drugo bez da danas napustimo današnju sjednicu Vlade, a neće biti jedina odluka", poručili su iz Albanskog foruma.

Albanski forum čine Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca.

Bonus video: