DPS Kotor: Investicije u kulturu i zaštita i valorizacija kulturne baštine među prioritetima

"U našem je programu niz mjera koje se odnose na tu oblast, no, isto tako, utvrdićemo i ko je odgovoran za primjere devastacije kulturnog nasljeđa, među kojima je najdrastičniji i najsvježiji onaj u Risnu"

1927 pregleda 6 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) poručila je da će, ukoliko bude dio lokalne vlasti u Kotoru, investicije u kulturu i zaštita i valorizacija kulturne baštine od nemjerljivog značaja biti među prioritetima.

"U našem je programu niz mjera koje se odnose na tu oblast, no, isto tako, utvrdićemo i ko je odgovoran za primjere devastacije kulturnog nasljeđa, među kojima je najdrastičniji i najsvježiji onaj u Risnu. Uredićemo tvrđave na području bafer zone u zaštićenom području Opštine Kotor, a valorizovaćemo i kotorske bedeme kroz projekat sanacije i rekonstrukcije kompletne fortifikacije", saopšteno je iz kotorskog DPS-a.

Dadaju i da bi ubrzali formiranje Muzeja Grada Kotora, što bi bio jedan od prioriteta u predstojećem razdoblju.

"Valorizovaćemo Teutin grad iznad Risna, kao i fortifikacije na Crkvicama, uz podršku Austrije. Posvetićemo se i formiranju Muzeja Grblja, uz sistematizaciju i valorizaciju arhivske građe vezane za taj dio naše opštine. Izgradićemo projektnu dokumentaciju za sanaciju i rekonstrukciju Palate Bujović - Muzej Grada Perasta. Ubrzaćemo aktivnosti na rekonstrukciji Palate Visković i Tvrđave Sveti Križ u Perastu", piše u saopštenju.

Navode da bi se riješio status Palate Ivelić u Risnu, kao i da bi se pristupilo izradi dokumentacije kako bi ona bila u potpunosti valorizovana.

"U pitanju je tek dio mjera koje ćemo preduzeti u toj oblasti, pri čemu ćemo kroz dijalog sa građanima utvrditi i druge prioritete. Jer, samo uz uvažavanje njihovog stava Opština Kotor može biti istinski servis građana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: