I kontejneri će da "pište" kad su puni - nosioci lista obećavaju građanima čistiju Podgoricu

Učesnici izbora obećavaju veći broj kanti i kontejnera, savremeno reciklažno dvorište, unapređenje sistema odvoza smeća, postavljanje “reciklomata” ...

15218 pregleda 7 komentar(a)
Smeće u Siti kvartu, Foto: Ana Buric
Smeće u Siti kvartu, Foto: Ana Buric

Problem prljavih ulica i nesavjesnog odlaganja otpada su problemi na koje se često ukazuje u Podgorici, a partije u susret predstojećim lokalnim izborima 29. septembra obećavaju da će ih riješiti zamjenom običnih podzemnim kontejnerima, podizanjem svijesti građana, izgradnjom najvećeg reciklažnog centra u regionu, povećanjem broja kanti i kontejnera, unapređenjem sistema odvoza smeća, kontejnera koji senzorom javljaju kada ih treba prazniti....

Međutim, precizan plan koji sadrži troškove, rokove i način finansiranja većina nema ni za ovaj problem.

’Vijesti” su sve nosioce lista (njih 13) pitale kako, u kom roku i s koliko novca (i odakle) bi riješili problem prljavih ulica i nesavjesnog odlaganja otpada u Podgorici.

Odgovore su poslali nosilac liste Pokreta Evropa sad i Demokrata Saša Mujović, Jelena Borovinić Bojović (Za budućnost Podgorice), Nermin Abdić (DPS), Boris Mugoša (Evropski savez), Ilija Mugoša (Stranka evropskog progresa), Srđan Perić (Preokret), Vuk Kadić (Pokret Naprijed) i Stanko Đuričić (Crnogorska građanska akcija).

Saša Mujović je kazao da postoji plan kako da se teška situacija popravi i vjeruje da će uskoro krenuti s njegovom realizacijom.

“Plan oporavka podrazumijeva bolju naplatu za pružene usluge, restrukturiranja preduzeća, povećanja efikasnosti i na kraju smanjenja ogromnih dugovanja koje “Čistoća” ima. Samo na taj način možemo izvršiti dodatne investicije u mehanizaciju, zaposliti veći broj ljudi na održavanju higijene i učiniti da Podgorica bude znatno čistija”, ocijenio je Mujović.

Mujović
Mujovićfoto: Boris Pejović

On je naglasio da je uspostavljanje komunalnog reda jedan od najvećih izazova ne samo u Podgorici ili Crnoj Gori nego i šire, ali da je siguran da je s postojećim kapacitetima rad “Čistoće” mogao biti mnogo bolji.

“Gradska uprava je bila finansijski izdašna i obezbijedila sredstva za rad i isplatu zarada. Takođe, naši ulični heroji, zaposleni koji brinu i čiste naš grad zaslužuju najdublje poštovanje. Nažalost, rekao bih da je zatajila administracija, koja je, istini za volju, naslijedila jako loše stanje i ponovo ogroman broj nepotrebno zaposlenih radnika”, kazao je Mujović.

Jelena Borovinić Bojović je kazala da imaju ambiciju da Podgorica bude jedan od najčistijih gradova u regionu.

“I sigurni smo da to možemo postići. Prethodno moramo odblokirati razvoj Podgorice i nastaviti sve projekte koje smo započeli u ovih godinu dana i krenuti u nove. Pokušaji snaga prošlosti da blokiraju Podgoricu kontinuiranom krizom i odlože budućnost, neće uspjeti”, kazala je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Boris Pejović

Ona je istakla da su u prethodnom periodu, kao odgovorna javna uprava, radili sve što je u njihovoj moći da ovaj problem suzbiju i riješe.

“Kroz Sekretarijat za komunalne poslove pokrenuli smo projekat prikupljanja staklenog otpada iz ugostiteljskih objekata, kroz koji je prikupljeno preko 70 tona stakla. Ovaj i drugi projekti koje planiramo, a koji su u vezi sa čistoćom grada, jasno pokazuju naše opredjeljenje da ovaj ključni problem riješimo sistematski”, kazala je Borovinić Bojović.

On je istakla da je Sekretarijat u dogovoru s preduzećem Deponija planirao niz aktivnosti i projekata radi rješavanja problema nesavjesnog otpada.

Zamjena kontejnera, reciklažni centar

Nermin Abdić je kazao da, kako bi se podigao nivo ambijentalne higijene u Podgorici, planiraju nabavku moderne opreme, koja će omogućiti građanima da na zakonski propisani način odlažu otpad koji produkuju u domaćinstvima.

“Nastavićemo započeto, zamjena običnih podzemnim kontejnerima. Prednosti ovakvog načina sakupljanja otpada su višestruke, jednim podzemnim kontejnerom mijenjamo grupu od tri do pet kontejnera zapremine 1,1 m3. Odlaganjem otpada na ovaj način postiže se viši stepen higijene, bez otpada rasutog oko kontejnera i neprijatnih mirisa”, rekao je Abdić.

Abdić
Abdićfoto: DPS

On je kazao da će se raditi na podizanju svijesti građana, kako bi bili upoznati s načinom pravilnog odlaganja otpada.

“Uz sve navedeno, olakšaćemo komunikaciju s njima, kroz aplikacije koje će im pružati informacije o pratećoj komunalnoj infrastrukturi – reciklažnim dvorištima, mobilnom reciklažnom dvorištu, lokacijama polupodzemnih i nadzemnih kontejnera”, istakao je Abdić.

Boris Mugoša je kazao da njihov program predviđa sveobuhvatno rješavanje problema otpada. “Prvo ćemo izgraditi savremeni reciklažni centar, koji će biti najveći u regionu. Ovaj centar će omogućiti efikasnu preradu različitih vrsta otpada i njihovu ponovnu upotrebu, čime ćemo značajno smanjiti količinu otpada koji završava na deponijama”, istakao je Mugoša.

Mugoša
Mugošafoto: Evropski savez

On je naglasio da, paralelno s tim, planiraju da rade na jačanju komunalnih službi, koje će biti bolje opremljene i organizovane, kako bi ulice grada bile čiste i uređene.

“Planiramo uvesti i edukativne kampanje kako bismo građanima ukazali na važnost pravilnog zbrinjavanja otpada. Takođe, investiraćemo u nove kontejnere i infrastrukturu za odvajanje otpada, što će olakšati reciklažu i smanjiti zagađenje”, istakao je Mugoša.

Pare iz budžeta grada i EU, i iz kredita

Srđan Perić je kazao da je, prije svega, neophodno postaviti dobre temelje i izraditi novi plan upravljanja komunalnim otpadom.

“Rješenja za čistiji grad su prilično jasna: povećanje broja kanti i kontejnera u svim gradskim i prigradskim naseljima u Podgorici, unapređenje sistema odvoza smeća, uz redovnije pražnjenje kontejnera i kanti, nabavka i postavljanje opreme za odvojeno sakupljanje plastike, stakla, metala i kabastog otpada i njeno postavljanje u svim naseljima u Podgorici, izgradnja postrojenja za sortiranje različitih vrsta otpada (papira, plastike, stakla, metala...)”.

Perić
Perićfoto: Boris Pejović

On je rekao da će se, pored tradicionalnog sakupljanja otpada, zalagati i za poboljšanje sistema za odvojeno sakupljanje otpada, kao i za recikliranje i kompostiranje.

“Kada su u pitanju podsticaji za građane, naš plan je da revidiramo sistem obračuna usluge odvoza otpada, uz uvođenje podsticaja za kompostiranje, razdvajanje i minimiziranje otpada”, istakao je Perić.

Istakao je da se za ovaj pristup sredstva mogu obezbijediti iz budžeta Glavnog grada, nešto je i dio redovnih aktivnosti gradskih preduzeća, a podršku iz EU sredstava, koju je za projekte koji tretiraju ovu tematiku lako naći, ako ima znanja i spremnosti.

“Postojeća vlast je tu u deficitu na jednom ili oba polja – to oni znaju. Aktivnost treba da traje svakako tokom cijelog mandata, ali prve opipljive rezultate je moguće imati za 12 do 24 mjeseca”, istakao je Perić.

Ilija Mugoša je kazao da je funkcionalan sistem zbrinjavanja otpada ključan i za zdravlje i za izgled Podgorice, a to će postići modernijom mehanizacijom, efikasnijim rasporedom i potrebnom infrastrukturom za odlaganje.

“Mi ćemo modernizovati mehanizaciju i efikasno je raspoređivati. Uvešćemo savremena rješenja poput kontejnera koji senzorom javljaju kada ih treba prazniti do modernih postrojenja za ekološku obradu na deponijama i ekološke spalionice otpada”, kazao je Mugoša.

Mugoša
Mugošafoto: SEP

On je ocijenio da ne treba proglašavati građane nesavjesnima nego omogućiti infrastrukturu za odlaganje:

“Jer nam je svima cilj da živimo u čistom gradu.”

Vuk Kadić je rekao da bi realizaciju projekata finansirali kroz opredjeljivanje većih sredstava u budžetu za konkretne svrhe, ali i kroz određene modele saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama, organizacijama i fondovima dostupnim za finansiranje ovakve vrste projekata.

On je kazao da će utvrđivanje lokacije za realizaciju pomenutih projekata, tehničko-tehnološko rješenje na koji način će oni biti realizovani i problemi otklonjeni, dinamika radova odnosno rok u kom će objekti biti stavljeni u upotrebu, kao i finansijska analiza u okviru koje se definišu precizno cijene i samim tim vrijednost investicije, biti definisani kroz tehničku dokumentaciju za čiju će pripremu biti angažovana stručna lica u skladu s domaćom i međunarodnom regulativom.

Kadić
Kadićfoto: Dr Vuk Kadić - Pokret Naprijed - Za Podgoricu i porodicu

Istakao je da će inicirati pripremu tehničke dokumentacije za pomenute projekte, a sve u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji objekata, posebnim propisima, pravilima struke i urbanističko-tehničkim uslovima.

“Takođe, kako smo već istakli, namjeravamo realizovati projekte iz programa “Zeleni gradovi” uz izvore finansiranja od strane međunarodnih finansijskih institucija, a koji se upravo bave rješavanjem problema koji se odnose na vodosnabdijevanje i prečišćavanje otpadnih voda, odlaganje otpada, saobraćaj i uopšte pitanjima koja unapređuju život građana i koja su od vitalnog značaja za funkcionalan i održiv razvoj Podgorice”, kazao je Kadić.

Stanko Đuričić je kazao da CGA ima programski dio od 12 tačaka, koji je uslov za saradnju s onim političkim subjektima koji žele odmah da rješavaju probleme i koji ne iziskuju velika sredstva - a jedno od njih je postavljanje podzemnih kontejnera u prve dvije gradske zone.

“Ovo programsko rješenje ima višestrukih benefita za uže gradsko jezgro. Higijena, neprijatni mirisi, psi lutalice, veći kapaciteti za odlaganje smeća, ljepši ambijent za življenje su ono što je potrebno Glavnom gradu”, naveo je Đuričić.

Đuričić
Đuričićfoto: CGA

On je kazao da je drugo programsko rješenje CGA recikliranje i postavljanje “reciklomata”.

“Ovim programskim rješenjem postiže se da će svaki dio otpada za recikliranje biti iskorišćen, prerađen i plasiran na tržište kao sirovina ili gotov proizvod. Pravimo mobilijar za parkove, tipske čunove za Skadarsko jezero, opremu za škole i vrtiće, da bi nam bile čiste ulice i parkovi. Mreža reciklomata je tu da obezbijedi benefite u gradskom prevozu, parking servisu, mobilnim operaterima i slično”, kazao je Đuričić.

Istakao je da se poseban dio programa CGA odnosi na recikliranje otpada i odvoz otpada iz prvih pet urbanističkih zona.

“Glavni grad mora da obezbijedi pravovremeni odvoz (ne)organskog otpada na poziv bilo kojeg stanovnika Podgorice, iz prvih pet urbanističkih zona. Organski otpad će se dalje prerađivati za izradu peleta, a neorganski odlagati na predviđena mjesta”, kazao je Đuričić.

Bonus video: