Mrcvarenje vlasti u Beranama još malo

U obrazloženju upozorenja Vlade navodi se da lokalna skupština nije donijela Strateški plan razvoja Opštine od prošle, Lokalni energetski plan od 2018. godine, a da je Lokalnom akcionom planu za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti isteklo važenje 2020. godine

18321 pregleda 10 komentar(a)
Uprkos neodržavanju sjednice, mandat je moguće skratiti?, Foto: Opstina Berane
Uprkos neodržavanju sjednice, mandat je moguće skratiti?, Foto: Opstina Berane

Iako Skupština opštine (SO) Berane jučerašnjim neodržavanjem sjednice na kojoj je trebalo da se raspravlja o skraćenju mandata nije iscrpila zakonske rokove da to uradi, do raspisivanja vanrednih izbora uz uvođenje prinudne uprave moglo bi dovesti neispunjavanje ostalih obaveza.

To pokazuje odluka o upozorenju koju je Vlada usvojila na telefonskoj sjednici održanoj u četvrtak.

Vlada od SO Berane zahtijeva da u roku od deset dana izvrši zakonom utvrđene obaveze.

Lokalni parlament dužan je da donese Strateški plan razvoja Opštine, Lokalni energetski plan Opštine, kao i Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti.

U obrazloženju upozorenja navodi se da lokalna skupština nije donijela Strateški plan razvoja Opštine od prošle, Lokalni energetski plan od 2018. godine, a da je a Lokalnom akcionom planu za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti isteklo važenje 2020. godine. Odluka o upozorenju stupa na snagu objavljivanjem u Službenom listu, koje će najvjerovatnije biti u ponedjeljak.

Prema članu 185 Zakona o lokalnoj samoupravi, na koji se Vlada pozvala “kad skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, Vlada će upozoriti skupštinu da u određenom roku obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze”.

Takođe, prema istom zakonu, ukoliko u datom roku skupština ne izvrši zakonom utvrđene obaveze Vlada će je, na predlog Ministarstva, raspustiti, nakon čega predsjednik države Jakov Milatović raspisuje lokalne izbore.

Ukoliko beranski parlament ne bi ispunio sve obaveze za deset dana, izvršna vlast bi imala zakonsko pravo da uvede prinudnu upravu. Izvršna vlast je u dva navrata od SO Berane tražila da poštuju zakon i sebi skrate mandat jer nisu izabrali novog predsjednika Opštine u roku od 30 dana od prestanka mandata Vuku Todoroviću, koji je 13. juna podnio ostavku.

Opština Berane trenutno nema predsjednika jer je Todorović podnio ostavku 13. juna, a prethodno i potpredsjednik Damjan Ćulafić, koji je u međuvremenu izabran za ministra ekologije, a drugom potpredsjedniku Mladenu Premoviću prestao je mandat kad je usvojena ostavka Todorovića.

Do političke krize u Beranama došlo je nakon što nije uspio pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika Opštine.

Sjednica lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o skraćenju mandata odbornicima, juče nije održana jer se predsjednik SO Milun Rmuš nije pojavio, iz “zdravstvenih razloga”.

Iz beranskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) su poručili da su Rmuš i odbornici Demokrata, koji se takođe nisu pojavili na sjednici, odgovorni za institucionalni haos u tom gradu.

Kako su istakli, kao odgovoran i ozbiljan politički subjekat, neće tumačiti njegovo zdravstveno stanje, ali su ukazali da je takav splet događaja krajnje sumnjiv.

Odbornica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović ocijenila je tom prilikom za “Vijesti” da vladajuća većina u Beranama, uz pomoć članova Vlade iz njihovih partija, na sve načine bježi od izbora i od glasa naroda.

Da su odbornici skratili mandat, građani bi u toj opštini izašli na izbore najvjerovatnije krajem novembra ili u decembru.

Opštinski odbor SNP u Beranama je prije devet dana na konferenciji za medije najavio da će podnijeti inicijativu za raspuštanje skupštine, kao i da očekuju podršku drugih partija.

Iz beranskog SNP-a su saopštili da su se na ovaj korak odlučili nakon skoro tri mjeseca od kada je ova opština bez ključnih funkcija - predsjednika i potpredsjednika opštine i nakon što im je Vlada 15. avgusta naložila isto da urade.

Podršku su ranije najavili iz Nove srpske demokratije, Socijaldemokrata, DPS-a i Pokreta Evropa sad što je trebalo biti dovoljno da se skrati mandat lokalnom parlamentu, a nakon toga raspišu novi izbori.

Bonus video: