Pljušte obećanja pred izbore u Kotoru: Od žičare do San Đovanija, do rješavanja saobraćajnog haosa

Učesnici izbora ukazuju na to da za mnoge probleme građana “imaju rješenje”

6709 pregleda 8 komentar(a)
Na birališta može 18.498 građana: panorama Kotora, Foto: Shutterstock e
Na birališta može 18.498 građana: panorama Kotora, Foto: Shutterstock e

Nosioci izbornih lista u Kotoru listom ističu da ne sumnjaju u dobar izborni rezultat i građanima obećavaju rješavanje brojnih problema - saobraćajnog haosa, izgradnju vrtića u Grblju, žičaru do San Đovanija, e-upravu u Opštini, nove servise za građane, sportska igrališta u svakoj mjesnoj zajednici...

Kotorani će na birališta 29. septembra, a pravo glasa imaće 18.498 građana.

“Vijesti” su pitanja poslale za nosioce svih 12 izbornih lista koje učestvuju na izborima u Kotoru, ali nisu odgovorili iz “DPS - Neđeljko Moškov”, Kotorske liste koju predvodi Siniša Kovačević, građanske liste “Čuvari grada” s nosiocem Aleksandrom Tomčukom i liste “Za budućnost Kotora” koju predvodi Snežana Jovanić.

Optimizma ne fali

Nosilac liste Demokrata i Pokreta Evropa sad Vladimir Jokić je kazao da će ta lista biti opcija koja će zavrijediti najveće povjerenje građana Kotora:

“Vjerujemo da će naš rezultat biti takav da ćemo nakon izbora moći u najkraćem mogućem roku da formiramo stabilnu vlast i nastavimo da širimo dobar glas o Kotoru”.

Nosilac liste “Evropski savez (SD, SDP, LP i građani) Miloš Čelanović kaže da očekuje da će zasigurno nakon 29. septembra biti okosnica nove lokalne vlasti:

“Na izborima u Kotoru očekujemo odličan izborni rezultat i vjerujemo da ćemo biti jedan od ključnih stubova nove lokalne vlasti”.

Nositeljka liste Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratske srpske stranke (DSS) Maja Mršulja je kazala da imajući u vidu dosadašnji rad i sve ljude na koje je ponosna i koji čine izbornu listu, očekuje participaciju partija koje čine koaliciju SNP i DSS u budućem sazivu kotorskog parlamenta. Istakla je da očekuju rezultat koji je nastavak povjerenja građana koji prepoznaju njihov četvorogodišnji rad i rezultat u koaliciji na vlasti, kao i sveukupnu principijelnost i dosljednost tih partija dugi niz godina.

Nositeljka liste Hrvatske građanske inicijative (HGI) Dijana Milošević kazala je da ulaze u izbornu kampanju svim srcem, sa jasnim ciljevima i nastojanjima da slijede glas svoga naroda i svih građana Kotora, uvjereni u dobar izborni rezultat.

“HGI će, nakon ovih izbora, biti u Skupštini grada Kotora, jer nam je tamo i mjesto. To nam je primarni cilj u ovoj kampanji. Na političkoj sceni Crne Gore smo punih 22 godine i uvijek smo radili na dobrobit svih građana, čuvajući naš hrvatski identitet i našu državu Crnu Goru”.

Istakla je da su u prethodne četiri godine, dok su bili van kotorskog parlamenta, pokazali da znaju biti najbolji kad je najteže i da su ustrajno čuvali vrijednosti po kojima su prepoznatljivi.

Iz “Demokratske alternative - dr Davor Kumburović - da se Kotor pita” su saopštili da očekuju da će nakon izbora biti stranka bez koje se neće moći formirati vlast.

“Naša očekivanja su da će građani i građanke Kotora prepoznati Demokratsku alternativu kao političkog činioca koji će se boriti da se glas običnog čovjeka čuje i da u okviru nove kotorske vlasti budemo korektivni faktor koji će se boriti protiv političkih centara iz Podgorice koji već decenijama kontrolišu dešavanja u Kotoru na štetu Kotorana”.

Iz Grbaljske liste, koju predvodi Vojin Batuta, kažu da je nezahvalno prognozirati rezultat s obzirom na to da su građanska lista i da se prvi put pojavljuju na izborima na političkoj sceni Kotora:

“Naporno radimo, ubrzano se politički edukujemo, ostvarujemo neposredan kontakt sa biračima, organizujemo tribine, upoznajemo javnost sa našim programskim ciljevima... Istinski vjerujemo da ćemo biti iznenađenje izbora i osvojiti 3 do 4 mandata u lokalnom parlamentu. A bez obzira na rezultate izbora ostaćemo motivisani da radimo na našem programu”.

Nosilac Građanske liste “Za Kotor!” Miljan Popović je kazao da nemaju nikakva očekivanja.

“Ali osluškujući naše sugrađanke i sugrađane, sa pravom mogu reći da vjerujemo u veoma dobar rezultat, kao i to da će građanska lista ‘Za Kotor’ čiji sam nosilac, biti najveće iznenađenje ovih izbora”, rekao je Popović.

Iz Crnogorske građanske akcije (CGA), gdje je prvi na listi Goran Grbović, poručuju da je njihov koncept nešto novo i jedinstveno na političkom nebu Crne Gore i da sa punim pravom i optimizmom očekuju veoma dobar izborni rezultat:

“Smatramo da se parlamentarni status ne dovodi u pitanje i da smo svakim danom sve jači i jači”.

Ističu da su moderna politička organizacija koja fokus svog djelovanja stavlja na jačanje institucija, borbu protiv partitokratije, promociju ljudskih prava i aktivno učešće građana u političkom procesu.

Jokić: Dovešćemo vodu do svake kuće

Vladimir Jokić je kazao da u narednom periodu planiraju da nastave da rješavaju najveće problem grada.

“Pitanje saobraćaja ćemo poboljšati daljim unapređenjem pametnog upravljanja saobraćajem, izgradnjom velike gradske garaže u Škaljarima, izgradnjom dvosmjerne Ulice Iva Brkanovića i unapređenjem javnog prevoza”.

Planiraju izgradnju stanova za mlade bračne parove po subvencionisanim cijenama, da dovedu vodu do svake kuće u Kotoru i izgrade kanalizacioni sistem u Perastu, Risnu i na Prčanju.

“Nastavićemo da vodimo brigu za djecu obezbjeđivanjem besplatnih vrtića i izgradnjom novog vrtića u Grblju, dok ćemo izvršiti potpunu rekonstrukciju kultnog mjesta, otvorenog bazena”.

Planiraju, kako je rekao, da dovode svjetske zvijezde na gradske trgove i organizaciju manifestacije koje će učiniti da grad živi 365 dana.

“Kao što smo u proteklom mandatu završili projekat žičare od Kotora do Lovćena, tako ćemo u ovom izgraditi žičaru do San Đovanija. Naš program garantuje da će Kotor biti mjesto prijatno i pristupačno za život njegovih stanovnika i na dobrom glasu kod turista”.

Čelanović: Da se zna šta je dozvoljeno u Starom gradu

Miloš Čelanović je kazao da su u saradnji sa timom vrhunskih stručnjaka iz domena arhitekture i saobraćajne struke došli do rješenja koje će Kotorane trajno osloboditi višesatnih stajanja u kolonama.

“Dakle, rješenje je u potpunom razdvajanju drumskog i pješačkog saobraćaja na dionici puta od ‘Kamelije’ do autobuske stanice. Do toga bismo došli izradom četiri nova pothodnika i četiri nova manja kružna toka. Na ovaj način bi se omogućio nesmetan tok saobraćaja od strane pješaka i eliminisalo zaustavljanje vozila semaforskom signalizacijom”.

Istakao je da bi ovaj projekat bio praćen izradom velikog parking prostora u industrijskoj zoni.

Čelanović je kazao da se mora znati koje poslovne aktivnosti su dozvoljene u Starom gradu, na kojim lokacijama i u kojem obimu.

“Takođe, ovim planom će biti obezbijeđeno subvencionisanje zanatskih djelatnosti koje su nekada krasile starogradske ulice i trgove. Moramo uraditi sve da mlade Kotorane vratimo u Stari grad”.

On je kazao da će, između ostalog, obezbijediti sredstva u budžetu za finansiranje organizacija i udruženja od kulturnog značaja, kao što su ansambli, mažoretke, plesni klubovi i gradski hor, izgraditi sportska i dječija igrališta na otvorenom u svakoj mjesnoj zajednici, penzionerima omogućiti ‘Seniority’ kartice kojima će imati povlašćene cijene taksi prevoza, ulaznica na sportske i kulturne manifestacije i pri trgovini.

Naveo je da će uvesti e-upravu u opštinu radi modernizacije javne administracije i poboljšanja efikasnosti pružanja usluge građanima.

Mršulja: Riješiti status nekoliko spornih nepokretnosti

Maja Mršulja je istakla da pored mnogo projekata i investicija koji su u fazi realizacije, moraju rješavati status nekoliko nepokretnosti čiji status je sporan. Istakla je da prvenstveno misli na nedovršenu sportsku halu na ulazu u grad, za koju čekaju stručno mišljenje renomirane ustanove u pogledu dalje budućnosti:

“Nakon dobijanja mišljenja, donijećemo konačnu odluku za sudbinu ove hale”.

Istakla je da će inicirati razgovore sa investitorom koji je započeo gradnju hotela na prostoru nekadašnjeg URC-a, gdje su radovi prekinuti već izvjesno vrijeme, kao i pokrenuti rješavanje statusa prostora na kojem se nalazio nekadašnji hotel “Fjord”.

Mršulja je istakla da je važno i pitanje namjene prostora nekadašnje fabrike sapuna “Rivijere”, kao i da će pokrenuti rješavanja pitanja namjene prostora nekadašnjeg “Autoremonta”.

“Napomenula bih da su svi ovi prostori (URC, “Fjord”, “Rivijera”, Autoremont) u privatnom vlasništvu, te da ćemo kao lokalna uprava pored iniciranja rješavanja ovih pitanja pružiti i stručnu pomoć koja je neophodna vlasnicima ili investitorima a tiče se zaštićenog područja Kotora i saglasnosti,odnosno dozvola koje su potrebne kako od UNESCO organizacije tako i od Zavoda za zaštitu spomenika, odnosno Uprave za zaštitu kulturnih dobara”.

Ona obećava da će u najskorijem periodu riješiti pitanje Doma kulture u Risnu, koje pravno i vizuelno opterećuje lokalnu upravu i stanovnike ovog dijela grada. Navodi da će inicirati davanje saglasnosti na zajedničku gradnju vrtića za djecu iz Grblja, s obzirom na to da je kapacitet vrtića u Radanovićima premali, kao i izgradnju velike parking garaže.

Milošević: Obnoviti i duhovni život grada

Dijana Milošević je kazala da se njihovi konkretni programski ciljevi baziraju na obnavljanju duhovnog života grada, rješavanju pitanja prostora za rad mnogih hrvatskih udruženja, posebno Matice hrvatske koja ima ogranak u Kotoru, kao i u ulaganje određene svote novca od turizma u sanaciju zapuštenih crkava i pravilno usmjeravanje protoka novca zarađenog od prodaja ulaznica za bedeme.

Istakla je da im se programski ciljevi baziraju i na promjeni politike zapošljavanja kroz koju bi stručne kvalifikacije imale prioritet, očuvanje tradicionalne muzike, zalaganje da kotorske klape dobiju status od posebnog značaja za grad, rješavanje komunalnih pitanja i problema parking prostora izgradnjom višeetažnih garaža, uvođenje redovne morske linije, uređenje otvorenog ljetnjeg bazena, rješavanje problema nepropisno parkiranih automobile…

Ona je kazala da je u Kotoru saobraćajni haos, te da će kada vlast budu sačinjavali ljudi od struke, starosjedioci grada, ljudi od nauke i znanja, kojima je tradicija i kultura Boke u krvi - tada će “moći korak po korak i nešto uraditi i spasiti ovaj grad i Boku”.

Demokratska alternativa: Ukidanje Morskog dobra

Iz Demokratske alternative poručuju da je najveći problem Kotora putna i saobraćajna infrastruktura i da imaju spremna rješenja da se riješi pitanje saobraćajne gužve. Obećavaju izgradnju treće saobraćajne trake na ključnim putnim pravcima i najprometnijim dionicama, razvoj privatno-javnog partnerstva za izgradnju parking garaža kako bi se obezbijedili dodatni parking kapaciteti, kao i izgradnju etažne garaže na Benovu koji ima za cilj da riješi parking problem centra grada.

“Poboljšali bi linije gradskog prevoza kako bi naši sugrađani i turisti imali mogućnost da na svakih 5-10 minuta koriste javni prevoz. Uvešćemo autobusku liniju Kotor - Aerodrom Tivat kako bi se dobio dobar servis za turiste i na taj način smanjila gužva. Uvešćemo i morski javni prevoz kao jednu od alternativa”.

Ističu da je problem sportske hale u Škaljarima potrebno riješiti u najkraćem roku, te da će sa građanima utvrditi da li je potrebno izvršiti prenamjenu lokacije, pa umjesto dvorane sagraditi kulturni centar ili turistički kompleks.

Uvešće, između ostalog, i novi servis za građane “I ti se pitaš” koji će im omogućiti da iznesu svoje ideje i da se direktno uključe u proces donošenja odluka, kao i realizaciju inicijativa koje se odnose na njihove svakodnevne potrebe.

“Preispitaćemo ugovore za lokacije bivšeg hotela ‘Fjord’ i URC-a (Ugostiteljsko-rekreativnog centra) i pokrenućemo procedure za privođenju ugovornoj namjeni ili vraćanje tih lokacija Opštini”.

Demokratska alternativa će se, navode, i zalagati za ukidanje Morskog dobra i vraćanje priobalja Opštini Kotor kao bitnog resursa za dalji razvoj grada.

Grbaljska lista: Fokus na Grbalj

Iz Grbaljske liste poručuju da su fokusirani na rješavanje problema njihovog mjesta, ali da su spremni da daju doprinos na rješavanju problema na cijeloj teritoriji opštine Kotor.

“Naši glavni problemi su vezani za komunalnu infrastrukturu - putevi, struja, voda i kanalizacija. Na rješavanju istih namjeravamo da uložimo veliki trud u sljedećem mandatu. A to je svakako završetkom bulevara priključenje na regionalni vodovod naselja duž magistrale, što bi svakako olakšalo vodosnabdijevanje Gornjeg Grblja”.

Obećavaju i projektovanje i izgradnju vodovoda za sela Kubasi, Kovači, Glavati, Višnjeva, Zagora i Krimovice i za Glavatičiće, kao i završetak radova na postavljanju cjevovoda kroz Lješeviće, Vranoviće, Pobrđe i Bigovu.

“Smatramo da je realno očekivati da ljeto 2026. Grbalj bude bez restrikcija vode, a da će 2028. godine svaka kuća u Grblju biti priključena na vodovod”.

Iz te liste ističu da će insistirati na sanaciji i proširenju puteva u Donjem Grblju i završetku radova na putu u Gornjem Grblju.

Popović: Ukloniti semafore sa mjesta gdje stvaraju kolaps

Nosilac Građanske liste “Za Kotor!” Miljan Popović je kazao da je jedan od primarnih problema saobraćaj, kao i svjetlosna signalizacija, odnosno semafori:

“Dolaskom na vlast, krenućemo u rješavanje jednog od najvećeg problema Kotora, na način što ćemo iste staviti van funkcije, ukloniti ih sa mjesta u kojima trenutno izazivaju saobraćajni kolaps”.

On je kazao da im je, između ostalog, u planu sanacija i rekonstrukcija tunela Vrmac, otvaranje savjetovališta za žrtve porodičnog nasilja, izgradnja automoto staza na Dragalju, kako bi se oživjela ljubav prema automobilizmu i motosportu.

U planu im je izgradnja javnog parkinga u Radanovićima, jačanje urbane mobilnosti u Perastu, kao i izgradnja zaobilaznice, gdje je primarni fokus na sugrađane iz naselja Muo, Prčanj i Stoliv, koji će kroz projekat proširenja saobraćajnice dobiti biciklisticke staze i trotoare.

On je kazao da će organizovati festivale, maksenbale, večeri poezije, lijepog govorništva, uličnih svirača...

CGA: Partitokratija problem države

Iz Crnogorske građanske akcije poručuju da je najveći problem u Crnoj Gori, tako i u Kotoru - partitokratija:

“Svi lokalni problemi, kojih ima i previše, zanemarivi su u poređenju sa ovom najvećom društvenom anomalijom. Jedino rješenje za ovu situaciju su hitne promjene percepcije samog političkog sistema. To znači da je ključ rješenja kod građanina i to je ono što je naš glavni politički cilj, suština našeg postojanja. Da građane stavimo u centar političkog djelovanja i odlučivanja”.

Bonus video: