Raičković: Ekonomska sigurnost i nezavisnost žena ključne za njihov integritet i zaštitu od diskriminacije

Iz Pokreta Naprijed poručuju da će se zalagati za ekonomsko osnaživanje žena kroz pristup kreditima, specijalne programe za obrazovanje i usavršavanje, preduzetništvo i ekonomiju

2002 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Pokret Naprijed
Foto: Pokret Naprijed

Ekonomska sigurnost i nezavisnost žena su ključne za njihov integritet i zaštitu od diskriminacije, saopštila je Marija Raičković, kandidatkinja za odbornicu liste “Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu”.

“Pokret Naprijed snažno podržava postizanje rodne ravnopravnosti kroz konkretne mjere i politike. Iako postoje pravni temelji koji garantuju ravnopravnost i nediskriminaciju, oni nisu dovoljni da se ostvari stvarna ravnopravnost među polovima. Potrebne su aktivne političke i strateške mjere, kao i jačanje institucionalnih mehanizama na svim nivoima”, navodi Raičković.

Kaže da je jedan od njihovih ključnih ciljeva stvaranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce u kreiranju i donošenju odluka o lokalnim politikama.

"To pokazujemo kroz činjenicu da je na našoj listi 'Dr Vuk Kadić - Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu' čak 44 odsto žena. Međutim, zastupljenost žena na rukovodećim mjestima na lokalnom nivou nije na zadovoljavajućem nivou i zbog toga ćemo u narednom periodu posebno raditi na stvaranju uslova za veće učešće žena u javnom životu”, ističe Raičković.

Ona dodaje da promjena društvenih normi i stereotipa koji ograničavaju žene i dalje predstavlja veliki izazov. Potrebno je, kako je rekla, kontinuirano raditi na edukaciji i podizanju svijesti "kako bismo promovisali rodnu ravnopravnost i stvorili podršku za promjene u društvu".

Poručila je da će se lista čiji je dio zalagati za ekonomsko osnaživanje žena kroz pristup kreditima, specijalne programe za obrazovanje i usavršavanje, preduzetništvo i ekonomiju. Na lokalnom nivou, navodi, planiraju uspostaviti bazu podataka o preduzetnicama i raditi na identifikaciji njihovih potreba, kao i problema s kojima se suočavaju.

"Ekonomska sigurnost i nezavisnost žena su ključni za njihov integritet i zaštitu od diskriminacije. Samostalne žene imaju veću mogućnost da odlučuju o svom životu i da se zaštite od bilo koje vrste nejednakosti ili nasilja u društvenom životu", naglašava Raičković.

Poručila je da će lista “Dr Vuk Kadić - Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu” i nakon izbora 29. septembra u lokalnoj skupštini nastaviti da predano radi na stvaranju boljih uslova za žene, kako na ekonomskom, tako i na društvenom nivou. "Samo tako možemo izgraditi pravedno i ravnopravno društvo", zaključuje ona.

Bonus video: