Ibrahimović sa Sison: Crna Gora i SAD strateški partneri

"Želimo da sa prijateljskim državama jačamo partnerstva i zajednički radimo na razvoju i prosperitetu crnogorskog društva, ali i regiona u cjelini" kazao je ministar vanjskih poslova

2643 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se prvog dana boravka u Njujorku sa zamjenicom državnog sekretara u Stejt dipartmentu Mišel Sison, te na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovao na ministarskom sastanku grupe Prijatelji Zapadnog Balkana i Grupe za globalno upravljanje (3G).

"Crna Gora i SAD su strateški partneri, saveznice u NATO i želimo da naše sadržajne međudržavne odnose dodatno ojačamo intenziviranjem ekonomske saradnje kao i zajedničkih aktivnosti na multilateralnom planu", kazao je Ibrahimović u razgovoru sa Sison.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, on je istakao da je Crna Gora odabrala svoj strateški put razvoja, utemeljen na evropskim i evroatlantskim vrijednostima i da sa tog puta neće skrenuti.

"Želimo da sa prijateljskim državama jačamo partnerstva i zajednički radimo na razvoju i prosperitetu crnogorskog društva, ali i regiona u cjelini" kazao je Ibrahimović.

Sison je, piše u saopštenju, pohvalila napredak Crne Gore na planu ostvarivanja ključnih prioriteta u vanjskoj politici, te ponovila da SAD sa punom podrškom nastavku dalje integracije Crne Gore u EU, uz veoma dobru saradnju na bilateralnom planu.

"Ocijenila je pozitivnom intenziviranje aktivnosti Crne Gore na multilateralnom planu, te, s tim u vezi, ohrabrila dalje aktivnosti u vezi sa kandidaturom za nestalnu članicu SBUN za 2026/2027. Sison je izrazila zahvalnost za konstruktivnu saradnju i aktivnu ulogu Crne Gore u okviru Savjeta za ljudska prava i pohvalila doprinos Crne Gore mirovnim misijama i operacijama. Takođe, posebno je istakla podršku i pomoć naše države Ukrajini", saopšteno je iz MVP.

Na marginama GSUN, održan je ministarski sastanak grupe Prijatelji Zapadnog Balkana, čiji je domaćin bio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani.

Sa sastanka je poručeno da države članice EU koje su oformile grupu prijatelja Zapadnog Balkana, snažno zagovaraju što skorije pristupanje država regiona Evropskoj uniji, što predstavlja obostrani interes.

Tajani je kazao da je EU je poslala jasne poruke i da je politika proširenja prioritet nove Komisije, što pruža dodatan podsticaj za države kandidate da nastave putem započetih reformi.

Takođe, kazao je da je Zapadni Balkan region od strateškog interesa za Italiju.

Ibrahimović je naglasio da je članstvo u EU, najsigurniji put za dalji razvoj i dugoročnu stabilnost Zapadnog Balkana.

"A to je, ujedno, i zajednička vizija razvoja, imajući u vidu da dijelimo evropsku perspektivu. Crna Gora je postavila cilj da 2028. godine postane članica i na to smo usmjerili sve kapacitete", rekao je Ibrahimović.

Ocijenio je da je napredak Crne Gore dobra vijest i za ostale države kandidate i da je, među prioritetima vanjske politike i dobrosusjedska saradnja, koju njeguje bilateralno, ali i kroz proces EU integracije.

Ibrahimović će, tokom prvog dana učešća na GSUN, imati i niz bilateralnih sastanaka, a učestvovaće i na događaju posvećenom vještačkoj inteligenciji na ministarskom nivou, čiji je domaćim državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Bonus video: