Ražnatović: Iskoristiti EU fondove za poljoprivredu i uložiti u razvoj lokalnih akcionih grupa

"Podgorička lista će izraditi registar slobodnih parcela u gradskom vlasništvu i ponuditi ih poljoprivrednicima u zakup po povoljnim uslovima kao osnovno i neophodno sredstvo za funkcionisanje", obećao je Ražnatović

3180 pregleda 3 komentar(a)
Vojo Ražnatović, Foto: Podgorička lista
Vojo Ražnatović, Foto: Podgorička lista

Evropska Unija izdvaja najviše fondova za projekte od značaja za poljoprivredu. Fondovi Zajedničke poljoprovredne politike Evropske unije čine trećinu ukupnog budžeta Evropske unije, te je shodno tome neophodno fokusirati se na projekte u ovoj oblasti, kazao je kandidat za odbornika "Podgoričke liste" Vojo Ražnatović.

"Priče o neophodnosti većeg korišćenja EU fondova dosadašnje vlasti su deklarativne bez konkretne strategije ili plana kako to postići. Obzirom da na teritoriji Glavnog grada postoje desetine hektara neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta, Podgorička lista će izraditi registar slobodnih parcela u gradskom vlasništvu i ponuditi ih poljoprivrednicima u zakup po povoljnim uslovima kao osnovno i neophodno sredstvo za funkcionisanje", obećao je Ražnatović.

On je kazao da će na taj način otvoriti nova radna mjesta i pristup EU fondovima jer je projekte nemoguće realizovati bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa, a Glavni grad će ostvarivati direktne prihode po uslovima definisanim ugovorima o zakupu.

"Takođe, potrebno je ulagati u razvoj lokalnih akcionih grupa (LAG) gdje se sinergijom lokalne uprave, privatnog i NVO sektora može značajno unaprijediti razvoj ruralnih područja u svim oblastima, a za šta je IPARD kroz Mjeru 9 – Tehnička pomoć izdvojio značajna sredstva. Visina EU podrške za ovakve projekte iznosi čak do 85% ukupnih ulaganja.

Posebna šansa su IPA fondovi prekogranične saradnje, za čije bolje iskorišćenje je neophodno unaprijediti kapacitete gradskog tima za upravljanje međunarodnim projektima, kao i kapacitete lokalnih Službi jer Glavni grad realizuje svega nekoliko ovakvih projekata, od čega samo jedan iz oblasti poljoprivrede", zaključio je Ražnatović.

Bonus video: