Krapović: Milatović želi da bude neprikosnoveni Vrhovni komandant, koči sistem reforme u Vojsci

Krapović je rekao da Milatovićeva izjave "nisu ni na nivou komšijskih ćakulanja a kamo li da pristaju jednom predsjedniku države"

9478 pregleda 234 reakcija 56 komentar(a)
Krapović, Foto: Luka Zeković
Krapović, Foto: Luka Zeković

Za reformu sistema odbrane su ministar odbrane koji predlaže i načelnik Generalštaba koji prihvata, kao i predsjednici Skupštine i Vlade. S druge strane imamo Vas koji samostalno kočite i zaustavljate reforme sistema. Ne mogu a da se ne zapitam da li je to što Vi radite monopolizacija Ustavnih olašćenja koja ne pripadaju samo Vama?

To se navodi u saopštenju ministra odbrane Dragana Krapovića. On je reagovao na današnju izjavu šefa države Jakova Milatovića da nije saglasan sa smjenom načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Zorana Lazarevića, kao i da Krapović nije predsjednik države.

Krapović je kazao da Milatović želi da bude neprikosnoveni Vrhovni komandant.

Rekao je da su Milatovićevi neosnovani navodi samo pokušaj da lokalnu kampanju stavi ispred državničkih obaveza.

"Kad već govorite da ste prije godinu dana zamolili ostale članove da se podigne standard vojnika, na koga to mislite? Na vašeg koalicionog partnera? Jer podsjetiću Vas da sam na čelu resora odbrane od novembra prošle godine, a da za to svo vrijeme nijeste pokazali interesovanje za bilo što osim, gle čuda, za kadrovska pitanja. Položaja vojnika i njihovih plata se sjetiste sad, nekoliko dana pred izbore. Savjetujem da se Vi o tome ne brinete, već pomno pratite kako ćemo mi u Vladi donijeti vrlo brzo odluke na tu temu, a tim povodom biće razloga za zadovoljstvo svakog pripadnika Vojske Crne Gore", piše u saopštenju.

Krapović je rekao da Milatovićeva izjave "nisu ni na nivou komšijskih ćakulanja a kamo li da pristaju jednom predsjedniku države".

"Pominjete godine gen Lazarevića i eventualne izmjene u zakonu, a to je isključivo naša stvar. Koja će rješenja biti i kada će biti odlučiće Vlada i Skupština u skladu sa Ustavnim ovlašćenjima. I tu se predsjedniče Vi ništa ne pitate. Možete eventualno vratiti zakon, ali to je sve pitanje vremena. To što gospodine Milatoviću svakodnevno napadate sve subjekte koji su Vam omogućili da bude to što jeste, što se u sve razumijete i za sve ste zaslužni, što hoćete da budete sve - i nosilac liste na lokalnim izborima, i premijer, i ministar odbrane, i MUP-a, i finansija, samo ne ono za šta ste izabrani, to je problem Vaših ambicija i sujete", rekao je Krapović.

Naveo je da njegova dužnost da se odlučno suprostavi svakom pokušaju opstrukcija u radu sistema odbrane i reformi u Vojsci.

"Tako da uprkos Vašoj želji i činjenici da sebe proglašavate za neprikosnovenog Vrhovnog komandanta, podsjetiću Vas da Vas to ne sprječava da sazovete sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost i da rješavamo ono što je nesporno neophodno – reformu Vojske Crne Gore", zaključio je Krapović.

Bonus video: