Budvom niko nije upravljao desetak dana: Dokić bila na bolovanju, Božović u Spužu

To što nisu imenovana dva potpredsjednika, kako to opštinski propisi predviđaju, sada je postao očigledan problem, jer će svaki urgentan dokument morati da sačeka na potpis

7519 pregleda 16 komentar(a)
Jasna Dokić, Foto: Vuk Lajović
Jasna Dokić, Foto: Vuk Lajović

Dok je potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić bila na bolovanju destak dana, u Opštini nije bilo nekog ko bi upravljao gradom.

Odsutnost potpredsjednice samo je ponovo na vidjelo izbacilo stvarno stanje u lokalnoj administraciji, jer prvi čovjek grada Milo Božović je i dalje u spuškom pritvoru, pa svaki urgentan dokument mora da sačeka na potpis... To što nijesu imenovana dva potpredsjednika, kako to opštinski propisi predviđaju, sada je postao očigledan problem. Grad prolazi kroz drugi izborni ciklus, politička euforija se već osjeća u susret novembarskim izborima, na društvenim mrežama se vodi prljava kampanja između dva suprotstavljena politička tabora, nastala cijepanjem nekadašnjeg jedinstvenog Demokratskog fronta koje je na lokalnim izborima u oktobru 2022. predvodio pritvoreni Božović.

Dokić koja je iz opravdanih razloga morala početkom prošle sedmice da ode na bolovanje, kako je “Vijestima” rečeno, trebalo bi do kraja sedmice da se vrati, kako bi potpisala platne liste kako bi zaposleni, njih gotovo hiljadu na opštinskim jaslama, što u administraciji, što u ustanovama kulture, asportskim kolektivima, lokalnom javnom servisu, ali i preduzećima, dobili septembarske zarade.

Gradom i dalje formalno upravlja Božović, te se i dalje dokumenti mogu slati njemu u spuški istražni zatvor, ukoliko to dozvoli Viši sud, kao što je to jednom ljetos uradio, jer je Dokić odbila zbog sukoba interesa da potpiše ugovor sa porodičnom firmom.

Božović je i dalje predsjednik Opštine, jer ga Skupština opštine nije udaljila sa posla, kako je to trebalo još u martu mjesecu, što je bila jasna preporuka Ministarstva javne uprave, koja je to naznačila kao jedna od uslova kako Vlada ne bi uvela prinudnu upravu. Skupštinska većina tada je skratila mandat lokalnom parlamentu, te je time izbjegnuto donošenje odluke o udaljenju Božovića.

Na pitanje da je li je Ministarstvo bilo izričito da se Božović udalji sa funkcije, što nije ispoštovano, iz resora kojim rukovodi ministar Maraš Dukaj “Vijestima” je odgovoreno da “ kada je riječ o predsjedniku Opštine Budva, ukazujemo da je Ministarstvo javne uprave preduzelo sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u odnosu na konkretnu situaciju”.

Iz Višeg suda su potvrdili “Vijestima” da je Božović od početka godine potpisivao službena dokumenta koja su dostavljana iz Opštine.

“Ovom sudu dostavljena su dva zahtjeva od strane Skupštine Opštine Budva koje potpisuje predsjednik J. N., a u kojim zahtjevima je traženo od strane suda da dozvoli i odobri da se službena dokumentacija preda okrivljenom M. B., predsjedniku Opštine Budva putem Uprave za izvršenje krivičnih sankcija radi hitnog potpisivanja, a koja dokumentacija se odnosi na isplatu zarada zaposlenih u lokalnoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština Budva, kao i za izvršenje tekućih finansijskih obaveza, kako ne bi nastale štetne posledice po budžet Opštine Budva. U prilog akta dostavili su i urgencije nadležnih sekretarijata, službi i uprava Opštine Budva sa detaljnim obrazloženjem iz kojih razloga je neophodno izvršiti potpisivanje dokumentacije kako bi ne nastale štetne posledice po budžet Opštine Budva pozivajući se na prezumpciju nevinosti i međunarodne standarde, koje u tom pogledu sud mora imati u vidu, sa predlogom da sud uvaži navedene razloge i dozvoli potpisivanje službene dokumentacije”, navela je u odgovoru “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković.

Kako je dodala, shodno navedenim zahtjevima, Viši sud je odobrio potpisivanje te dokumentacije 7. februara i 5. marta.

“Kao i dio određene dokumentacije 4. jula po trećem zahtjevu, a koji se odnosio na ugovor na dodjeli linija za javni prevoz putnika u gradskom i međugradskom saobraćaju, ugovor o pružanju usluga prevoza učenika i penzionera u linijskom, gradskom i prigradskom saobraćaju, jedan zapisnik koji je donijela Komisija za vrednovanje i službenu zabilješku”, navodi se u odgovoru iz Višeg suda.

Bonus video: