Raskol u cetinjskom DPS-u: Četvoro odbornika prelazi kod Markovića?

Iz DPS-a tvrde da ne znaju zašto su ih napustili odbornici, i poručuju da “svako ima pravo na svoje viđenje političke situacije...”

76058 pregleda 232 reakcija 113 komentar(a)
Marković, Foto: Luka Zekovic
Marković, Foto: Luka Zekovic

Četiri odbornika cetinjskog parlamenta koja su napustila juče Demokratsku partiju socijalista (DPS), trebalo bi da pristupe Stranci evropskog progresa (SEP) nekadašnjeg premijera Duška Markovića, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Iz DPS-a su, kako je potvrđeno juče iz te partije, otišli Sonja Radojičić, Aleksa Bastać, Miloš Ražnatović i Stefan Vuletić.

“Vijesti” su pokušale juče da kontaktiraju Ražnatovića, kao nekadašnjeg čelnika DPS-a u prijestonici, ali on nije odgovorao na pozive i poruke novinara.

Šef DPS-a Danijel Živković, rekao je da ta stranka nema informaciju zašto su ih napustili odbornici, dodajući da “svako ima pravo na svoje viđenje političke situacije, i u Cetinju i u Crnoj Gori”.

“Nema tu nikakvih posebnih informacija koje bi se mogle dodati, niti ima potrebe da iznosimo interne stvari koje se tiču naše politike i partije. Onima koji su odlučili da krenu svojim putem, želimo sreću, a mi nastavljamo da radimo dalje i u Cetinju, i u Podgorici, i na drugim mjestima u Crnoj Gori”, poručio je on na konferenciji za medije u državnom parlamentu.

“Radio Cetinje” objavio je da će dojučerašnji odbornici DPS-a formirati klub u Skupštini prijestonice, koji će se zvati “Za evropsku prijestonicu”. Navode da će, nakon što zahtjev za formiranje kluba bude upućen parlamentu, odluka o tome biti objelodanjena na zasjedanju zakazanom za sjutra.

Radojičić je bivša direktorica cetinjske Opšte bolnice “Danilo I”, Bastać je bio član Predsjedništva Savjeta mladih DPS-a, Ražnatović bivši zamjenik gradonačelnika Cetinja, a Vuletić bivši čelnik Savjeta mladih DPS-a prijestonice.

SEP, u koji bi njih četvoro trebalo da pređu, formirao je krajem juna bivši visoki funkcioner DPS-a Marković. Ta stranka je od tada formirala odbore/inicijativne odbore u nekoliko opština, ali ne i u prijestonici.

Nakon odlaska odbornika, DPS-u je u cetinjskom parlamentu ostalo 10 predstavnika. S tom strankom su u opoziciji Socijaldemokrate, koje imaju jednog odbornika.

DPS je na izborima održanim u februaru 2022, poslije 17 godina izgubio vlast u prijestonici. Iako su sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) bili na pragu dogovora da oforme upravu, pregovori su propali. DPS-u su za ostanak na vlasti nedostajala tri mandata (parlament ima 33 mjesta).

Ražnatović je u toku pregovora podnio ostavku na čelnu funkciju u partiji, rekavši da je to “obaveza u skladu sa Statutom DPS-a”.

Novu vlast oformilo je osam predstavnika SDP-a i tri Stare garde Liberalnog saveza Crne Gore, a podršku im iz skupštinskih klupa pružaju četiri odbornika Građanskog pokreta URA i tri Demokrata.

Bonus video: