Vlada se neće "ljuljati" zbog principa

“Na sceni je surova realpolitika nadojena populizmom. Trenutna vladajuća većina može biti dovedena u pitanje ako dođe do disproporcije legitimiteta između tri najjača politička subjekta u Vladi. U trenutnoj postavci Vlada će trajati”, ocijenio je Marić

66570 pregleda 56 reakcija 20 komentar(a)
Ne vidi svađe, samo iznosi principijelan stav: Đeljošaj na sjednici Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Ne vidi svađe, samo iznosi principijelan stav: Đeljošaj na sjednici Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vladu možemo posmatrati kao prostor u kome gledamo i gledaćemo mimoilaženja struktura u samoj vlasti, njihove debate i replike sa nabojem, ali ne i ljuljanje Vlade ili njeno napuštanje kao čin odbrane principa.

To je za “Vijesti” kazao pravnik i nekadašnji generalni sekretar vlade Boris Marić, komentarišuči eventualni epilog nakon jučerašnje poruke lidera Albanskog foruma i potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja, koji je predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću poručio da ne vezuje Albance za njegov “šovinistički projekat dvojnog državljanstva”.

Mandić je juče na konferenciji za medije rekao da bi brojna albanska i bošnjačka zajednica u svijetu željela da, pored matičnog, ima i crnogorsko državljanstvo i dodao da očekuje da će njihovi predstavnici u parlamentu podržati izmjene Zakona o državljanstvu.

“Na sceni je surova realpolitika nadojena populizmom. Trenutna vladajuća većina može biti dovedena u pitanje ako dođe do disproporcije legitimiteta između tri najjaĉa politička subjekta u Vladi. U trenutnoj postavci Vlada će trajati”, ocijenio je Marić.

Marić je istakao da je aktuelna Vlada dobar prostor za djelovanje manjinskim i nacionalnim partijama.

“Njihovi programi su jasni od početka kao i tendencija da kroz poziciju vlasti mogu značajno bolje da artikulišu svoje interese i programske ciljeve. Nije za očekivati da će bilo koja od manjinskih partija, pa može se reći i od partija vladajuće koalicije, dovoditi u pitanje svoj status u Vladi”, ocijenio je Marić.

U vladi Milojka Spajića su od formiranja ministri iz redova Pokreta Evropa sad, Demokrata, Socijalističke narodne partije i albanskih nacionalnih partija, a od jula su nakon rekonstrukcije, ušli i predstavnici Bošnjačke stranke, Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP).

Ministri iz redova Bošnjačke stranke i albanskih partija napustili su prethodne sedmice sjednicu Vlade zbog namjere izvršne vlasti da da saglasnost na podizanje spomenika pokojnom mitropolitu Amfilohiju.

Marić je kazao da su razlike u programskim ciljevima očigledne, “ali njihovi partijski interesi su sada dominantni - a to je da se preko sistema vršenja vlasti ojačaju klijentelističke mreže i kapilarno zauzmu pozicije po institucijama, što nije novost u djelovanju”.

“Građanske partije trenutno nemaju potreban odgovor, bave se međusobnim razmiricama, ličnim animozitetima i ne rade na definisanju jasnih programskih ciljeva, nebitno da li su u vlasti ili opoziciji, da li su u političkom sukobu ili ne, njihovi stavovi po pitanju primarnih državnih interesa moraju biti jasni i odgovorni”, istakao je Marić.

Odgovarajući na pitanje da li će na Vladi podržati neki predlog ako bude dolazio od partije Andrije Mandića, Đeljošaj je “Vijestima” kazao da će podržati programske predloge za bolji život građana, kao i sve što je dobro u EU integracijama za Crnu Goru u jakom savezništvu sa EU i Amerikom.

“Sve što bude na ovom fonu podržaćemo, bez obzira od koga dolazi”, istakao je Đeljošaj.

On je odgovarajući na pitanje kako Vlada može normalno funkcionisati ako se njeni konstituenti “svađaju”, rekao da “ne vidi svađe”, već samo iznosi principijelne stavove koje je potpisao i koji su u Sporazumu.

“Moje reagovanje i djelovanje je o zaštiti sporazuma, jer ja sam ga potpisao da ga poštujem a ne da prevarim. Osnovni postulati sporazuma su dio mog i bića političke strukture koje zastupamo”, rekao je on.

On je kazao da je Albanac i lider Albanaca, ali da “kad imate državnu funkciju radimo za državu i institucije koje predstavljamo”..

On je ranije juče, u objavi na Fejsbuku, poručio Mandiću da se nada da je to posljednji put da pominje i vezuje Albance za njegov “šovinistički projekat dvojnog državljanstva”.

Prema riječima Đeljošaja, cinično je da baš Mandić pominje Albance:

“Tim prije što već znamo kako ‘radite’ i što smo na djelu vidjeli da Vi ne poštujete ni riječ, ni potpis”.

On je kazao da Albanci imaju svoje predstavnike koji će znati kako da riješe svoja pitanja ili probleme, dodajući da je Mandić posljednji koji može da ih pominje.

“Jednom smo pogriješili i vjerovali Vašem potpisu i Vašoj riječi, ali više ne. Naći ćemo mehanizme i čekati dan da izbrišemo glas koji smo dali za Vas, odnosno za predsjednika Skupštine”, rekao je Đeljošaj.

Kako je naveo, ideja dvojnog državljanstva nije za Albance.

“Već je to projekat ‘Vašeg sveta’ koji je možda za Vas legitiman, ali ne i za nas, pa nemojte miješati Albance u ove planove. Mi nećemo da učestvujemo u kreiranju ‘srpskog sveta’, ali ni imaginarnih drugih i sličnih svjetova na nacionalnoj osnovi”, poručio je Đeljošaj.

On je rekao da je promjena strukture stanovništva kako Mandić želi takođe protiv međunarodnih konvencija, i poručio da Albanski forum to ni na koji način neće podržati.

“Mi ne destabilizujemo i ne djelujemo na uništavanju evropske budućnosti Crne Gore i protiv međunarodnih normi”, istakao je Đeljošaj.

On je dodao da je političko djelovanje Albanskog foruma samo u dogovorenoj programskoj saradnji koju imaju sa premijerom Milojkom Spajićem.

“Jer već famozni sporazum više za nas ne postoji, a ja ga nikad nijesam prekršio jer poštujem svoj potpis i svoju riječ. Tu se razlikujemo”, zaključio je Đeljošaj.

Mandić juče nije odgovarao na optužbe Đeljošaja.

Da među svim konstituentima u Vladi ne postoji saglasje, ali da se uprkos neslaganju iz nje ne izlazi, pokazali su i raniji primjeri, kada su Bošnjačka stranka i Socijaldemokratska partija (SDP) bile dio manjinske Vlade Dritana Abazovića.

Te partije su imale ministre u manjinskoj Vladi, koja je formirana u aprilu 2022.godine, ali su nakon što su glasale za njeno rušenje u avgustu iste godine, odbijale da je napuste, pravdajući to, između ostalog, brigom za interese građana. Ministri iz SDP-a su kasnije smijenjeni a njihove kolege iz BS-a ostale su do izbora nove vlade.

BS je podržala formiranje manjinske vlade na čelu s Abazovićem u aprilu 2022. godine, ali je kasnije izražavala nezadovoljstvo određenim potezima vlade, naročito oko pitanja koja su se ticala državnih interesa, poput potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). To je izazvalo tenzije i dovelo do neslaganja unutar vladajuće koalicije.

Lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović je bio potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija a njegova partija je tada dobila i ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Socijaldemokratska partija (SDP) je u početku podržala formiranje manjinske vlade Abazovića, ali je vrlo brzo došlo do nesuglasica, najviše zbog Temeljnog ugovora sa SPC i drugih važnih političkih pitanja. SDP je kritikovala vladu zbog načina na koji su neki procesi vođeni i zbog toga je u kasnijoj fazi svog djelovanja povukla podršku vladi.

Bonus video: