Više tužilaštvo traži ukidanje imuniteta Kovačeviću zbog postupka u vezi govora na Grahovu

Kovačević je tokom govora poručio da će "s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima". To je rekao obraćajući se, kako je kazao, "bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima"

21882 pregleda 93 reakcija 0 komentar(a)
Kovačević, Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković
Kovačević, Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković

Više državno tužilaštvo u Podgorici tražilo je od Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore da ukine imunitet poslaniku Nove srpske demokratije (NSD) Marku Kovačeviću, jer je protiv njega formiralo predmet zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje - saznaju nezvanično "Vijesti".

Predmet je formiran povodom govora koji je Kovačević održao na obilježavanju 166 godina od bitke na Grahovu.

Kovačević je sredinom juna kao predsjednik Opštine Nikšić, tokom govora na obilježavanju te godišnjice, poručio da će "s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima". To je rekao obraćajući se, kako je kazao, "bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima".

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je tada predmet.

"Dana 31. jula 2024. godine na zapisnik o saslušanju osumnjičenog Kovačević Marka na okolnosti označenog krivičnog djela, imenovani je ovog tužioca obavijestio da kao poslanik u Skupštini Crne Gore uživa imunitet, te s tim u vezi državnom tužiocu predočio poslaničku legitimaciju broj 82, s rokom važenja od 15. 4. 2024. godine, te ukazao da se u konkretnom poziva na poslanički imunitet. S tim u vezi... obraćam vam se kao nadležnom organu kako biste dali odobrenje za krivično gonjenje Marka Kovačevića", piše u dopisu koji je Administrativnom odboru dostavila tužiteljka Ana Kalezić, a u koji su "Vijesti" imale uvid.

Kovačević je nakon davanja izjave policiji u junu, novinarima kazao da je ostao pri onome što je ranije izjavio - da nije nikoga vrijeđao, niti je kome prijetio: "Sve ostalo su konstrukcije onih koji ih prave, imaju svoje ciljeve zbog čega sve to rade".

Bonus video: