Gvozdenović: Nastavlja se sa zloupotrebama institucionalne prednosti u susret lokalnim izborima

Kazala je da je "centralni kvazidogađaj", organizovan u cilju političke promocije i ostvarivanja institucionalne prednosti, bila je policijska parada ulicama Podgorice, održana 26. septembra, povodom Dana unutrašnjih poslova

4486 pregleda 3 komentar(a)
Gvozdenović, Foto: CDT
Gvozdenović, Foto: CDT

Zamjenica izvršnog direktora Centar za demokratsku tranziciju (CDT) Milena Gvozdenović saopštila je da se nastavlja sa zloupotrebama institucionalne prednosti u susret lokalnim izborima koji se održavaju u nedjelju.

Kazala je da je "centralni kvazidogađaj", organizovan u cilju političke promocije i ostvarivanja institucionalne prednosti, bila je policijska parada ulicama Podgorice, održana 26. septembra, povodom Dana unutrašnjih poslova.

Dodala je da je Dan unutrašnjih poslova, inače, 2. oktobar, a to je poslije podgoričkih izbora, "pa je defile Škoda i prelet vazduhoplova, ako je uopšte trebao biti organizovan, mogao biti organizovan nakon izbora".

"Predsjednik Vlade Crne Gore živi za putnu infrastrukturu, pa je najavio da je samo par dana prije izbora raspisan tender za izvođača radova na zapadnoj obilaznici, i potpisan ugovor za idejno rješenje brze saobraćajnice Podgorica-Tuzi. U predizbornoj kampanji izražena je i briga za zdravlje građana. Ministar zdravlja koji je ujedno i kandidat za odbornika pustio je u rad novu angio salu u Kliničkom centru. Isti je, u društvu premijera, prije desetak dana otvorio i psihijatrijsku kliniku, za koju se pokazalo da nije upisana u katastar pa ne može primati pacijente, iako je presječena vrpca. Da se sačekalo tih nekoliko dana propustila bi se dragocjena prilika da se otvaranje ovog važnog objekta iskoristi za funkcionersku kampanju ministra/kandidata Šimuna", kazala je Gvozdenović.

Istakla je da dobre vlasti brinu u kampanji i za obrazovanje.

"Na lokalnom nivou se nije moglo sačekati da nova skupštinska većina usvoji odluku o besplatnom prevozu đaka gradskim prevozom, nego je Sekretarijat za saobraćaj produžio raniju odluku u finišu izborne kampanje. Ministarstvo prosvjete je baš pred izbore okončalo postupak nabavke objekta za studentski dom, koji će kako navode biti spreman da primi studente za 10-15 dana, što je poslije izbora pa je propuštena prilika za presjecanje vrpce. Za utjehu, otvaranje ovogodišnjeg festivala Dana nauke i inovacija, koji se tradicionalno održava krajem septembra, bilo je spektakularno, i nikad bolje posjećeno od strane predstavnika Vlade", piše u saopštenju.

Navela je da Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić nije imao što da otvori i sagradi i iskoristi za promociju svoje liste, pa je pristupio izgradnji anketnog odbora koji će se baviti parlamentarnim istragama slučajeva ubistava i fizičkih napada, od kojih su se neki desili i prije više od 20 godina.

"Neke od žrtava tih napada su mu se javno zahvalile na pažnji i tražile da ih ne koristi za partijske i političke igre", dodala je Gvozdenović.

"U završnici kampanje objavljena je informacija da je jedno lice lišeno slobode zbog sumnje da je izvršilo krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, kupovinom ličnih karata. U saopštenju Uprave policije i informacijama koje su mediji uspjeli da dobiju od tužilaštva nema informacije o tome za koju je političku grupaciju ovo lice otkupljivalo lične karte", navodi se u saopštenju.

"No, ono što ne saopštava ni policija ni tužilaštvo, saopštava ministar unutrašnjih poslova i kandidat za odbornika – on, naime, odnekud zna da se slučaj 'ne može vezati za bilo koji politički subjekt iz parlamentarne većine'. Budući da je policija operativno nezavisna od ministarstva, a tužilaštvo samostalno, pitanje je ima li ministar uopšte osnov za pristup ovim informacijama u ovoj fazi političko-tužilačkog tretiranja slučaja. To je posebno problematično znajući da je ministar aktivni učesnik ovih izbora kao kandidat na jednoj od izbornih lista", ocjenjuje Gvozdenović.

"Ostaje da se vidi da li je ova preduzetna i revnosna Vlada ostavila poneki događaj i za subotu pred izbore i da li se nešto neodložno možda mora promovisati i u toku samog izbornog dana", zaključila je.

Bonus video: