Živković predao policiji spisak sa 2.300 imena onih koji ostvaruju biračko pravo u tri države

"Očekujemo od nadležnih državnih organa da po ovoj informaciji koju smo dostavili postupe u najhitnijem mogućem roku i da nas o tome obavijeste"

9624 pregleda 43 reakcija 58 komentar(a)
Živković, Foto: Boris Pejović
Živković, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković predao je danas Centru bezbjednosti Podgorica spisak sa 2.300 imena onih za koje u toj partiji sumnjaju da ostvaruju biračko pravo u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Živković je novinarima ispred CB Podgorica rekao da je u svojstvu građanina, dao izjavu povodom informacija o eventualno nezakonito upisanim biračima.

"Očekujemo od nadležnih državnih organa da po ovoj informaciji koju smo dostavili postupe u najhitnijem mogućem roku i da nas o tome obavijeste. S obzirom na to da nas sjutra očekuje izborni dan, mi ćemo u skladu sa onim što su naše informacije detaljno obavještavati javnost, Državnu izbornu komisiju, nevladin sektor i Upravu policije, posebno sa onim činjenicama i licima za koje sada već pouzdavno znamo da su prešla granicu i koja dolaze u Crnu Goru da obave svoje biračko pravo, a o tome ćete sjutra tokom dana imati prilike da budete detaljno obaviješteni", kazao je Živković.

On je rekao da je danas došao sam na Centar bezbjednosti, pošto je Osnovno državno tužilštvo zatražilo informacije na osnovu onoga što je rečeno na press konferenciji DPS-a u Skupštini.

"Tu informaciju sam danas i dostavio. Dostavljeno je 2.300 imena, kao što sam i kazao, onih lica koji ostvaruju svoje biračko pravo u ove tri države, dakle koji nelegalno ostvaruju biračko pravo u Crnoj Gori, a biće ih siguran sam u narednom periodu i više, ali to je ono što je do sada obrađeno", naveo je Živković.

Danijel Živković
foto: Boris Pejović

Na pitanje da li ovim krše izbornu tišinu i zašto spisak nijesu juče dostavili CB-u, odgovorio je da su juče imali mnogo obaveza i da je bila završna konvencija Demokratske partije socijalista.

Živković je u srijedu na konferenciji za novinare rekao da ta partija posjeduje "nepobitne dokaze" da se preko 3.300 osoba koje imaju glasačko pravo u Srbiji i entitetu Bosne i Hercegovine (BiH), nalazi u biračkom spisku za izbore u Podgorici. Poručio je da DPS neće dozvoliti tim ljudima da glasaju, ali nije rekao kako, već je najavio da će njihova imena dostaviti "nadležnom tužilaštvu" i biračkim odborima.

Danijel Živković
foto: Boris Pejović

Prema saznanjima "Vijesti", DPS je utvrdio da se među onima koji imaju biračko pravo i u Podgorici i u Srbiji nalaze neki poslanici, kandidati za odbornike na izborima u Podgorici i članovi njihovih porodica, poznati biznismeni, istaknuti bivši i sadašnji sportisti, profesori, novinari, ljekari..

Među onima koji mogu da glasaju i u glavnom gradu i u RS-u, nema široj javnosti poznatijih imena. Polovina njih upisana je u birački spisak u Banjaluci, oko dvadesetak u Bijeljini, blizu dvadeset u Čelincu i Dobiju, po desetak u Prijedoru i Palama...

Bonus video: