Pozvali građane da biračko pravo ostvare bez straha

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šarović rekao je da će država omogućiti svakom građaninu da ostvari biračko pravo

5294 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je da se "jedan politički subjekt služi raznim manipulacijama da spriječi građane da izađu na izbore".

Ona je to rekla na konferenciji za novinare organizovanoj ispred Skupštine Glavnog grada.

Pozvala je sve građane da biračko pravo ostvare bez straha.

Olivera Injac, Danilo Šaranović
foto: Biljana Matijašević

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šarović rekao je da će država omogućiti svakom građaninu da ostvari biračko pravo.

Kazao je i da svako ko danas nekome ko je upisan u birački spisak onemogući da ostvari biračko pravo, ulazi u zonu ozbiljnih krivičnih djela.

"Raspolažem operativnim podacima da su sa motornih vozila koja nijesu imala crnogorske tablice, skinute tablice. Siguran sam da ćemo u kratkom roku utvrditi o čemu se radi", rekao je Šaranović.

Redakciju "Vijesti" kontaktiralo je više osoba sa tvrdnjom da su njihovim rođacima sinoć skidane tablice sa vozila.

Čitateljka "Vijesti" u mejlu dostavljenom portalu Vijesti je navela da su njenom bratu koji je iz Hrvatske stigao kod nje na odmor ukradene tablice ispred OŠ "Maksim Gorki".

"Arhiva policije ne radi, prijavljeno je do sada više istovjetnih krađa. Inspektor trenutno uzima izjave vlasnika. Vlasnici vozila nemaju informaciju niti znaju kako da izađu iz Crne Gore", napisala je čitateljka "Vijesti".

Šaranović je na konferenciji za novinare kazao da su sa oko desetak vozila skinute tablice i da ima informacije da iza toga stoje crnogorski državljani.

Podsjetio je da je DPS na press konferenciji prije nekoliko dana kazao da je sporno 3.300 birača i pitao zašto onda odmah nijesu obavijestii nadležne, nego u toku izborne tišine.

"Očekivali su da MUP neće moći da provjeri taj spisak, ali imali smo kapaciteta i u kratkom roku od nekoliko sati, provjerili svakog i utvdili da 1.905 lica, sa spiska Danijela Živkovića, su upisana za vrijeme DPS vladavine. Stvar je potpuno jasna, jer svega pet lica je upisana nakon januara 2020", kazao je Šaranović.

Ministar pravde Bojan Božović rekao je da je groteskno da u 2024. bilo ko prijeti bilo kome da ne može ostvariti biračko pravo, a istovremeno je u biračom spisku.

"Niko zbog toga ne može da snosi konsekvence. Poručujem i da niko ne poteže za ovakvim aktivnostima i nadamo se da će se izborni proces nastaviti kako treba i da ćemo do kraja dana imati praznik demokratije", kazao je Božović.

Bonus video: